Dėl jūsų nemigos kalti išmanieji įrenginiai: turime paprastą būdą išspręsti šią problemą

PCMag

2021-02-05, 12:50 (atnaujinta 2021-05-23, 02:16)

0 komentarų
Dėl jūsų nemigos kalti išmanieji įrenginiai: turime paprastą būdą išspręsti šią problemą

Visi prietaisai su ekranais išskiria mėlynąją šviesą - dienos metu tai nedaro jokios įtakos, tačiau ilgą laiką naudojantis telefonu ar kompiuteriu prieš miegą gali būti sunku užmigti. Tai yra dėl to, kad mėlynoji šviesa apgauna Jūsų smegenis ir įtikina jas, jog dabar yra dienos metas. Tyrimai yra parodę, jog šis fenomenas nenusipelno tiek blogos reputacijos, kiek yra sukaupęs, tačiau jei dažnai sunkiai užmiegate, verta pamėginti padėti telefoną į šalį likus bent valandai iki ėjimo miegoti arba pasinaudoti alternatyviais sprendimais

Jūsų „iPhone“, „iPad“ bei „Windows 10“ operacinę sistemą turintys įrenginiai turi funkciją, pakeičiančią ekrano atkuriamų spalvų temperatūrą į šiltesnę, taip apribodami akis pasiekiančios mėlynosios šviesos kiekį. Dalis „Android“ prietaisų taip pat turi panašią funkciją bei daugybę trečiųjų šalių sukurtų programėlių, įgalinančių ekrano temperatūros pokyčius. Štai keletas variantų, kaip galite kontroliuoti mėlynąją šviesą savo prietaisuose:

„iPhone“ ir „iPad“ įrenginiai

Šiuose „Apple“ įrenginiuose „Night Shift“ parinktis rasite apsilankę Settings > Display & Brightness. Nustatymų lange matysite kelis pasirinkimus - svarbiausias iš jų yra ekrano atspalvio temperatūros reguliavimas, nes nors gelsvas vaizdas yra sveikesnis akims, pernelyg geltonas ekranas taip pat gali varginti.

Įjungę „Scheduled“ režimą galite nustatyti, kad „Night Shift“ įsijungtų tam tikru laiku. Pavyzdžiui, galite pasirinkti, kad šis režimas įsijungtų esant maždaug valandai iki įprasto Jūsų miego laiko, o išsijungtų tada, kai paprastai atsikeliate. Taip pat yra ir „Enable Until Tomorrow“ pasirinkimas - tuomet mėlynos šviesos filtras veiks iki sekančios dienos.

„Night Shift“ galima įjungti ir saulėtekio/saulėlydžio režimu, tuomet ekranas automatiškai pagels saulei leidžiantis ir pamėls jai kylant. Jei tokio nustatymo nematote, apsilankę Settings > Privacy > Location Services > System Services pasitikrinkite, ar esate įsijungę Setting Time Zone pasirinkimą. Kai telefonas automatiškai aptiks Jūsų laiko juostą, grįžę į „Night Shift“ parinkčių „Scheduled“ režimą galėsite pasirinkti Sunset to Sunrise.

Paprastesnis būdas pasiekti „Night Shift“ yra naudojant kontrolės centrą - priklausomai nuo naudojamo prietaiso braukite viršun nuo ekrano apačios arba žemyn iš viršutinio dešiniojo kampo ir nuspaudę palaikykite „Brightness“ nustatymą bei spauskite „Night Shift“, kad įjungtumėte mėlynosios šviesos sumažinimo režimą.

„Android“ prietaisai

Daugelis „Android“ operacinę sistemą turinčių įrenginių turi gamykliškai įdiegtą mėlynos šviesos reguliavimo parinktį, kurią galite pasiekti nustatymų „Display“ skiltyje. Paprastai ji būna pavadinta „Night Light“ arba „Blue Light Filter“, tačiau šios funkcijos buvimas priklauso nuo konkretaus naudojamo prietaiso ir jame įdiegtos OS versijos.

Jei radote mėlynos šviesos parametrus, pasirinkimai turėtų būti panašūs, kaip „Apple“ įrenginiuose - ekrano temperatūros nustatymas, automatinio įjungimo/išjungimo nustatymas ir saulėtekio/saulėlydžio režimo pasirinkimas.

Trečiųjų šalių aplikacijos

Jei įrenginyje nėra gamyklinio mėlynos šviesos nustatymo, galite išbandyti vieną iš „Google Play“ esančių aplikacijų:

1. „Blue Light Filter“

Pavadinta konkrečiai pagal funkciją, ši programėlė siūlo nemažai parinkčių - galite rinktis ekrano temperatūrą pasirinkdami pažįstamus šviesos šaltinius, pavyzdžiui žvakę ar elektros lemputę. Taip pat ji rodo šviesos temperatūrą kelvinais, leidžia pasirinkti filtro intensyvumą ir net pataria, koks šviesos nustatymas padės geriau užmigti.

2. „sFilter“

Su šia aplikacija galite ne tik įsijungti mėlyną šviesą blokuojantį filtrą ar nusistatyti specifinį spalvos keitimo laiką, bet ir pasirinkti įprastą ekrano atspalvį - su „sFilter“ sukalibruoti telefono ekraną bus gerokai paprasčiau, nei sistemos nustatymuose.

3. „Twilight: Blue Light Filter“

Iš trijų aprašytų programėlių, ši tiesmukiausia, be jokių nereikalingų funkcijų - galite nustatyti atspalvį, automatinį įjungimą/išjungimą ir tiek, jokių įmantrybių.

Mėlynos šviesos valdymas „Windows 10“

Jei prieš miegą esate įpratę naudotis „Windows 10“ turinčiu kompiuteriu ar planšete, taip pat galite turėti problemų mėgindami užmigti. Laimei, „Microsoft“ visose šios operacinės sistemos versijose gamykliškai įdiegė „Night Light“ funkciją - ją rasti galite apsilankę Settings > System > Display.

Po šios funkcijos įjungimo mygtuku paspaudę „Night Light Settings“ galėsite reguliuoti ekrano temperatūrą ir nustatyti automatinį jos įjungimą ir išjungimą - tuomet kompiuteris atėjus laikui iš lėto pakeis ekranos spalvą į šiltensę ar šaltesnę, išlaikydamas spalvos keitimo patirtį kuo natūralesne ir neblaškančia.

Kaip ir aukščiau aprašytuose „Apple“ įrenginiuose, norint naudotis saulėtekio/saulėlydžio režimu teks įjungti vietovės aptikimo nustatymą, tačiau koreguoti automatinio įjungimo/išjungimo laiką paprasta - tereikia paspausti ant juostos su valandomis po tekstu „Turn on“ bei „Turn off“.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas