Klaidos, daromos naudojantis telefonu: pasitikrinkite, ar Jūs sugebate jų išvengti

Klaidos, daromos naudojantis telefonu: pasitikrinkite, ar Jūs sugebate jų išvengti

Šiandien būtų sunku įsivaizduoti gyvenimą be išmaniųjų telefonų. Nors jais naudojamės kasdien, daugelis turime įsisenėjusių įpročių, kurie kenkia mūsų įrenginiams. Technologijų ekspertai pataria, kaip tinkamai rūpintis savo telefonu ir ko verčiau nedaryti.

Jūsų dėmesiui, Tomas Šakys, „Tele2“ priklausančio įrenginių serviso „Smart Master“ ekspertas, dalinasi patarimais, kaip išvengti klaidų telefonų priežiūroje.

1. Telefonas naudojamas be slaptažodžio

Nepriklausomai nuo telefono gamintojo ar įrenginio modelio, norint apsaugoti juose esančius privačius duomenis, rekomenduojama naudoti telefono atrakinimo slaptažodį. Ši apsauga užtikrins, kad visa asmeninė informacija, nuotraukos, dokumentai ir prisijungimai prie įvairių paskyrų būtų prieinami tik jums. Tai ypač svarbu telefono vagystės atveju.

2. Neatnaujinama programinė įranga ir programėlės

Su kiekvienu operacinės sistemos atnaujinimu yra sutvarkomos saugumo spragos, įdiegiama naujų funkcijų, ištaisomos klaidos, atliekami reikalingi pakeitimai, todėl ignoruoti šio veiksmo nereikėtų. Ši taisyklė galioja ne tik operacinės sistemos, bet ir atskirų aplikacijų atnaujinimui. Tai svarbu padaryti ne vien dėl galimų saugumo grėsmių, bet ir dėl patogesnio naudojimo ir sklandesnio programėlių veikimo.

3. Neįjungiama įrenginių radimo funkcija

Jei norite lengvai surasti telefoną jį pametę ar praradę, pasirūpinkite tuo iš anksto. „iPhone“ telefonuose aktyvuokite „Find My“, o „Android“ telefonuose – „Find My Device“ funkcijas. Tam, kad jos veiktų svarbu būti prisijungus prie „Apple ID“ arba „Google“ paskyros. Taip pat įjunkite „Share My Location“ funkciją – ji padės nustatyti tikslią įrenginio buvimo vietą.

4. Nedaromos failų atsarginės kopijos

Tam, kad neprarastumėte telefone saugomų svarbių duomenų – kontaktų, nuotraukų, vaizdo įrašų ar dokumentų, nepamirškite pasidaryti atsarginės visų duomenų kopijos. Ją galite sukurti nuėję į nustatymus ir aktyvavę „Backup“ (liet. Atsarginė kopija) funkciją. „Android“ įrenginiuose kopijos išsaugomos „Google Drive“ serveryje, o „iPhone“ telefonuose – „iCloud“ duomenų saugykloje. Taip net ir sugedus telefonui ar jį pametus, galėsite lengvai pasiekti savo duomenis bet kuriame kitame įrenginyje.

5. Viešo „Wi-Fi“ naudojimas

Nors viešas nemokamas „Wi-Fi“ skamba patraukliai, juo naudotis reikėtų labai retai ir labai atsargiai. Prisijungus prie tokio tinklo jokiu būdu nesuvedinėkite slaptažodžių, nesijunkite prie banko ar kitų portalų, kuriuose reikia nurodyti jautrią, konfidencialią informaciją. Naudojantis viešu ryšiu, iškyla rizika, kad jūsų duomenis gali perimti kenkėjiškos trečiosios šalys. Saugiai naudotis „Wi-Fi“ ryšiu galite tik į savo įrenginį įdiegę VPN (angl. Virtual Private Network“) – privatų virtualų tinklą. Jis užšifruoja jūsų duomenis ir saugiai juos perduoda tarp kompiuterio bei serverio.

6. Telefonas niekada neišjungiamas

Kasdien savo telefonui duodame atlikti daugybę skirtingų užduočių. Tai gali sulėtinti telefono veikimą arba „užšaldyti“ jo ekraną. Norėdami to išvengti, bent retkarčiais visiškai išjunkite telefoną ir įjunkite jį iš naujo. Telefone bus uždarytos visos nenaudojamos programos, ištrintos smulkios susikaupusios šiukšlės, todėl įrenginys veiks sparčiau.

7. Neoriginalūs įkrovikliai

Naudoti neoriginalius priedus, ypač įkroviklius, yra labai rizikinga. Toks kroviklis gali neatlaikyti įtampos šuolių, netolygiai įkrauti telefoną arba jį itin įkaitinti. Ypač galingas įkroviklis gali netgi pažeisti vidines telefono detales.

8. Išmanusis nesaugomas nuo išorės veiksnių

Nors telefonai kasmet gaminami vis patvaresni ir turi atsparumo vandeniui sertifikatą ar smūgiams atsparų stiklą, tai dar nereiškia, kad jų nereikia saugoti. Siekiant išvengti įbrėžimų ir įskilimų, naudokite apsauginį stikliuką ir telefono dėklą. Taip pat saugokite telefoną nuo apliejimo skysčiais, nepalikite saulėkaitoje ir neužkraukite sunkiais daiktais. Visi šie aplinkos veiksniai gali sutrikdyti telefono veikimą.

1 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas