Nuolat pritrūksta vietos telefone? 5 patarimai ką tokiu atveju daryti ir kaip to išvengti

Nuolat pritrūksta vietos telefone? 5 patarimai ką tokiu atveju daryti ir kaip to išvengti

Jeigu prieš gerą dešimtmetį telefone pakakdavo vos 8 GB atminties, šiandien naujieji įrenginiai talpina net iki 1 TB duomenų. Specialistų teigimu, dabar vartotojai dažniausiai renkasi 128 GB talpos išmaniuosiuos, tačiau net ir tai negarantuoja, kad laikui bėgant atminties nepritrūks. Užsipildžius telefono atminčiai įrenginio veikimas sulėtėja, baterija išsikrauna daug greičiau, o kai kurios funkcijos tampa nebeprieinamos, todėl svarbu reguliariai rūpintis telefono atminties „higiena“.

Kaip paprastai ir greitai atlaisvinti telefono atmintį, pataria Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro” ekspertas. Specialistas rekomenduoja 5 paprastus būdus, kaip „išsivalyti“ telefono atmintį ir užtikrinti, kad jos nepritrūktų pačiu netinkamiausiu metu.

Reguliariai „susitvarkykite“

Išmaniajame prisikaupia įvairių nenaudojamų failų, programėlių, nuotraukų ar vaizdo įrašų, kurie neatlieka jokios funkcijos ir tik užima vietą. Naudinga retkarčiais patikrinti ir „išsivalyti“ nuotraukų „šiukšliadėžę“ bei aplikaciją „My files“ (liet. „Mano dokumentai“), kurioje per laiką susikaupia įvairūs parsisiųsti dokumentai. Ištrinti nenaudojamus failus galima rankiniu būdu arba specialiomis programėlėmis. „Iphone“ naudotojams padės „Smart Cleaner – Clean Storage“, o „Android“ įrangos savininkams – „Super Clean“ įrankis. Norint atlaisvinti vietos telefone, vertėtų išvalyti ir interneto naršyklės „Safari” talpyklą bei naršymo istoriją: atidarius „Safari” pasirinkite „Clear history and website data” (liet. Ištrinti istoriją ir interneto svetainės duomenis). Reguliariai ištrynus nereikalingus failus ir naršymo istoriją, telefonas veiks greičiau, bus apsaugotas nuo galimų virusų, o jūs turėsite daug laisvos vietos naujiems failams.

Saugokite duomenis „debesyse“

Atsikračius nenaudojamais failais ir naršymo istorija vis dar nepakanka vietos? Galite svarbiausią informaciją (nuotraukas, vaizdo įrašus ar dokumentus) perkelti į internetinius serverius – „debesis“, kur saugiai laikysite didelį kiekį failų ir juos patogiai pasieksite norimu metu. Rekomenduojame nusistatyti automatinį duomenų sinchronizavimą, kuris leis neprarasti jums reikalingos informacijos, pametus ar sugadinus telefoną. Galite rinktis iš populiarių ir plačiai naudojamų saugyklų: „Google Drive“, „One Drive“ ar „Dropbox“, „iPhone“ telefonų savininkai taip pat gali naudotis „iCloud“ debesų talpykla. Daugelis iš siūlomų saugyklų suteikia pirmuosius 2, 5 ar 15 GB nemokamai, tačiau norint gauti daugiau vietos, reikės susimokėti.

Atstatykite gamyklinius parametrus

Jeigu norite, kad telefonas veiktų taip pat greitai, kaip vos jį įsigijus, rekomenduojame kas pusę metų atlikti jo „generalinį“ valymą – įrenginio gamyklinių parametrų atstatymą. Prieš taip „išvalant“ savo telefoną, svarbu visas naudojamas programėles bei failus perkelti į saugią vietą (atminties kortelę ar „debesį“), kitaip neteksite visų telefone esančių failų. Norint „iPhone“ telefonuose atkurti gamyklinius parametrus, reikia nueiti į „Settings“ > „General“ > „Reset“ > „Reset All Settings“. „Android“ telefonuose reikia atlikti šiuos veiksmus: „Settings“ (liet. Parametrai) > „Backup & Reset“ (liet. Sukurti atsarginę kopiją ir atkurti nustatymus) > „Factory data reset“ (liet. Gamyklinių duomenų atkūrimas) > „Reset Phone“ (liet. Atkurti telefono duomenis).

Rinkitės mažesnę raišką

Telefono atmintyje daugiausiai vietos užima nuotraukos ir vaizdo įrašai, kadangi naujausios technologijos leidžia fotografuoti „live“ režimu bei filmuoti labai aukšta 4K ar net 8K raiška. Dėl šios priežasties net ir trumpas vaizdo įrašas gali užimti šimtus megabaitų telefono atmintyje. Jeigu telefone dažnai trūksta vietos, reikėtų apsvarstyti, ar jums tikrai reikalingi aukščiausios raiškos vaizdo įrašai bei „live“ nuotraukos. Greitai ir lengvai pakeisti raišką galite telefono kameros programėlės nustatymuose.

Naudokite SD korteles

Šis telefono atminties padidinimo būdas veiks tik „Android“ įrenginių turėtojams. „MicroSD” kortelėje galima laikyti nuotraukas, vaizdo įrašus, muzikos failus ar net dokumentus, tačiau šioje kortelėje negalėsite saugoti įvairių aplikacijų ar žaidimų. „Apple” įrenginiai atminties kortelių nepalaiko, kaip ir kai kurie kitų gamintojų įrenginiai, tad jų atminties atlaisvinimui reikės rinktis aukščiau išvardytus būdus.

Patikrinti, kiek atminties užima įvairūs sukaupti failai bei kiek laisvos vietos yra likę įrenginyje, galite peržiūrėti telefono nustatymuose. Norint patikrinti „iPhone“ telefono atmintį, reikės spausti: „Settings“ > „General“ > „Storage“, o „Android“ atmintis slypi skiltyje „Settings“ (liet. Nustatymai) arba „My Device“ (liet. Mano įrenginys).


Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas