Pasirūpinkite savo telefono saugumu: programėlės, kurios užtikrins jūsų apsaugą

Pranešimas spaudai

2021-10-15, 07:35

0 komentarų
Pasirūpinkite savo telefono saugumu: programėlės, kurios užtikrins jūsų apsaugą

Kad ir kaip būtų neįprasta girdėti, tačiau šiomis dienomis prarasti savo išmanųjį telefoną ar patirti jame esančių duomenų vagystę yra kur kas didesnė problema, nei pamesti piniginę. Juk šiame įrenginyje šiandien telpa ne tik mūsų mokėjimo kortelės ar prieiga prie elektroninės bankininkystės, bet ir svarbūs darbo dokumentai, privatūs susirašinėjimai, tik nedideliam skaičiui akių skirtos nuotraukos ir kita jautri informacija. Deja, įvairūs tyrimai rodo, jog išmaniųjų savininkai į savo prietaisų saugumą dažnai žiūri pro pirštus ir nesiima visų būtinų priemonių jam užtikrinti.

„Mūsų išmanieji telefonai bei kasdien didėjantis juose saugomos informacijos kiekis vilioja tiek vietinius sukčius, tiek tarptautines ir gerai organizuotas programišių grupuotes. Praėjusiaisiais metais, perlaidų skaičius, atliktas mobiliaisiais, išaugo net 50 proc., todėl šie įrenginiai dažnai atsiduria nedorų žmonių akiratyje. Nepaisant to, jog prietaisų gamintojai ir programinės įrangos kūrėjai nuolat tobulina apsaugos sistemas, piktavaliai vis tiek sugeba rasti būdų įsibrauti net ir į naujausius įrenginius. Laimė, smarkiai padidinti išmaniojo saugumą ir iki minimumo sumažinti jam kylančias grėsmes ganėtinai nesudėtingai gali pats vartotojas – tereikia įsidiegti tam skirtas programėles“, – teigia Vaidas Bielinis, „Samsung Electronics Baltics“ pardavimų verslui skyriaus vadovas.

„McAfee Mobile Security“ antivirusinė programa

Net ir stengiantis programėles diegti tik iš patikimų šaltinių, labai dažnai nepavyksta užkirsti visų kelių kenkėjiškos programinės įrangos patekimui į įrenginį. Draugo atsiųsta nuoroda į neva juokingų memų puslapį, elektroninis laiškas, kviečiantis apsilankyti įtartinai geras kainas siūlančioje elektroninėje parduotuvėje, ar bendradarbio pasidalintas suglaudintas failas – visa tai gali jūsų prietaise nepastebimai įdiegti informaciją vagiantį „Trojos arklio“ ar kito tipo virusą. „McAfee Mobile Security“ padeda nuo to apsisaugoti, suteikdama galimybę nuskenuoti telefono atmintinę ir pranešdama bei užblokuodama kiekvieną aptiktą kenkėjišką programą, įtartiną nuorodą ar sukčių siųstą elektroninį laišką.

„Tiesa, dabar nebeužtenka pasikliauti vien antivirusinėmis programėlėmis. Programišių atakos tobulėja ir keičiasi kone kasdien, todėl įsilaužėliai neretai į išmaniuosius telefonus patenka prasmukdami pro saugumą užtikrinančias aplikacijas, o tuomet į sistemą įsibrauna iš vidaus. Dėl šios priežasties svarbu telefone užtikrinti visapusišką apsaugą. „Knox“ platforma užtikrina įrenginių saugumą aparatiniu ir programiniu lygiu, todėl vartotojas gali jaustis ramus, kad jo telefono valdymas ir jame esantys duomenys nebus perduoti tretiesiems asmenims“, – atskleidžia ekspertas V. Bielinis.

„Bitwarden“ slaptažodžių tvarkyklė

Šiomis dienomis, kai, rodos, kiekviena programėlė ir internetinis puslapis reikalauja susikurti vartotojo paskyrą, žmonės dažnai pasiduoda pagundai keliose ar netgi visose platformose naudoti tą patį slaptažodį ir jį išsaugoti telefono atmintinėje. Taip svarbūs prisijungimai tampa lengvai prieinamu grobiu piktavaliams. Viso to išvengti galima naudojant slaptažodžių tvarkyklę, tokią kaip „Bitwarden“. Ji ne tik užšifruoja visus telefono atmintinėje patalpintus vartotojo slaptažodžius, geba juos automatiškai įrašyti prisijungimo prie tam tikros paslaugos metu, bet netgi gali sugeneruoti saugų ir neatspėjamą slaptažodį, jį savarankiškai įsimindama. Taip pat galima rinktis ir iš anksto išmaniuosiuose telefonuose integruotas tvarkykles, pavyzdžiui „Samsung Pass“, kuri apsaugo ir užšifruoja ne tik slaptažodžius, tačiau ir biometrinius duomenis.

„Proton VPN“ virtualus privatus tinklas

Kadangi kasmet išmanieji vis dažniau naudojami apsipirkinėjimui internete arba bankinių operacijų vykdymui, piktavaliai dažnai taikosi perimti jų siunčiamų ir gaunamų internetinių duomenų srautą – ypač, kai naudojamasi nesaugiomis viešosiomis Wi-Fi prieigomis. Taip į programišių rankas patenka mokėjimų kortelių duomenys ir prisijungimai prie elektroninės bankininkystės. „Proton VPN“ šią problemą išsprendžia užšifruodama ir nuo sukčių akių paslėpdama vartotojo interneto srautą.

„Kitas VPN pliusas – didesnis privatumas naršant internete. „Proton VPN“ ir kitos panašios programėlės paslepia vartotojo naršymo istoriją nuo interneto tiekėjo bei reklamos įskiepių, todėl naudodamasis internetu išmaniojo savininkas gali jaustis laisviau ir išvengti įkyrių, būtent į jį nutaikytų internetinių reklamų“, – paslaugos privalumus vardina V. Bielinis.

„Find My Device By Google“

Nors vartotojai dažniausiai nukenčia tada, kai išmaniajame telefone saugota svarbi informacija pasisavinama virtualiu būdu, nederėtų ignoruoti ir paties prietaiso fizinio saugumo. Jame įdiegus „Find My Device“ programėlę ir joje prisijungus prie savo „Google“ paskyros, kompiuteryje ar kitame įrenginyje taps įmanoma realiu laiku stebėti jo buvimo vietą, jį užrakinti ir ekrane atvaizduoti tam tikrą žinutę. Visa tai padės lengviau atgauti pamestą ar pavogtą išmanųjį, o nesant galimybių to padaryti – nuotoliniu būdu ištrinti visą telefone saugotą informaciją, kad bent jau ji nepatektų į sukčių rankas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas