Pasirūpinkite savo duomenų ir finansų saugumu telefone. Patarimai, kaip maksimaliai apsaugoti savo išmanųjį telefoną nuo virusų

Paskelbė Lukas Snarskis
2024-05-07, 19:54

Nuolat atnaujinkite programinę įrangą

Vienas svarbiausių ir paprasčiausių dalykų, kurį Jums būtina atlikti – nuolat atnaujinti savo telefone naudojamą operacinės sistemos versiją.

Su sistemos naujiniais Jūs gaunate ne tik gamintojo siūlomas papildomas funkcijas, bet ir saugumo atnaujinimus, kuriuos pats „Google“ išleidžia kiekvieną mėnesį.

Viskas, ką Jums reikia padaryti, tai nukeliauti į Nustatymai ir susirasti Apie telefoną skiltį bei pasirinkti Sistemos naujinimas punktą. Žinoma, dėl skirtingų „Android“ modifikacijų kelias iki šio punkto gali šiek tiek skirtis.

Naudokite antivirusinę įrangą

„Android“ išmanieji telefonai turi ne vieną antivirusinę aplikaciją, kuri padės apsaugoti Jūsų įrenginį.

„Google Play“ parduotuvėje galite rasti gausybę variantų, tačiau mes rekomenduotumėme rinktis tarp „Avast Mobile Security“, AVG, „McAfee Security & Power Booster Free“ ar „Kaspersky Mobile Antivirus“.

Renkantis antivirusinę programėlę rekomenduotumėme atsižvelgti į jos reitingą ir peržiūrėti kitų vartotojų atsiliepimus. Jeigu renkatės mažai žinomą ar prastai vertinamą produktą – rizikuojate negauti norimo varianto, todėl šis pasirinkimas yra pakankamai svarbus.

Venkite programėlių iš nežinomų šaltinių

Internete galima rasti daugybę aplikacijų, kurios nebus randamos „Google Play“ parduotuvėje. „Google“ tokias programėles vadina „nežinomomis“ (unknown apps – ang.).

Standartiniai nustatymai neleidžia įdiegti tokių programėlių, tačiau Jūs galite leisti jas įrašinėti rankiniu būdu. Kaip bebūtų, mes nerekomenduojame įsirašinėti programėlių, kurios nėra patalpintos „Google Play“ parduotuvėje.

Tokioms įrašomoms programėlėms nėra atliekamas joks papildomas patikrinimas, todėl taip rizikuojate užkrėsti kenksmingomis aplikacijomis savo įrenginį.

Supraskite kokių prieigų reikalauja programėlės

Iš „Google Play“ parsisiųstos programėlės dažnai prašo prieigos prie tam tikrų telefono dalių. Kai kurioms jų riekia priėjimo prie visų Jūsų failų, kontaktų, interneto ar pačių įvairiausių kitų komponentų.

Vertėtų žinoti, jog kai kurios jų prašo prieigos dar prieš įdiegiant ją, tačiau taip yra tikrai ne su visomis. Kokių prieigų reikia Jūsų pasirinktai programai galite rasti programėlės puslapyje ir paėję šiek tiek žemiau ir peržiūrėję Apie informaciją.

Jeigu kyla abejonių dėl tam tikrų leidimų – rekomenduojame paieškoti panašios alternatyvos.

Nespauskite kur papuolė

Jūs galite turėti geriausią antivirusinę sistemą, pasirinkti geriausius nustatymus saugumui užtikrinti, tačiau jeigu patys nesistengsite išvengti kenkėjiško turinio ar programėlių – Jums galimai nepadės niekas.

Labai svarbu ir patiems pasirūpinti savo saugumu – nespausti nuorodų, kurios sukelia įtarimų, neįdiegti programėlių, kurių Jums nereikia ar kurios sukelia įtarimų.

Visai tai padės Jums apsaugoti ne tik savo „Android“ įrenginį, tačiau ir dauguma kitų įrenginių, kurie veikia su kitomis operacinėmis sistemomis.

Daugiau įvairių tekstų

Skaitykite daugiau mūsų naujienų - spauskite žemiau esantį mygtuką arba braukite pirštu iš apačios į viršų.