Esate pasiruošę kelionėms? Filmai, kurie dar labiau pažadins norą krautis lagaminus

Esate pasiruošę kelionėms? Filmai, kurie dar labiau pažadins norą krautis lagaminus

Kaip ir kasmet pavasarį vykstanti kino šventė Lietuvoje įkvepia pasinerti į filmų magiją ir per ekranus pažinti tolimas šalis bei kultūras. Filmai turi stebuklingą galią priversti vaizduotę skleistis: stebint siužetą, atrodo, gali užuosti ką tik iš krosnies ištrauktos itališkos picos kvapą ar pajusti svilinančios Sicilijos saulės kaitrą. Jei planuojate atostogas arba mėgstate egzotiškiausius kampelius pirmiausia atrasti per didįjį ekraną, kelionių organizatorius „Novaturas“ kviečia pažadinti savo „atostogeną“ ir nerti į netikėčiausius filmų scenarijus, kurie nukels į kinematografiškiausias pasaulio vietas. Tegul kelionė prasideda!

Pasiklysti bohemiškajame Paryžiuje

Turinti didžiulę istoriją ir kultūrą, Prancūzija – tai vaizdingų kaimelių ir mūrinių miestų prieglobstis, o jos sostinė Paryžius yra privaloma aplankyti kiekvienam keliauojui. Priežasčių, kodėl verta aplankyti Paryžių – daugybė. Meilės mieste galima išvysti ne tik Eifelio bokštą, bet ir pereiti garsiąja La Seine alėja, pamatyti įdomų architektūrinių kontrastų žaidimą, kuris tik sustiprina miesto grožį: Pei piramidė klasikiniame Luvro kieme, ultramodernus Pompidu centras priešais gotikinę Sen Meri bažnyčią ar Quai Branly muziejus Eifelio bokšto papėdėje – tai tik keli pavyzdžiai.

Tad jei vis dar svajojate nukeliauti į Paryžių ir gyvai pamatyti Eifelio bokštą, privalote pamatyti Woody Alleno filmą „Vidurnaktis Paryžiuje“, kuris ves jus tamsiomis bohemiško Paryžiaus gatvelėmis ir skersgatviais bei leis patirti šio romantiško miesto magiją. W. Allenas privertė pasaulį įsimylėti šį miestą per netikėtumų kupiną filmą, kuriame pasakojama apie amerikiečių rašytoją Gilą (akt. Owenas Wilsonas), atvykusį į Prancūzijos sostinę su sužadėtine Ines (akt. Rachel McAdams) ir jos tėvais. Džilas, įsimylėjęs 1920-uosius metus ir tų laikų meną, leidžiasi būti apsvaigintas miesto atmosferos ir, pats to nenorėdamas, persikelia į kitą pasaulį, kuriame sutinka didžiuosius to meto genijus.

Romantiškojo Paryžiaus gatvėmis leis paklaidžioti ir Jean-Pierre Jeunet‘o žymioji kino juosta „Amelija iš Monmartro“, nepaliksianti abejingų ne tik išskirtiniais miesto vaizdais, bet ir garso takeliu, o Laurent Tirard‘o komedija „Prancūziška porelė“ padės suprasti, kodėl Paryžius vadinamas meilės miestu. Jeigu norėsite nuklysti nuo Paryžiaus ir pasigrožėti levandomis kvepiančia Prancūzijos gamta, su išskirtiniais vaizdais bei pietietiškais skoniais supažindins režisieriaus Éric Besnard‘o juosta „Kriaušių pyragėliai su levandomis“.

Nepamirštamas nuotykis Tailande

Kelionė į Tailandą puikiai tiks visiems keliautojų tipams. Rojaus paplūdimiai su krištolo skaidrumo vandeniu, daugybė nacionalinių parkų, nuostabi architektūra ir išskirtinė kultūra. Iš viso Tailando teritorijoje yra daugiau nei 50 nacionalinių draustinių ir parkų, kurie užima 25 tūkstančius kvadratinių kilometrų. Tailande keliautojai itin pamėgo didžiausią šalies salą Puketą, kuri labiausiai didžiuojasi savo nuostabaus grožio pakrante – joje galima rasti ir smėlėtų, ir uolėtų paplūdimių. Nuolatos šviečianti saulė kviečia ilsėtis prie vandens, ragauti šviežią kokosų vandenį, išbandyti visus viešbučių infrastruktūros siūlomus patogumus. Tačiau Pukete ne ką mažiau kultūrinių objektų: budistinės šventyklos, kiniškos pagodos, musulmonų mečetės byloja spalvingą daugiakultūrę vietovės praeitį.

Tikriausiai kiekvieno keliautojo su kuprine svajonė – patirti nuotykių kupiną kelionę Tailande. Kartu su Leonardo DiCaprio filme „Paplūdimys“ keliaukite į vieną gražiausių Azijos šalių gaudyti naujų įspūdžių ir įkvėpimo. Milijoniniame Bankoko mieste pagrindinis filmo herojus Ričardas susipažįsta su grupe keliautojų, kurie, išgirdę fantastinį pasakojimą apie rojaus salą, prisijungia prie vaikino ir pradeda įsimintiniausią savo gyvenimo kelionę. Šis filmas ne tik išgarsino Phi Phi salą, bet ir tapo pasauliniu fenomenu, kurio tema – visų keliautojų svajonė: rasti paslėptą žemės gabalėlį, į kurį įžengus jautiesi lyg patekęs į rojų su akinančio grožio gamta. Užburiantys Tailando gamtos vaizdai ir ramybė leis bent porai valandų pasijusti lyg tobulose atostogose.

Valgyti ir mylėti Italijoje

Italija – Viduržemio regiono šalis, kurią tiesiog būtina bent kartą aplankyti kiekvienam kelionių entuziastui. Roma, Milanas, Venecija, Neapolis ir atviruką primenanti Amalfio pakrantė – toli gražu ne viskas, ką gali pasiūlyti ši keliautojų iš viso pasaulio pamilta kryptis. Keliautojai itin pamėgo tikrą laukinės gamtos perlą – Kalabrijos regioną su uolėtomis pakrantėmis ir šlaitais, nuostabia gamta, kalnais bei gausiu istoriniu palikimu bei daugelį kitų šalies regionų.

2010-aisiais kino ekranus sudrebino amerikiečių režisieriaus Ryano Murphy sukurta drama „Valgyk, melskis, mylėk“, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko aktorė Julia Roberts. Ji suvaidino moterį, ieškančią gyvenimo prasmės ir galiausiai nusprendusią viską mesti dėl kelionės po Europą ir Aziją. Metus besiblaškiusi po Italiją, Indiją ir Indoneziją Elizabeth atrado ne tik prasmę, bet ir gyvenimo meilę.

Pirma moters kelionės stotele tapo gurmaniškų patirčių kupina Italija. Tai skaniausi pasaulyje ledai bei tiramisu, gardžiausia pasta, traškiausia iš krosnies ištraukta pica ir pati tikriausia lazanija. Amerikietė Elizabeth atranda dar niekada nepatirtus skonius, klaidžiodama po Amžinąjį miestą – Romą. Filmas rekomenduojamas gurmanams ir tiems, kurie keliaudami nori pažinti ne tik naujas vietas, bet ir save.

Po didingąją Romą ir jos žymiuosius objektus paklaidžioti kviečia ir Woody Alleno filmo „Į Romą su meile“ personažai. Filme susitinka žinomas amerikiečių architektas, kuris iš naujo išgyvena savo jaunystę, viduriniosios klasės romėnas, kuris staiga tampa didžiausia Romos įžymybe, jauna provincijos pora ir amerikiečių operos režisierius, dedantis daug pastangų, kad į sceną atvestų dainuojantį laidotuvininką. Jų pažintis ir patirtys atskleidžia ne tik pietiečių temperamentą, bet ir skirtingas žmonių gyvenimo filosofijas. Žinoma, kinematografiškiausiai Italijos sostinę sugebėjo atskleisti Paolo Sorrentino savo filme „Didis grožis“, kur Romos gyvenimo veteranas Džepas gyvena bute, žvelgiančiame į Koliziejų.

Jeigu norite nukeliauti į Italijos pietus, pasižiūrėkite nuotaikingą režisierės Audrey Wells komediją „Po Toskanos dangumi“. Joje su dramos elementais pasakojama istorija apie išsiskyrusią moterį, kuri iš naujo atranda save. Frances Mayes bičiuliai išsiunčia į kelionę po Toskaną, kurioje ji iš pirmo žvilgsnio įsimyli... aptriušusį namą. Ir užsigeidusi jį akimirksniu nusiperka. Filmas buvo filmuojamas netoli Arezzo esančiame Kortonos miestelyje ir jo apylinkėse, kurios pasižymi mažais nameliais, įsirėžusiais į kalvų šlaitus, ir atsiveriančia panorama į neaprėpiamus vandenis.

Paslaptinga Sicilija

Ne ką mažiau įspūdinga ir Sicilija, kurios kurortuose sudera aktyvios pramogos ir ramus poilsis. Sicilija septinta pagal dydį Europos sala ir didžiausia Viduržemio jūros sala. Tūkstančius kilometrų besitęsianti Sicilijos pakrantė lankytojams siūlo nuostabiausią jūrinę aplinką, kokią tik galima įsivaizduoti. Salos požemiuose gausu senovės civilizacijų liekanų.

Sicilija pasižymi turtinga kultūra, kurią reprezentuoja Agridžento šventyklų slėnis, barokinis Noto miestas, Sirakūzai, Pantalikos uolų nekropoliai ir Etnos ugnikalnis. Dėl įspūdingo salos kraštovaizdžio čia buvo nufilmuota ne vieno filmo scena.

„Krikštatėvis“ – 1972 m. pasirodęs amerikiečių gangsterių epinis filmas, ekranizuotas pagal 1969 m. Mario Puzo bestseleriu tapusį romaną. Įspūdinga kinematografija ir nepamirštami aktorių Marlono Brando ir Alas Pacino vaidmenys pavertė šią juostą ypatinga. Savoca ir Forza d'Agrò – dvi garsiausios „Krikštatėvio" filmų filmavimo vietos Sicilijoje.

Veiksmo kupinas nuotykių filmas „Akvamenas“ pasakoja apie milžinišką ir nuostabų septynių jūrų povandeninį pasaulį. Juostoje pagrindinį vaidmenį atlieka Jasonas Momoa, jose pusiau žmogaus, pusiau atlantiečio Arthuro istorija, kurioje jis leidžiasi į savo gyvenimo kelionę. Šis nuotykis padės išsiaiškinti, ar jis vertas išpildyti savo likimą – tapti karaliumi. Viena įspūdingiausių filmo scenų, kurioje Džeisono Momoa suvaidintas superherojus kariauja su Juodąja Manta, vyksta Eričėje.

„Žvaigždžių karai“ Tunise

Ar žinojote, kad Tunisas jau 3000 metų yra vienas iš pagrindinių Viduržemio jūros regiono kultūros centrų? Tai istorijos, pojūčių, aromatų ir skonių sintezė. Nuo žymių turgų iki įspūdingų paplūdimių, paminklų ir išskirtinės gastronomijos. Tunisas, ko gero, labiausiai žinomas dėl daugybės istorinių lankytinų vietų, įskaitant senovinį Kartaginos miestą ir didžiulį El Džemo amfiteatrą netoli Susos miesto, kuriuose atsispindi įvairių civilizacijų, per daugelį metų apsigyvenusių šalyje, įtaka.

Dėl įspūdingų kraštovaizdžių, kurie atrodo tarsi iš kitos planetos, Tunisas tapo viena geriausių vietų pasaulyje filmuoti mokslinės fantastikos filmus. Kalbėdami apie šį kino žanrą iškart prisiminsime „Žvaigždžių karus“, keliautojai Tunise net gali aplankyti šios kino juostos filmavimo aikštelę.

Sacharos dykuma buvo pagrindinis kelių filmų veiksmo vieta ir ją galima atpažinti keliuose Džordžo Lukaso sagos epizoduose: „Naujoji viltis” (IV), „Vaiduokliškoji grėsmė” (I), „Klonų ataka” (II) ir „Sitų kerštas” (III). Tataouine kaimas įkvėpė ir davė pradžią Tatooine, Anakino Skywalkerio išgalvotai planetai. Sagos filmavimas tęsėsi pietų Tunise, įspūdingame Sidi Bouhlel kanjone, vadinamame Žvaigždžių karų kanjonu.

Linksmybėmis alsuojanti Graikija

Galbūt Graikija nebūtų pirmasis spėjimas, jeigu paprašytume įvardinti šalį, kuri asocijuojasi su šokiais ar linksmybėmis, bet būtent šokti ir švęsti pakvies pop grupės ABBA miuziklo ekranizacija „Mamma Mia“, kurioje per muziką skleidžiasi mažos Graikijos salos kerai. Filme pasakojama apie Sofiją (akt. Amanda Seyfried), jauną moterį, kuri ruošiasi ištekėti, bet vis negali iš motinos išgauti tikrojo savo tėvo vardo. Pavargusi ją kamantinėti ji į vestuves pakviečia tris vyrus, kurie, jos manymu, galėtų būti tinkami kandidatai. Tai kupinas humoro, vasaros ir pietietiško temperamento filmas su įstabiais Graikijos vaizdais.

Graikija garsėja salomis, kurios traukia keliautojus iš viso pasaulio. „Kapitono Korelio Mandolina“ juosta nukels į didžiausią iš Jonijos salų vakarų Graikijoje – Kefaloniją, kuri praminta gražiausių paplūdimių rojumi. Viena nuostabiausių vietų šioje saloje – Melisani urvas. „Kapitono Korelio Mandolina“ – epinis pasakojimas apie neblėstančią meilės viltį ir karo žiaurumą. Veiksmas vyksta Antrojo pasaulinio karo metais Italijos okupuotoje Graikijoje. Karininkas įsimyli kaimo gydytojo dukterį ir ima abejoti savo kovos priežastimis. Artėjant karui abu yra priversti rinktis tarp ištikimybės savo šalims ir meilės, kurią jaučia vienas kitam.

Netikėtumų pilna Bulgarija

Maloniu klimatu garsėjanti Bulgarija driekiasi palei Juodosios ir Egėjo jūrų krantus. Šalis garsėja plačiais smėlio paplūdimiais, kurių dalis turi „Mėlynosios vėliavos“ sertifikatą. Bulgarijoje gausu aktyviam poilsiui pritaikytų aukštikalnių ir tarpeklių, nesunku rasti įvairiausių pramogų gamtos mylėtojams. Vasara čia trunka net penkis mėnesius, o kalnai užima apie 60 proc. visos šalies teritorijos.

Bulgarijos sostinėje Sofijoje nufilmuota kino juosta „300: Imperijos gimimas“ sukurta pagal komiksų autoriaus Franko Millerio grafinę novelę „Kserksas“. Šis filmas nukels į istorinį mūšio lauką, kuriame graikų generolas Temistoklis paskutinį kartą bandys suvienyti graikų karius ir pasipriešinti Kserkso armijai jūroje.

Trileris Turkijoje

Turkija – žavinga šalis. Beveik 800 000 kvadratinių kilometrų kvapą gniaužiančios gamtos, kurioje telpa turkio spalvos paplūdimiai, išlikusi romėnų istorija, meno bei kultūros objektai nuo Mesopotamijos iki šių dienų: Turkija yra tokia unikali, jog dėl to nuolat kasmet pritraukia šimtus lankytojų. Šalis jau seniai tapo gero ir atpalaiduojančio poilsio ieškančių keliautojų TOP pasirinkimu. Ir tai visai nestebina – Antalijos, Alanijos, Bodrumo kurortuose infrastruktūra išvystyta taip, kad poilsiautojams nekiltų jokių rūpesčių, o kiekviena diena būtų užpildyta saulės ir jūros malonumais, sporto užsiėmimais, kultūros pažinimu. Lankantis Turkijoje privaloma aplankyti sostinę Stambulą. Gražiame Stambulo siluete susipina istorinės vietos ir paminklai, tokie kaip romėnų akvedukai, Bizantijos bažnyčios, Venecijos bokštai, Bizantijos, Osmanų imperijos ir Turkijos laikotarpių rūmai, o panorama apima monumentalius minaretus su dangoraižiais ir aikštėmis.

Veiksmo trileris apie Džeimsą Bondą „007 Operacija Skyfall“ iš dalies buvo filmuojamas Stambule, Turkijoje, daugiausia Eminönü ir Didžiojo turgaus apylinkėse. Kai naujausia Džeimso Bondo (akt. Daniel Craig) užduotis siaubingai nepavyksta, įvykiai pasisuka katastrofiškai: visame pasaulyje veikiantys slaptieji agentai atskleidžiami, o MI6 užpuolama, todėl agentė M (akt. Judi Dench) priversta perkelti agentūrą į kitą vietą.

Aistra pulsuojanti Ispanija

Ispanija labiausiai žinoma dėl visada gero oro ir puikaus maisto, taip pat amžius menančios kultūros, kuri dėl ispanų kalbos paplito kituose žemynuose. Gotikinės, romaninės ir maurų architektūros derinys, bulių kovos, nepakartojamas ispaniškas maistas ir saulėtas klimatas – tai tik kelios priežastys, dėl kurių Ispanija ir jos salos kasdien pritraukia tūkstančius keliautojų.

Režisieriaus Woody Alleno „Auksiniu gaubliu“ apdovanotas filmas „Viki, Kristina, Barselona“ leis paklaidžioti po Gaudi architektūra apdovanotą miestą. Dvi jaunos amerikietės, vasarą leidžiančios Ispanijoje, susipažįsta su Chuanu Antonijumi (akt.Javier Bardem), sėkmingu dailininku. Jis abiems merginoms pateikia pasiūlymą, kurio jos negalės atsisakyti – tuomet prasideda nuotykiai.

Į vasaros karščiu pulsuojančią Ispaniją nukels ir Jonás Truebos režisuotas filmas „Rugpjūčio mergelė“. Režisierius siekė parodyti Madridą, kuris toli gražu nėra tipiškas, tačiau atpažįstamas ten gyvenantiems žmonėms, tarsi veikėjai būtų turistai savo pačių mieste. Šis filmas – odė Madridui karštą vasarą, kai dauguma vietinių išvyksta atostogų, o trisdešimt trejų metų Eva nusprendžia likti sostinėje. Ji nori viską pajusti kitaip ir vasarą laiko galimybių laiku pakeisti savo gyvenimą.

Ispaniškos virtuvės gerbėjams tiesiog būtina pamatyti filmą „Kelionė į Ispaniją“, kuris pakvies pažinti šalį per jos virtuvę. Paelija, tortilija, tapos, šviežutėlės krevetės, vynas, gaspačio – tai tik dalis patiekalų, kuriuos keliaudami po šalį skanauja aktoriai Steve’as Cooganas ir Robas Brydonas. Nuo prabangiausių restoranų iki pietų po alyvmedžiu – ispanų gamintą maistą draugai ragauja ne tik skirtingomis formomis, bet ir įvairiausiose šalies vietose, o jų atsiliepimai kelia nenumaldomą norą artėjantį savaitgalį praleisti Europos pietuose.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas