„Swedbank“ siunčia kritinį perspėjimą kiekvienam gyventojui: banko pateikiamą informaciją privalo žinoti kiekvienas, pasitikrinkite, kad vėliau netektų gailėtis

Pranešimas spaudai

2024-06-11, 17:54

7 komentarai (-ų)

Lietuvoje vis dažniau susiduriama su įvairiausiais sukčiais, kurie siekia pasisavinti ne tik jūsų duomenis, bet ir bando gauti prieigą prie jūsų banko sąskaitų. Pavykus tai padaryti – galite turėti didžiulių finansinių nuostolių.

Prasidėjo mega „Aliexpress“ išpardavimai – sutaupykite net iki 70 proc.
„Swedbank“ siunčia kritinį perspėjimą kiekvienam gyventojui: banko pateikiamą informaciją privalo žinoti kiekvienas, pasitikrinkite, kad vėliau netektų gailėtis

Sukčiai nuolat ieško naujų būdų, kaip išvilioti norimą informaciją iš savo aukų. Kai kuriais atvejais naudojamos net ir itin sudėtingos sukčiavimo schemos, į kurias įpainiojami iškart bent keli gyventojai. Iš vieno asmens pirmiausia išviliojami interneto banko prisijungimo duomenys, po to – mokėjimo kortelė.

Tačiau Lietuvos gyventojai dažnai susiduria ir su daug paprastesnėmis sukčių gudrybėmis, kurios vis dar yra pakankamai efektyvios. „Swedbank“ ekspertai pažymi, kad tarp tokių metodų yra bandymai prisidengti žinomų prekės ženklų ar bankų vardu, siūlymai investuoti, netikri laimėjimai ir pan.

Sukčių naudojamos technikos

Apgavystėms sukčiai pasitelkia tam tikras technikas. Viena jų – psichologinė manipuliacija. Bendraudami su Jumis, sukčiai pasitelkia įvairias manipuliavimo technikas: jie jus giria, bara, skubina, spaudžia priimti sprendimą.

T. y., stengiasi Jus išmušti iš vėžių ir supainioti, kad atliktumėte sau nenaudingus veiksmus arba skubiai veikti nekreipiant dėmesio į saugumo rekomendacijas.

Verta pastebėti ir tai, jog sukčiai meistriškai moka įtraukti aukas į savo vykdomas apgaulės schemas. Jie gali mėginti „užkalbėti dantį“, užversti Jus dideliu kiekiu informacijos, gąsdinti pasekmėmis ar pabrėžti Jūsų žinių trūkumą. Tokiu atveju svarbiausia yra nepasiduoti emocijoms ir reaguoti šaltai.

Sukčiai gali itin įtikinamai apsimesti bet kokiu asmeniu, įmone arba institucija, jie gali labai profesionaliai bendrauti su Jumis telefonu, žinutėmis, laiškais ir kitais būdais – klastojami elektroniniai laiškai, dokumentai, naudojamos fiktyvios įmonės, melagingos reklamos, sukuriamos patikimų interneto svetainių fiktyvios kopijos, į asmeninį kompiuterį įdiegiami virusai ir kitos kenksmingos programos.

Todėl visuomet patariame būti šiek tiek skeptikais, ypač kai kalba eina apie neįtikėtinai viliojančius pasiūlymus. „Swedbank“ specialistai taip pat pateikia svarbiausius aspektus, kurie padės apsisaugoti nuo sukčių bandymų pasisavinti jūsų finansus.

Kaip apsaugoti savo pinigus nuo sukčių

Visų pirma, niekada niekam neatskleiskite savo naudotojo ID, PIN kodų ar mokėjimo kortelės informacijos. Ypač budrūs bukite tuomet, jei banko darbuotoju prisistatantis asmuo prašo šių duomenų, nors Jūs patys bankui neskambinote ir neketinote vykdyti jokių operacijų – nei prisijungimo, nei pervedimų tvirtinimo.

Nespauskite jokių e. paštu, pokalbių programėlėse ar SMS žinutėse gautų nuorodų, nevykdykite prašymų suvesti arba padiktuoti prisijungimo prie interneto banko ar kortelės duomenis; atidžiai įvertinkite savo telefono ekrane matomą prašymą įvesti turimos prisijungimo priemonės slaptažodį, jei neturite su kuo sulyginti kontrolinio kodo ar jis nesutampa.

Jei kyla nors mažiausia abejonė, neskubėkite ir nedelsiant nutraukite veiksmus. Neskubėkite vesti slaptažodžių išsamiai nesusipažinę su turimos priemonės ekrane matoma informacija. Slaptažodžio įvedimui turite pakankamai laiko – daugiau nei 15 sekundžių, tad neskubėkite ir būkite budrūs.

Ką nedelsiant galite padaryti patys, jei nukentėjote nuo sukčių?

Pirmiausia, ką jums reikėtų padaryti, užblokuokite kortelę – tai atliksite „Swedbank“ programėlėje arba interneto banke. Prisijungę prie programėlės, pasirinkite skiltį „Kortelės“, spustelėkite kortelę, kurią norite užblokuoti, o tuomet – brūkštelėkite slankiklį „Užblokuoti kortelę“.

Prisijungę prie interneto banko, pasirinkite skiltį „Kortelės“, po to „Kortelių valdymas“ ir „Mano kortelės“. Pasirinkite norimą blokuoti kortelę ir brūkštelėkite slankiklį „Blokuoti kortelę“.

Praneškite apie saugumo spragas – jei naudodamiesi e. bankininkyste pastebėjote kažką įtartino ir įtariate, jog tai gali būti saugumo spraga, praneškite banko atstovams.

7 komentarų

Regina

Per savo ziopluma susigundziau preke isigyti uz labai maza kaina,kai pervedziau ta mini kaina,pradejau mastyti,kad cia kazkas nelogiska,pagooglinau Internete,atradau,kad tai sukciai. Na,pamasciau,kas cia tokio,juk prase tik 2 euru ,bet nuo saskaitos uskaiciavo 2,35 euro.Nieko nedariau,bet po dvieju dienu pastebejau,kad jau virs 60 euru nuskaiciuota,tada skubiai susiekiau su banku (Gaila nepamenu maloniai mane konsultavusio darbuotojo pavardes).Is karto buvo uzblokuota kortele,jis pasake,kad bandys sugrazinti mano pinigelius,bet nepazadejo,kad pavyks,nes jau praejo 2 dienos.Po dienos ,atidariusi saskaita,pamaciau ta virs 60 euru suma grizus i saskaita.Praradau 2,35 euro,bet gavau pamoka,kad nereikia "gundytis" isigyti ko nors uz nerealia kaina 😊Dekinga Swedbank darbuotojui.

Tiesa

Lietuvoje nei vienas bankas nera patikimas, nes leidzia valstybinems institucijoms nusirasyti pinigus. Saskaitoje pinigeliai yra asmens nuosavybe ir tik savininkas gali ja valdyti ir tureti prieiga, bet ne valstybes tarnautojai!

TAIP

Bankas pastebi sukčius, paskambina ir įspėja, užblokuoja sąskaitą, bet pinigus nesulaiko, o leidžia juos sukčiams pasisavinti.
Kodėl? Jei bankas pastebėjo, net telefonu paklausė, tai kodėl nesulaikė pinigų, o leido sukčiams juos pasisavinti?
Galiojančią tvarką reikia keisti. Jei Bankas pastebi sukčiavimą, paskambina ir įsitikina, kad tai sukčių darbas, tai pervedimas turi būti sulaikytas. Bet Bankas to nedaro, tik straipsnius rašinėja ir toliau pasako, kad tai policijos reikalas.
Bankas taip pat turi peržiūrėti savo taisykles, kai tiek sukčių aplink ir visais įmanomais būdais padėti savo klientams neprarasti pinigų ir neapkrauti policijos sunkiu darbu kovoje su sukčiais.

Danutė Sklenienė

Prašė pervesti už prekių pristatymą 3 eur., o praradau 250 eur. , nors banko kortelė buvo užblokuota laiku, bankas žinojo, kad tai sukčiavimo atvejis, bet vis tiek pinigus nurašė. Nurodė kreiptis į policiją. Atlaidus banko darbo organizavimas.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas