ESO pateikia itin svarbią informaciją, kurią privalo žinoti kiekvienas: specialistai atsakė į klausimus, kurie kelia susirūpinimą daugeliui lietuvių

Pranešimas spaudai

2024-07-01, 10:54

3 komentarai (-ų)

Tinklo skaitmenizavimą vykdantis „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) skelbia apie rekordinius – 2023–uosius metus – diegiant išmaniuosius elektros energijos skaitiklius. Per dieną instaliuojant po daugiau nei 2 tūkstančius išmaniųjų apskaitos prietaisų, jų pernai sumontuota virš pusės milijono.

Prasidėjo mega „Aliexpress“ išpardavimai – visą svarbiausią informaciją rasite paspaudę čia.
ESO pateikia itin svarbią informaciją, kurią privalo žinoti kiekvienas: specialistai atsakė į klausimus, kurie kelia susirūpinimą daugeliui lietuvių

ESO specialistai pastebi, kad vis daugiau vartotojų įvertina išmaniųjų skaitiklių privalumus ir jais sumaniai naudojasi. Vis pozityvesnes vartotojų nuotaikas jaučia ir išmaniuosius elektros energijos skaitiklius diegiantys ESO inžinieriai, kurie kasdien šalyje sumontuoja apie 2 tūkst. šių išmaniųjų įrenginių.

Vienas tokių specialistų – nuo 2017 m. bendrovėje dirbantis Jaroslav Glembocki, Vilniaus mieste ir rajone jau pakeitęs virš 2,6 tūkst. skaitiklių, kasdien prie šio skaičiaus prideda dar iki 20-ies. Tiesa, yra buvę ir tokių dienų, kai nepakeitė nei vieno. Pavyzdžiui, vykstant pas atokiau gyvenantį klientą net ir visais keturiais ratais varomas automobilis neįveikė pažliugusio kelio. Tad darbą teko atlikti kiek vėliau.

Nors išmanieji skaitikliai diegiami dar nuo 2023 metų, tačiau daugeliui šalies gyventojų vis dar kyla įvairių klausimų, susijusių su šiuo sprendimu. Vienas pagrindinių – kada tiksliai bus pakeistas jūsų turimas skaitiklis? ESO pažymi, kad kiekvienas klientas, kurio objekte bus keičiamas elektros skaitiklis, bus informuotas asmeniškai trumpąją SMS žinute ir/ar el. paštu bei pakviestas prisijungti prie ESO savitarnos, kurioje matys suplanuotus skaitiklių keitimo darbus.

Svarbu žinoti ir tai, jog išmaniojo skaitiklio pakeitimas visiems gyventojams papildomai nieko nekainuoja. Tai yra labai svarbi detalė, kadangi iš to pasipelnyti bando ir sukčiai, todėl svarbu nepamiršti, jog toks keitimas – visiškai nemokamas.

Kalbant apie duomenų perdavimą nepriklausomiems tiekėjams, reikėtų žinoti, kad išmanusis skaitiklis fiksuoja ir perduoda duomenis saugiu, šifruojamu ir patikimu ryšiu. Duomenys iš išmanaus skaitiklio keliaus į duomenų centrą. Čia jie bus apdorojami, vėliau perduodami saugiai tiekėjui, kuris parengs sąskaitą. Jums nereikės nieko skaičiuoti, tiekėjas iškart pateiks apskaičiuotą sąskaitą, kurią Jums reikės tik apmokėti.

Vertėtų prisiminti, jog išmaniųjų skaitiklių veikimui nereikia jokios papildomos įrangos ar interneto prieigos.

Turite automatizuotos apskaitos paslaugą? Pateikiamas atsakymas, kodėl keičiamas skaitiklis į išmanųjį

ESO specialistai pažymi, jog automatizuotos apskaitos paslauga buvo siūloma, kol skaitikliai nebuvo keičiami į išmaniuosius. Dabar tokia paslauga jau nebėra siūloma, kadangi išmanieji skaitikliai yra pranašesni už automatizuotą apskaitą, nes:

  • Palaiko duomenų fiksavimą kas 15 minučių.
  • Fiksuoja energijos persiuntimo kokybę, tai leidžia greičiau identifikuoti elektros energijos tiekimo sutrikimus ir greičiau juos pašalinti.
  • Tarifų plano keitimą galima atlikti nuotoliniu būdu. ESO nebereikia derinti laiko su klientu, kad patektų prie apskaitos prietaiso.
  • Apskaito elektros energijos gamybą. Tai ypač svarbu kuomet šalyje daugėja gaminančių vartotojų.
  • Apskaito reaktyviąją galią.
  • Už išmaniojo skaitiklio įrengimą / pakeitimą nereikia mokėti.

Automatizuotos apskaitos paslauga buvo mokama. Klientai, pageidavę šios paslaugos mokėjo mokestį ne už skaitiklį, o už paslaugos suteikimą.

Taip pat, svarbu pažymėti, kad senųjų skaitiklių su automatizuotos apskaitos paslauga, ryšio sutartis nustos galioti šiemet, pasibaigus sutarčiai senojo tipo skaitikliai su automatizuota apskaita tiesiog nustos perduoti duomenis nuotoliniu būdu.

Sąskaitos ir atsiskaitymai

Tiems, kurie jau turi išmaniuosius skaitiklius, dažnai kyla klausimas ar jie vis dar gaus sąskaitas už elektrą. Specialistai pažymi, kad sąskaitą už energijos vartojimą išrašo elektros energijos tiekėjai. ESO tik užtikrina patikimą ir sklandžią elektros energijos skirstymo paslaugą.

Sąskaitos niekur nedings ir esant išmaniesiems skaitikliams, tačiau nereikės nurašinėti skaitiklio rodmenų, skaičiuoti suvartoto elektros kiekio. Gautoje sąskaitoje iškart bus matomas apskaičiuotas elektros energijos kiekis kilovatvalandėmis ir mokėtina suma už elektrą.

Sąskaita iki Jūsų atkeliaus įprastu būdu, tačiau visada raginame atsisakyti popierinių sąskaitų, o tausojant aplinką sąskaitas užsisakyti gauti elektroniniu būdu.

3 komentarų

Romas

Išvertus į suprantamą kalba , ždį"nemokamai" ,turbūt vis dėlto reikėtų suprasti, kad tai yra finansuojama iš jau surinktų arba (ir) ateityje iš vartotojų surenkamų mokesčių.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas