„Huawei nova 9“ apžvalga: €500 kainuojanti abstinencija nuo flagmanų

Prieš keletą metų, kai Europos parduotuvėse lyg grybai po lietaus pradėjo dygti pirmieji pakenčiamos kokybės kiniški išmanieji telefonai už 200 eurų, buvo nemažai kalbų, jog jie Senojo žemyno rinką apvers aukštyn kojomis, lyg kokį blyną. Neva žmonės nustos pirkti septynis ar aštuonis šimtus eurų kainuojančius „iPhone“ ar „Samsung“ ir juos iškeis į kokį perpus pigesnį modelį. Deja, taip neatsitiko - kasmet matome, kaip greitai pas prekybininkus ištirpsta tūkstantį ar net pusantro kainuojančių telefonų atsargos, ir nė kiek nepanašu, jog jų pirkėjus viliotų nuosaikiau įkainoti modeliai.

Tačiau „Huawei“ mano, jog vadinamieji flagmanai neturėtų išspausti paskutinių syvų iš daugelio vartotojų piniginės, kadangi paskutiniais metais tapo įmanoma pagaminti 95% jų patirties suteikiantį įrenginį už perpus mažiau. Prieš mėnesį pristatytas „Huawei nova 9“, gamintojo teigimu, vos už 500 eurų siūlo viską, ko reikia „paprastam žmogui“ - pradedant funkcijomis ir baigiant kamera. Šioje apžvalgoje būtent ir patikrinsime, ko verti tokie ambicingi teiginiai.

Dizainas

Jei paskutiniais metais rankoje laikėte kokį brangesnį „Samsung Galaxy“, „Xiaomi“, „OnePlus“ ar tą patį „Max“ ženkliuku pažymėtą „iPhone“, greičiausiai pastebėjote, kokie masyvūs ir sunkūs yra šie telefonai. Jie nuolat slysta rankų, iš tolo šviečia jūsų kelnių kišenėse, o krisdami ant žemės parkete palieka žymę. Kadangi nova, išvertus iš lotynų kalbos, reiškia naujas, prelegentas bando būti lyg kokia kava kvepalų parduotuvėje, ir pasiūlyti kažką gaivaus.

Pirmas dalykas, kurį pastebėsite ištraukę „Huawei nova 9“ iš dėžutės, bus sunkiai suvokiamas plonumas. Vos 7,77 mm siekiantis storis ir jo sukeliamą efektą sustiprinantys stipriai lenkti ekrano kraštai, telefoną praktiškai paverčia skustuvu. Sunku paimti nuo stalo ar kito lygaus paviršiaus, bet paėmus į rankas nesinori paleisti. Tas ilgus metus „Apple“ propaguotas ir technologijų entuziastus iš proto varęs plonumas ir „Huawei“ pasiektas, šių dienų standartais, labai juokingas 175g svoris labai smarkiai didina naudojimosi malonumą ir yra lyg sanatorija po man įprastų 200g ir daugiau sveriančių monstrų.

Kai kalbame eina apie milimetrus ir gramus, kai kam tokios kalbos gali skambėti juokingai, bet patikėkite, po „nova 9“ grįžti atgal labai sunku. Problema tik ta, jog tas plonumas ir lengvumas įvyko kažkieno sąskaita. Prelegento rėmas yra pagamintas ne iš aliuminio, o iš plastiko, kurio konstrukcija neva sutvirtinta metalu. Tai panaikina prabangos pojūtį delne, o pats rėmelis, naudojant be dėklo, ilgainiui pasidengia nedideliais įbrėžimais. Panaši istorija ir su nugarėle.

Mano turimo šviesoje spalvą iš šviesiai mėlynos į violetinę keičiančio „Starry Blue“ (išties labai dailus) varianto atveju, ji padengta tokia labai įdomia matine šiurkštesnį paviršių turinčia danga, tad iš pradžių pagalvojau, jog po ja slepiasi stiklas. Deja - ilga ekspertinio badymo nagu ir to sukuriamo garso analizė nustatė, kad ten panaudotas paprasčiausias plastikas. Tai vėlgi naikina aliuzijas į Premium segmentą, bet turiu pripažinti, kad kaip ir „Galaxy S21“ atveju, bent jau pats plastikas nėra vienas tų pigiųjų. Galų gale, dauguma vartotojų šį išmanųjį vis tiek kiš į dėklą (permatomas dėkliukas pridėtas ir telefono komplektacijoje), tad nelabai yra skirtumo, iš kokių medžiagų jis bus pagamintas.

Dizainui taškų prideda ir nors kiek kūrybingesnės formos kamerų modulis, išskirstytas į du atskirus apskritimus, ir oranžinį akcentą turintis įjungimo mygtukas. Pastarasis, kartu su garso reguliavimo klavišais, įtaisytas dešinėje briaunoje, ir yra idealiai ten, kur jūsų pirštai tikisi jį rasti. Trumpai tariant, tikrai dailus ir ergonomiškai ištobulintas variantas, su protingai pasvertais kompromisais - išties kažkas naujo stagnuojančioje išmaniųjų pramonėje.

Ekranas

Kad jau aptarėme kompromisus korpuso medžiagose, galime pereiti ten, kur „nova 9“ labai sunku kaip nors pačirškinti - prie ekrano. Pradėkime nuo to, jog išmaniojo priekinė dalis labiau primena senąjį „Huawei P30 Pro“, nei pernykštį „P40 Pro“ - smarkiai lenkti tik ekrano šonai, o ne visos keturios briaunos. Iš praktinės pusės sprendimas nėra geras, nes ant lenkto paviršiaus daug sunkiau užklijuoti apsauginį stiklą ir neretai tenka susidurti su atsitiktiniais paspaudimais. Visgi nepaisant šių trūkumų vis tiek visomis keturiomis esu už bent jau šiek tiek užlenktus ekranus - jie vizualiai paslepia rėmus ir suteikia Premium klasės pojūtį.

Pereinant prie kokybės, reikia paminėti, jog „Huawei nova 9“ ekrano specifikacijos tiesiog blizga. 6,57 colio įstrižainė, FHD+ raiškos OLED matrica, galinti atvaizduoti net vieną milijardą spalvų (10 bitų spalvynas), ir 120Hz atsinaujinimo dažnis. Visas šis komplektas leidžia komfortiškai pereiti nuo naujausių „Galaxy S21 Ultra“ ir „iPhone 13 Pro Max“, nepatiriant jokio diskomforto. Patikėkite, tai labai didelis komplimentas vidutinės klasės telefonui.

Manau, paprastą vartotoją labiausiai papirks tas pirminis ryškumo pliūpsnis ir didelis kontrastas, paverčiantis kiekvieną ekrane atvaizduojamą dalyką praktiškai atviruku. „YouTube“, „Netlfix“ ar net tas pats šimtus kartų per dieną atidaromas „Instagram“ atrodo lyg pagaliau nusiėmus aprūkusius akinius. Tas milijardas spalvų galbūt nėra nupasakojamas žodžiais, bet jaučiamas lyginant su kitu šalia padėtu telefonu. Pavyzdžiui, prieš „nova 9“ mano senajam „Huawei P40 Pro“, jau nekalbant apie visus ankstesnius „Huawei“, beliko tik raudonuoti. Na, o jei kartais pasidarytų per ryšku, prelegentas siūlo specialų akis tausojantį režimą. Viską dar labiau pasaldina 120Hz atsinaujinimo dažnis, kuris animacijas priverčia suktis lyg per sviestą.

Iki tobulybės trūksta nebent dar šiek tiek didesnio šviesumo ir geresnės spalvų kalibracijos. Gamyklinėje parinktyje spalvų tonai, ypač baltos, krypsta į šaltąją pusę, kadangi daugeliui žmonių tai asocijuojasi su ryškumu ir geresne kokybe. Aišku, tai nesunkiai ištaisoma nustatymuose. Taip pat reikia paminėti, jog ekranas nepadengtas „Gorilla Glass“ stiklu - jis tvirtesnis už įprastą stiklą, tiesiog jį gamino kita kompanija. Nors nulupus gamykliškai užklijuotą plėvelę nebuvo taip, kad ekranas pasidengtų įbrėžimais, rekomenduoju jį šiek tiek labiau pasaugoti. Abejoju, kad šio apsauginio stiklo kokybė prilygsta rinkoje patikrintam „Gorilla Glass“.

Veikimas

Kas novoje šiek tiek nuleidžia ant žemės, yra mikroschemų rinkinys. Praeityje brangesni „Huawei“ telefonai būdavo aprūpinti pačios kompanijos kurtais „Kirin“ lustais, tačiau dėl JAV sankcijų bendrovė nebegali jų pasigaminti ir yra priversta pirkti procesorius iš „Qualcomm“. Lyg to dar maža, JAV draudžia kitoms kompanijoms „Huawei“ parduoti bet kokius su 5G ryšiu susijusius gaminius, tad „nova 9“ esantis lustas neturi 5G modemo ir automatiškai nepalaiko šio naujos kartos ryšio.

Gerai, einam prie reikalo. „Huawei nova 9“ viduje rasime 8GB operatyviosios, 128GB vidinės atminties ir vidutinės klasės „Snapdragon 778G 4G“ procesorių, kurs, tiesa, su 5G modemu, taip pat montuojamas. „Realme GT Master Edition“, „Xiaomi Mi 11 Lite NE 5G“ ir poroje kitų flagmanų žudikų. Labai gaila, tačiau jis galia sunkiai gali lygintis ne tik su šiųmečiu aukščiausios klasės „Snapdragon 888“, bet ir su pernykščiu „Snapdragon 865“. Lusto pajėgumas įsitaiso daugmaž ties „Snapdragon 855“ ir „865“. Sutinku, neskamba labai patraukliai, bet realybėje situacija kur kas geresnė, nei kalba skaičiai.

Įprastos užduotys, tokios kaip naršymas po socialinius tinklus, žongliravimas keliomis naujienų programėlėmis, „YouTube“ ir naršykle, atliekamos identiškai brangiausiems flagmanams. Už tai galime padėkoti 120Hz atsinaujinimo dažniui ir nuostabiai sklandiems naujosios „EMUI 12“ vartotojo sąsajos gestams bei animacijoms. Rimtai, kažko panašaus pasiūlyti negali net „Samsung“ ir programinės įrangos klaidų nuolat pilni „OnePlus“. Telefono klasę išduoda nebent tai, kad „Call of Duty“ žaidime negali nusistatyti pačios aukščiausios grafikos (nepaisant to, žaisti galima be jokio strigimo) ir tai, kad didesni failai ar daug duomenų užkrauti turinčios aplikacijos atveriami šiek tiek lėčiau. Manau, jog tai susiję ne tiek su pačiu procesoriumi, kiek su lėtesne vidine UFS 2.1 atmintine.

Kaip kaitimas? Žaidžiant žaidimus ar siunčiantis failus per 4G, nugarėlė juntamai įšyla, bet tokio kaitimo, kokį demonstruoja „Snapdragon 888“, tikrai nėra. Su ryšiais taip problemų nekilo. Wi-Fi 6 ir 4G greičiai buvo pavyzdiniai, GPS veikė tiksliai, o trūko tai tik minėto 5G. Na, gal ne tiek trūko, nes jis Lietuvoje dar net nėra padoriai išplėtotas, kiek norėtųsi jį turėti turint galvoje, jog telefonas daugelio perkamas ne vieneriems metams.

Programinė įranga ir „Google“ paslaugų nebuvimas

Kadangi portale aktyviai apžvelginėjame „Huawei“ produktus, dažnai sulaukiame tradicinio klausimo: „Noriu pirkti Huawei X telefoną, kaip ten su tais appsais?“ Pastebėjau, kad lietuviai ganėtinai gerai žino, jog šios kompanijos išmanieji nebepalaiko „Google“ paslaugų, tačiau jų žinios užstrigusios 2020 metų pradžios lygyje. O nuo to laiko pasikeitė visai nemažai...

Pradėkime nuo to, kad programėles galima atsiųsti ne tik iš gamintojui priklausančios „AppGallery“ parduotuvės, bet ir naudojant naująją „Petal Search“ programėlę. Joje pakanka suvesti aplikacijos pavadinimą ir ji suras šaltinius, iš kur ją vienu paspaudimu bus galima įsidiegti. Tuo metu šių programėlių atnaujinimais pasirūpins pati „AppGallery“. Kitas mitas - „Huawei“ neveikia Lietuvoje itin populiari ir prisijungimui prie elektroninės bankininkystės naudojama „SmartID“. Tai žinokit, jog ne tik veikia, bet ją galima atsisiųsti iš minėtosios „AppGallery“. Paneigdamas kitas legendas, iškart pasakysiu, jog „GMail“, „Yahoo“ ir kitus el. pašto adresus galima tvarkyti per „Outlook“ programėlę, „YouTube“ galima žiūrėti per „YouTube Vanced“ aplikaciją, o bekontakčiai mokėjimai, naudojant visas lietuviškas banko korteles, įmanomi atsisiuntus „Curve“ programą.

Taip, neneigsiu, šiokių tokių nepatogumų vis dar yra. Padoriai neveikia „CityBee“ ir „Wolt“, kai kurios aplikacijos negali atvaizduoti pranešimų - tai ištaisoma įsidiegus „MicroG“. Na, o jei prireikia kritiškai pasinaudoti kokia „Google“ programėle, kaip „Photos“, reikia tai daryti per iš „AppGallery“ atsisiunčiama „GSpace“ emuliatorių. Nepaisant to, prie šių dalykų ilgainiui galima priprasti, o situacija su įvairių programų palaikymu taisosi kas mėnesį.

Kalbant apie programinę įrangą, kai telefono pristatymu metu buvo anonsuota „EMUI 12” vartotojo sąsaja, auditorija buvo šiek tiek nustebusi. Kinijoje parduodamuose „Huawei” telefonuose ir net Europai skirtame „MatePad 11” planšetiniame kompiuteryje jau diegiama kompanijos sukurta „HarmonyOS 2.0” operacinė sistema, tačiau žengti šį žingsnį vakariečiams skirtuose telefonuose bendrovė baiminasi.

Sunku suprasti kodėl, nes „HarmonyOS” iš esmės yra tas pats „Android” su „EMUI” vartotojo sąsaja tik su papildomomis jungiamumo su kitais „Huawei” prietaisais funkcijomis. Matyt, baiminamasi dar labiau išgąsdinti vartotojus, kurie pagalvos, kad čia neveiks jų mėgstamos programėlės ir panašiai. Na, bet „EMUI 12” yra toks savotiškas kompromisas - tai ta pati „EMUI 11” (tik paremta ne „Android 10“, o „11“) su iš „HarmonyOS” pasiskolintais dizaino patobulinimais ir mano jau minėtomis suderinamumo funkcijomis.

Įrankių juosta dabar „iOS” ir „Android 12” stiliaus - atskira nuo pranešimų juostos ir turi skirtingo dydžio valdiklius, o jos apačioje matomi visi kiti vartotojo turimi „Huawei” prietaisai, pvz. ausinės. Taip dar paprasčiau pasirinkti, per kokį prietaisą klausyti iš telefono transliuojamą dainą ar vaizdą (kompiuterio ir planšetės atveju).

Turintieji „Huawei” nešiojamuosius kompiuterius telefono atmintį matys kaip dar vieną kompiuterio diską, todėl telefone esantys failai (pvz. nuotraukos) bus pasiekiami vienu paspaudimu, o jei šalia kompiuterio atsidurs jūsų „Huawei” telefonas ar laikrodis, nereikės vesti atrakinimo slaptažodžio - kažką panašaus jau kurį laiką siūlo „Apple”. Vis dėlto manau, kad daugeliui vartotojų labiausiai pastebimas dalykas bus naujos filosofijos ir tikrai daug moderniau atrodantis vartotojo sąsajos bei gamyklinių programėlių dizainas, padidėjusi sparta ir tam tikros veikimo optimizacijos. Kaip ten bebūtų, kitąmet jau ir Europoje tikrai sulauksime „HarmonyOS”.

Garsas

Kad ir kokias ambicijas „Huawei nova 9“ turėtų į flagmanų ložę, tam tikrais aspektais jis yra gryniausias vidutiniokas. Vienas tokių yra telefono garsas.

Apatinėje briaunoje įtaisytas garsiakalbis yra vienintelis korpuse, todėl gali pasiūlyti tik labai vidutinę garso kokybę. Jei viskas, kas jums rūpi, yra garsumas, skųstis turbūt neteks. Problema tame, kad didinant garsą iškraipomi aukštieji dažniai, o pačiam garsui labai trūksta erdvės ir tūrio, kas dažnai pasitaiko su tokio tipo garsiakalbiais. Pokalbių ausinė taip yra gryniausia vidutiniokė ir kažko ypatingo nepasiūlo.

Situaciją taiso nebent netikėtai kokybiškas vibracijos motoriukas, kuris teksto rinkimą klaviatūra (jei įsijungiate vibracijos funkciją), paverčia vienu dideliu malonumu. Rimtai, netikėtas ir labai malonus dalykas.

Kamera

„Turi Huawei telefoną? Jaučiu, kamera nesveika“, - maždaug tokią išgirstu, kai kažkas mano rankoje pamato išmanųjį su raudonos povo uodegos ženklu. Ir ne veltui, ilgus metus tęsęsis bendrovės dominavimas telefonų kamerų topuose davė vaisių, bet kokį „Huawei“ modelį žmonės automatiškai sieja su gera nuotraukų kokybe. Kinijos milžinė tai puikiai supranta, todėl „nova 9“ reklamose pristatomas pirmiausia kaip kamerofonas.

Pirmasis ir didžiausias iš nugarėlėje įmontuotų sensorių yra 50MP yra „Sony IMX766“, kas yra labai stebėtina. Šis jutiklis taip pat montuojamas beveik dvigubai brangesniame „Oppo Find X3 Pro“, o „Huawei“ dar papildomai sukomplektavo savo flagmanuose naudojamą RYYB filtrą, sugeriantį daugiau šviesos. Žodžiu, ieškom, ką čia pafotografuoti ir laukiam išsižiojusių draugų reakcijų?

Pagrindinė kamera
Pagrindinė kamera
Pagrindinė kamera
Pagrindinė kamera


Dieną iš tiesų galima užfiksuoti tikrai labai neblogų nuotraukų. Dinaminis diapazonas, ekspozicija ir netgi šiek tiek paryškintos spalvos mėgdžioja flagmanus ir tikrai turi ambicijų į aukščiausią klasę. OK, jei prisiartinsim kadrą ir lyginsim su „iPhone 13“ ar tuo pačiu „Huawei P40 Pro“, matysim, jog detalumas ne toks geras, bet kiek žmonių tai pastebės? Tarp kitko, telefonas pagal nutylėjimą fotografuoja 12,5MP raiška, tačiau galima įsijungti ir specialią 50MP „AI High-res“ parinktį, kuri teoriškai turėtų dar labiau pagerinti kokybę. Vis dėlto realaus kokybės šuolio nepastebėjau.

Kas mane šiek tiek nuliūdino, tai fotografavimas sutemus. Jei rinktis tarp automatinio ir naktinio režimo, labai rekomenduočiau pastarąjį. Jis kadrą užfiksuoja vos per kelias papildomas akimirkas, o rezultatas pastebimai geresnis. Šiaip kaip tokios klasės telefonui, kokybė išskirtinai nuostabi. Nuotraukos stebėtinai šviesios, detalios ir ryškių spalvų. Už tai galime padėkoti ypač gerai veikiančiai „XD Fusion Engine“ sistemai, vieną nuotrauką sulipdančią iš dešimties kitų. Jei pavydėjote draugams tų naktinio miesto fotografijų, šviečiant mėnuliui - prašom, „Huawei nova 9“ galės jomis nusėti jūsų Instagramą. Tai kodėl aš čia nusivylęs?

Naktinio fotografavimo nepastovumas (bloga kokybė)
Naktinio fotografavimo nepastovumas (puiki kokybė iš to paties taško)
Puiki naktinės fotografijos kokybė

Problema tame, kad tą įspūdingą nuotrauką pavyksta užfiksuoti gal tik iš kokio trečio karto. Pirmi kadrai dažnai būna susilieję ir nesufokusuoti veikiausiai dėl optinės vaizdo stabilizacijos nebuvimo ir netobulai veikiančio EIS. Žinau, kad neskamba kaip didelis dalykas, bet dalis žmonių galimai net nesužinos, kaip gerai fotografuoti tamsoje gali „Huawei nova 9“, nes paprasčiausiai neturės tiek kantrybės. Kartais užfiksavęs kadrą ir po kiek laiko norėdamas jį redaguoti, pamatai, jog jis visiškai nevykęs, o laiko scenai perfotografuoti - neatsuksi. „Huawei“ atstovai teigia, jog problema žinoma ir bus ištaisyta su atnaujinimais netolimoje ateityje, bet jei jiems kartais nepavyktų - žinokite, kad iš karto reikia užfiksuoti mažiausiai tris nuotraukas ir stengtis rankas laikyti kaip įmanoma stabiliau.

Prasta itin plataus kampo kamera
Super-Macro režimas

Nemaloniu kartėliu po ypač puikios pagrindinės kameros tapo likusios trys. Antroji 8MP itin plataus kampo savo kokybe nuo pagrindinės atsilieka kokius 3-4 kartus - tiek spalvų, tiek dinaminio diapazono, o ypač detalumo atžvilgiu. Taip, fotografavimo kampas truputį platesnis, kraštai pernelyg neiškraipyti, bet tik tiek.

Paskutiniai du jutikliai, toks jausmas, lyg iš vaikų darželio. 2MP portretams fotografuoti skirtas sensorius turėtų padėti sulieti foną už objekto, bet daugeliui telefonų, naudojančių vien tik programinę įrangą, tai padaryti pavyksta daug geriau ir natūraliau. Tuo metu ketvirtoji taip pat vos 2MP „Super macro“ kamera teoriškai turėtų padėti įamžinti vabalus, lietaus lašus ar kažką, kam būtina sufokusuoti vaizdą vos 4cm atstumu. Veikti, tai kaip ir veikia, tik klausimas, kaip dažnai ją pavyks panaudoti. Negi „Huawei“ vėl bijo, kad pirkėjai nepirks telefono vien todėl, kad jis turi 2, o ne 4 kameras? Manau, daugelis būtų sutikęs, kad vietoje paskutinių dviejų žaislinių akyčių bendrovė būtų įdiegusi padoresnį itin plataus kampo sensorių.

Kalbant apie filmavimą, kažko labai blogo pasakyti negaliu - standartinė vidutinės klasės „Android“ telefono kokybė. Stabilizavimas neblogas, bet tragiškai veikia fokusavimas, nuolat šokinėjantis į visas puses ir taip švaistantis detalumą. Beje, maksimali rezoliucija siekia tik 4K 30fps. Keistoka, nes įrašinėti vaizdą 4K 60fps geba nemažai ne pirmos jaunystės telefonų, o „Huawei nova 9“ reklamose pateikiamas kaip vlogerio telefonas. Bendrovė netgi siūlo „Petal Clip“ programėlę, leidžiančią labai patogiai montuoti vaizdo klipus. Bet klausimas, ar norėsis kažką labai ten montuoti, kai vaizdo kokybė toli nuo geriausių. Gal vėl viską ištaisys programinės įrangos atnaujinimas? Žodžiu, bent jau kol kas, jei norite gero vaizdo įrašymo, geriau rinkitės kelerių metų senumo „iPhone“.

32MP priekinė kamera tapo malonia staigmena. Kai pamatai daug megapikselių vidutinės klasės telefone, 8/10 kartų laukia nusivylimas, bet šiuo atveju asmenukės buvo ypač detalios, tiksliai atkurtais odos tonais ir gerai eksponuotos.

Nuotraukos mūsų puslapyje yra stipriai suglaudintos. Pilnos kokybės „Huawei nova 9” kameros pavyzdžius rasite paspaudę šią nuorodą.

Baterija

Puiki baterija pastaraisiais metais buvo tapusi „Huawei“ sinonimu. Pernai dėl dvigubai geresnės ištvermės į „Huawei P40 Pro“ išmainiau savąjį „OnePlus 8 Pro“ ir stebėdamasis svarsčiau, kaip kompanijai pavyksta pasiekti tokių rezultatų, naudojant toli gražu nedidžiausios talpos akumuliatorius. Tad sužinojęs, jog „nova 9“ viduje rasime labai vidutiniško dydžio 4300mAh bateriją pernelyg nenusivyliau - juk čia „Huawei“, ar ne?

Testuodamas telefoną savo tradicinėje rutinoje - daug elektroninių laiškų, susirašinėjimų, dokumentų peržiūrų, naršymo internete ir socialiniuose tinkluose, muzikos klausymo, „YouTube“ žiūrėjimo ir fotografavimo - pastebėjau, jog dienos pabaigoje standartiškai lieka apie 30% baterijos. Jei vakare sugalvosite pažiūrėti kokį filmą ar pažaisti žaidimą, tikėtina, jog kitos dienos ryte akumuliatoriuje beliks tik garai. Rezultatas kaip ir neblogas, nes rinkoje tikrai yra telefonų, kurie vargiai ištveria vos iki pavakarių, bet nieko įspūdinga.

Kas dėl to kaltas? Manau, pirmiausia, 120Hz ekranas, pagamintas ne pagal naujausią LTPO technologiją ir galintis atsinaujinimo dažnį dinamiškai keisti tik tarp 60Hz ir 120Hz, o ne nuo 1Hz iki 120Hz. Tai reiškia, jog žiūrint „YouTube“ ar skaitant naujieną ekranas nuolat atsinaujina mažiausiai 60 kartų per sekundę, užuot taupęs bateriją ir tai daręs 30 kartų. Kita galima priežastis - „Snapdragon 778G“ lustui iki galo gerai neoptimizuota programinė įranga - juk „Huawei“ ilgą laiką naudojo savo „Kirin“ lustus.

Kaip ten bebūtų, šiokį tokį nusivylimą iki galo kompensuoja įspūdingai galingas 66W įkroviklis, kuris, kitaip nei madinga pastaruoju metu, pridedamas jau išmaniojo dėžutėje. Gamintojas deklaruoja, jog „nova 9“ nuo 0 iki 100% įsikraus per vos 38 minutes, bet iš patirties galiu pasakyti, kad dauguma mano įkrovimų trukdavo ne ilgiau, nei 20 minučių - kaip ir minėjau, baterijos iki garų praktiškai niekada neišsunkdavau. Aišku, dar didesnė šypsena mano veide šviestų, jei kinai nebūtų pagailėję kelių eurų ir telefone sumontavę belaidžiam įkrovimui reikalingą indukcinę ritę - belaidis įkrovimas eilinį kartą rezervuojamas flagmanams.

Verdiktas

Iš vienos pusės, man, kaip technologijų entuziastui liūdna, kad „Huawei“ dėl politinių priežasčių šiemet priversta Europoje visas kortas statyti ant viso kompanijos technologinio potencialo neatskleidžiančio vidutinės klasės telefono, tačiau žiūrint iš kitos pusės - „nova 9“ transliuoja labai teisingą žinutę. 2021 ir ateinančiais metais absoliučiai daugumai vartotojų nebereikia pirkti aukščiausios klasės telefono. „Huawei nova 9“ sunku kažką prikišti net ir tokiam flagmanų snobui, kaip aš.

Jis toks plonas ir elegantiškas, kad nesinori paleisti iš rankų, ekrano kokybė prilygsta dvigubai brangesniems telefonams, baterija nemuša rekordų, bet energiją atstato taip greitai, kaip žuvis vandenį, o veikimo spartos skirtumą nuo flagmanų vargiai atskirtų ir įgudusi akis. Net ir „Google“ paslaugų nebuvimo klausimas šiemet apspręstas tiek, kad jau nebėra pagrindinė priežastis neberekomenduoti šio telefono. Kur kas labiau norėtųsi įrenginyje turėti daugiau, nei pusantros geros kokybės kameros bei geresnę jos programinę įrangą, ir, leidžiant tokią jau pakankamai nemažą sumą pinigų, nebūtų nusikaltimas tikėtis 5G ryšio palaikymo.

Viską apibendrinęs „Huawei nova 9“ išties galiu pavadinti geru pasirinkimu į flagmanų liūną bristi nenorinčiam paprastam žmogui, tačiau manau, jog juo labiausiai džiaugsis tie, kas ieško kuo nebrangiai pakeisti jau žilti pradėjusius „Huawei P30/P30 Pro“ ir „Huawei Mate20 Pro“.

Privalumai

  • Labai lengvas ir ergonomiškas korpusas
  • Aukščiausios klasės 120Hz ekranas
  • Pakankamai spartus ir sklandus veikimas
  • Kokybiška pagrindinė kamera
  • Itin spartus baterijos įkrovimas

Trūkumai

  • Plastikinė konstrukcija
  • „Google” paslaugų nebuvimas
  • Prastos likusios 3 galinės kameros
  • Nėra 5G ir belaidžio įkrovimo

2 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas