„Sony Xperia 1 V” apžvalga: už didžiulius pinigus siūlomas išskirtinumas, kurio daugeliui nereikia, bet kai kuriems labai patiks

Lukas Snarskis

2023-11-26, 14:30 (atnaujinta 2024-04-19, 23:01)

4 komentarai (-ų)

Išmaniųjų telefonų rinkoje šiandien turime didžiulį pasirinkimą. Norite pigaus telefono – rasite šimtus opcijų, norintys vidutinioko ar brangaus – galimų opcijų taip pat nepritruks. Šiandien pasirinkimą rinkoje turi net ir tie, kurie užsiima turinio kūrimu.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Sony Xperia 1 V” apžvalga: už didžiulius pinigus siūlomas išskirtinumas, kurio daugeliui nereikia, bet kai kuriems labai patiks

Japonijos technologijų milžinė „Sony“ kasmet pristato keletą skirtingoms klasėms priskiriamų išmaniųjų telefonų, o galingiausias ir daugiausiai galimybių siūlantis – tai „Xperia 1“. Šiemet bendrovės vadovai pristatė „Xperia 1 V“ variantą, kuris nustebins ne tik savo kaina, bet ir suteikiamomis galimybėmis.

Jeigu šį „Sony“ šedevrą nuspręsite pirkti iš mobiliojo ryšio operatoriaus – jums teks susimokėti daugiau nei 1 200 eurus, o kai kur ir kone 1 500 eurų. Tačiau šis išmanusis telefonas tikrai ne kiekvienam. „Xperia 1 V“ turi daugybę galimybių, kurių eiliniam vartotojui gali ir neprireikti, tačiau šiandien pabandykime pažvelgti į viską nuo pradžių.

Kviečiame skaityti naujojo „Sony Xperia 1 V“ išmaniojo telefono apžvalgą ir išsiaiškinkime keletą dalykų – kodėl jis toks brangus, kokias galimybes jis suteikia ir kam jis vis dėlto skirtas?

Dizainas

Jau vien tik pažvelgus į šio „Sony“ flagmano formas, akivaizdu, kad tai nėra dar vienas „Android“ išmanusis telefonas. „Xperia 1 V“ sunku būtų sumaišyti su kito gamintojo produktu, o siauro ir ilgo dizaino forma jau tapo savotiška japonų vizitine kortele. 21:9 kraštinių santykis leidžia šiam įrenginiui išsiskirti iš visų kitų.

„Sony Xperia 1 V“ išmaniojo telefono dalyje vis dar rasime kitur jau beveik išnykusias apatinę ir viršutinę kraštines. Jos jau ne tokios didelės kaip prieš gerus penkerius metus, tačiau jos vis dar ten. Viršutiniame juodame plote rasime asmenukių kamerą ir garsiakalbį, o apatinėje – tik garsiakalbį. Nesu tikras ar tas juodas blynas apačioje toks didelis būtent dėl ten esančio garsiakalbio ar tam kažkokios kitos priežastys.

Peržvelgiant kitus dizaino ypatumus – dešinėje briaunoje rasime garso reguliavimo bei įjungimo mygtuką, kuriame įmontuotas pirštų antspaudų skaitytuvas. Taip, Vos ne pusantro tūkstančio kainuojantis flagmanas neturi jo po ekranu, o vietoj to pasirinkta pigesnė opcija – įmontuoti į vieną iš mygtukų. Tebūnie. Dešinėje pusėje dar rasime ir funkcinį mygtukas, kuris pagal nutylėjimą skirtas fiksuoti nuotraukoms.

Apačioje – SIM kortelių lizdas ir USB-C įkrovimo jungtis. Na, o viršutinėje briaunoje – ausinių lizdas, kurio jau neberasime kituose flagmanuose, bet ir daugelyje vidutinės klasės įrenginių. Verta paminėti ir tai, jog „Xperia 1 V“ turi IP68 sertifikatą, kas liudija apie šio flagmano atsparumą dulkėms ir vandeniui.

Kalbant apie įrenginio patogumą – jis labai patogiai nugula rankoje, tačiau ilgesnis jo ekranas, viena ranka, gali būti pasiekiamas tikrai ne visiems. Žinoma, jis kiek siauresnis, kas suteikia šiek tiek daugiau laisvės vartotojo pirštams. Kaip bebūtų, „Xperia 1 V“ tikrai patogiai nugula rankoje, tačiau ko pasigedau labiausiai – tos pridėtinės vertės jausmo.

„Sony Xperia 1 V“ nugarėlės tekstūra nesukuria to prabangaus įrenginio jausmo. Ir nors čia naudojamas stiklas, tačiau laikant rankoje gali pasirodyti, jog tai pigus plastmasinis prietaisas. Nepadeda ir tai, jog japonų flagmanas yra ganėtinai lengvas. Žinoma, tai jokios įtakos naudojimuisi nedaro, tačiau mokant tokius pinigus, bent jau man, norėtųsi ir atitinkamo pojūčio.

Ekranas

Visada smagu, kuomet išmaniajame telefone galima rasti savybių, kokių neturi daugelis kitų. „Sony“ savo flagmaną aprūpino 6,5 colių įstrižainės OLED ekranu su 4K raiška bei 120 Hz atsinaujinimo dažniu. Taip, 4K tikrai nėra rezoliucija, kuri siūloma daugelyje kitų išmaniųjų.

„Xperia 1 V“ pasiūlys ne tik itin aukštą raišką, bet ir puikų vaizdą ekrane – spalvos atrodo fantastiškai, ryškumas puikus, kontrastas – taip pat. Negana to, nustatymuose rasite keletą parinkčių, kurios leis pasikoreguoti viską pagal jūsų poreikius ar pomėgius. „Sony“ leidžia koreguoti baltos spalvos balansą, o taip pat siūlo ir keletą skirtingų vaizdo režimų, tarp kurių ir specialus „Creator Mode“.

Galbūt tai ir nėra pats geriausias išmaniojo telefono ekranas rinkoje, tačiau mažų mažiausiai – vienas geriausių. Ai, „Sony“ ir toliau turi ganėtinai didelius rėmelius viršutinėje ir apatinėje briaunoje. Nežinau, galbūt kažkam tai gali nepatikti, tačiau man tai tikrai nemaišo. Ar tai geriau nei ekrano iškirpimas? Galbūt. O galbūt ir ne.

Atsižvelgiant į, sakykim, nestandartinį ekrano formatą, kas padaro šį išmanųjį telefoną kiek siauresniu, tačiau ilgesniu, tie juodi rėmeliai yra gal net labiau privalumas nei trūkumas. „Xperia 1 V“ tikrai nemažas įrenginys ir su viena ranka pasiekti viršutinę jo dalį – arba neįmanoma, arba labai sudėtinga. Juodi plotai kažkiek tai kompensuoja.

Žodžiu, jeigu trumpai – manau, kad tai vienas geriausių ekranų rinkoje su itin aukšta raiška ir keletu papildomų nustatymų, kurie leis mėgautis vaizdu ekranu. Gal ne kino teatras rankoje, bet kažkas netoli to.

Veikimas

„Xperia 1 V“ modelis yra tikrų tikriausias „Sony“ flagmanas ir veikia su „Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2“ mikroschemų rinkiniu. Dar pridėkime 12 GB operatyviosios (RAM) bei 256 GB vidinės atminties ir gauname dėmesio vertą kombinaciją. Ar žaisite žaidimus, ar naršysite socialiniuose tinkluose ar dar kažką – jokių problemų.

Naudotis šiuo išmaniuoju telefonu yra tikras malonumas. Viskas veikia sklandžiai, įrenginys nekaista ir iš esmės nėra skirtumo ką su juo veiksite – ar tiesiog naršysite internete, ar žaisite daug resursų reikalaujančius žaidimus, o galbūt bandysite išnaudoti visas „Xperia 1 V“ kameros galimybes. Jokių problemų.

„Sony Xperia 1 V“ veikia su „Android 14“ operacinės sistemos versija, kurios atnaujinimas į telefoną atkeliavo prieš keletą savaičių. Viso testavimo metu neteko susidurti su kažkokiomis problemomis, o atskiro paminėjimo vertas ir programinės įrangos palaikymas.

„Sony“ šį flagmaną atnaujina maždaug kas mėnesį, kas rodo, jog prie programinės įrangos yra dirbama nuolatos. Jau vien tai, kad išmanusis gavo „Android 14“ naujinį rodo teigiamą gamintojo požiūrį į šio modelio turėtojus. Smagu, kad naujiniai atkeliauja pakankamai greitai ir dažnai.

Verta paminėti ir tai, jog čia naudojama ganėtinai švari „Android“ operacinės sistemos versija, kas yra didelis pliusas. Taip, „Sony“ turi savo kameroms skirtas programėles, o taip pat ir keletą papildomų aplikacijų, kurios skirtos kitiems šio gamintojo produktams valdyti. Tačiau visumoje viskas labai tvarkinga, animacijos veikia sklandžiai ir didelių priekaištų neturiu.

Tiesa, vienintelis priekaištas – pirštų antspaudų jutiklis. Jis įmontuotas šoninėje įrenginio briaunoje, kartu su įjungimo mygtuku. Nors jo pozicija ganėtinai patogi, tačiau mokant tokius pinigus už aukščiausios klasės flagmaną – norėtųsi ir atitinkamų sprendimu. Ir dar, kartais jis ganėtinai lėtas, lyginant su pagrindiniais konkurentais. Gal kitąmet pavyks jį perkelti po ekranu, ką apie tai manot, „Sony“?

Garsas

Testuojant šį „Sony“ flagmaną gali pasirodyti, jog gamintojas apgalvoja kiekvieną smulkmeną ir dažnai pamiršta kai kuriuos svarbius dalykus, ką išsiaiškinsime baterijos skirsnyje. Bet pakalbėkime apie garsą, kas dažnai būna silpnoji kai kurių įrenginių vieta.

Telefone montuojami stereo garsiakalbiai išties labai neblogi – garsumo čia netrūksta, garsas pakankamai subalansuotas ir bendras rezultatas stebinantis. „Xperia 1 V“ turi net ir ausinių lizdą, palaiko „360 Reality Audio“ bei LDAC, kas turėtų patikti tikriems garso gurmanams.

Jau esu minėjęs, jog „Apple“ išmaniųjų telefonų garsiakalbiai, bent jau man, yra tai, ką norėčiau matyti visuose „Android“ flagmanuose. „Sony“ yra labai arti to arba gal net šiek tiek priekyje. Viskas skamba tikrai gerai, o ir papildomi blizgučiai čia prideda savo žavesio. Išskirčiau dar ir garsiakalbių pozicijas.

„Xperia 1 V“ modelio apatinis garsiakalbis yra įmontuotas ne apačioje, ką daro didžioji dalis gamintojų, bet pačioje ekrano apačioje. Pliusas tas, jog su ranka uždengti šią vietą yra praktiškai neįmanoma, nebent turite kažkokius keistus telefono laikymo įpročius. O tai leidžia mėgautis geru garsu ir nereikia sukti galvos, kad su pirštu dengiate garsiakalbį.

Ai, „Sony“ taip pat siūlo dinaminės vibracijos funkciją. Jeigu paprastai – tai vibracija, kuri juntama, kuomet klausoma muzikos, žiūrimas filmas ar pan. Toks nedidelis blizgutis, kuris turėtų pridėti papildomą pliusiuką gamintojui. O bet tačiau. Mano nuomone, šią galimybę dar reikėtų patobulinti, nes tai labiau primena pigų kinišką sprendimą nei išties kažkokią patirtį kuriantį sprendimą.

Kamera

„Sony Xperia 1 V“ nugarėlėje turime tris kameras, kurios gražiai išdėliotos vertikaliame iškilime. 48 MP pagrindinė, 12 MP plataus kampo bei kintančią diafragmą turintis 12 MP objektyvas, kuris pasiūlys optinį vaizdo priartinimą. Nesunku nuspėti, jog visos trys iš šių kamerų naudoja „Sony“ sukurtus sensorius.

Apie „Xperia 1 V“ kameras ir jų galimybes būtų galima parašyti knygą ir iš pradžių planavau viską sudėti į vieną tekstą, tačiau detalų „Sony“ flagmano kamerų aprašymą pateiksiu atskirame tekste, kurį rasite kitą savaitę. Čia pabandysiu trumpai nupasakoti kas ir kaip vyksta su šitu telefonu ir kodėl tai gali būti puikus pirkinys, tačiau tuo pačiu ir gal ir nelabai.

Visų pirma, išmaniojo telefono kameros yra aiškiai orientuotos į tuos pirkėjus, kurie nėra linkę naudoti automatinių nustatymų ir reikiamas parinktis geba nusistatyti patys. Taip, „Xperia 1 V“ turi ir basic režimą, kas yra maždaug tai, prie ko daugelis pripratę naudojantis kitais telefonais, tačiau didžiausi privalumai naudojantis vadinamuoju manual režimu.

„Sony“ siūlo ne tris aplikacijas – „Photo Pro“, „Cinema Pro“ ir „Video Pro“. Jau vien iš pavadinimų akivaizdu, jog šios programėlės pagrindine orientuotos būtent į profesionalus arba bent jau tuos, kurie turi kažkokios patirties su sisteminėmis kameromis, ypatingai tomis, kurias kuria „Sony“. Jų išdėstymas labai panašus į „Alpha“ serijos kamerų, o ir parinkčių čia gausybė.

Jeigu trumpai, „Sony“ bando pasiūlyti sprendimą, kuris sudomintų turinio kūrėjus. Juk smagu turėti ir telefoną ir galingą turinio kūrimo įrankį savo kišenėje, tiesa? Bet ne visai. Privalumai – „Xperia 1 V“ leidžia pasirinkti fokusavimo tašką, netgi atlieka gerą pasirinkto objekto sekimą. Taip pat galite koreguoti ISO ar užrakto greitį (angl. shutter speed). Tačiau čia yra viena problema.

Daugelis žino, kad ISO reikšmė turi būti kuo mažesnė, bet jeigu jūs norite fiksuoti nuotrauką su tarkim 1/50 – problema ta, jog negalite keisti diafragmos (f reikšmės) ir taip kompensuoti didžiulio šviesos kiekio, jeigu fotografuojama dienos metu. Ir tuomet visos šios parinktys netenka prasmės, nes iš esmės nėra jokio sprendimo, pavyzdžiui, ND filtrų, kas gelbėtų tokioje situacijoje. Taigi, tos parinktys ir gausybė kitų nustatymų yra puiku, tačiau turi ir trūkumų, kurie visus šiuos „Sony“ perliukus paverčia beprasmiais.

Tai kaip vis dėlto šis telefonas fotografuoja, paklausite jūs. Puikiai, tačiau kai kuriais aspektais nusileidžia pagrindiniams savo konkurentams. Kiek aukščiau galite matyti keletą pavyzdžių. Žinoma, išplėstiniai nustatymai leis geriau išnaudoti šio įrenginio galimybes, tačiau apie tai – kitame tekste, kur pasistengsiu detaliai aprašyti šios flagmano galimybes, kurios yra, švelniai tariant, ganėtinai plačios.

Baterija

Kaip ir „Xperia 1 IV“, taip ir naujasis „Xperia 1V“, čia naudojama 5 000 mAh talpos baterija. Būsiu atviras, iš pradžių turėjau labai blogą nuojautą ir jau buvau nusiteikęs blogiausiam scenarijui, net susiradau išorinę bateriją, jog reikalui esant galėčiau pasikrauti. Ir, pasirodo, suklydau.

Jeigu išmanųjį telefoną naudojate tik paprastoms užduotims atlikti ar tiesiog naršote internete – „Sony Xperia 1 V“ pilno įkrovimo veikiausiai pakaks gerokai daugiau nei vienai dienai. Mano atveju, pilno įkrovimo pakanka tam, jog galėčiau be problemų naudotis telefonu savo įprastinės dienos, kuri trunka maždaug 12 – 14 valandų.

Tikrai nustebino ir nuteikė optimistiškai, tačiau, kaip visada, yra ir vienas trūkumas. Kai dauguma gamintojų, ypatingai tų, kurie gamina „Android“ išmaniuosius telefonus, siūlo įkrovimo galimybes iki 150W ar net daugiau, „Sony“ užstrigo prie lėtesnio standarto. Šio įrenginio bateriją galėsime įkrauti su 30W sparta.

Tai turbūt yra lėčiausia įkrovimo sparta, kokią galima rasti 2023 metų „Android“ flagmane, o pilnas įkrovimas truks daugiau nei valandą ir keturiasdešimt minučių. Taip, lėtai čia vyksta reikalai. Gerai bent tiek, jog „Xperia 1 V“ baterijos nereikia įkrauti kelis kartus per dieną, o kraunant naktį – kaip ir nėra problemų visai. Ai, čia rasime ir 15W belaidį įkrovimą.

Jeigu reikėtų trumpai apibūdinti baterijos situaciją, tai sakyčiau, kad čia turime puikų baterijos tarnavimo laiką ir stulbinančiai lėtą įkrovimą. Prisiminkime kiek gi šis flagmanas kainuoja.

Verdiktas

„Sony Xperia 1 V“ yra vienas brangiausių išmaniųjų telefonų, kuris neturi sulenkiamo ekrano. Aprūpintas galingomis specifikacijomis, puikiu ekranu ir siūlantis puikią bateriją, su ne tokiomis jau puikiomis įkrovimo galimybėmis, bei išskirtines kamerų galimybes. Jeigu reikėtų apibūdinti šį modelį trumpai – sakyčiau, kad tai yra labai specifinis įrenginys.

Taip, „Sony“ flagmanas skirtas tikrai ne kiekvienam ir ne kiekvienas iš mūsų gali pilnai išnaudoti jo galimybes. O jeigu ir gali – kartais galima atsimušti į tam tikras ribas, kurios telefonuose kol kas dar nėra peržengtos. „Xperia 1 V“ modelis puikiai tinka tiems, kurie dirba kūrybinį darbą – vietomis jis veikiausiai gali pakeisti ir sisteminę kamerą, jeigu yra toks poreikis arba situacija.

Ar verta jį pirkti? Jeigu norite išskirtinio prietaiso – tuomet taip. „Xperia 1 V“ turi ne vieną papildomą galimybę, kokių nesiūlo kiti gamintojai, o taip pat siūlo išskirtinai žavų ekraną bei, žinoma, išskirtinį kamerų valdymą. Jeigu esate tarp tų, kurie tiesiog nori turėti išmanųjį ir kartais užfiksuojate vieną ar kitą nuotrauką – veikiausiai tai nėra jums skirtas modelis.

4 komentarų

Pirmyn

Turiu jau kelintą Sony... Kas man ypatingai patinka - pirštų skaitytuvas ne ant ekrano! Mano manymu, ant ekrano yra visiškai nevykusi vieta, turi kažkaip perimti aparatą, kad neišmesdamas ten pirštą pridėti, o dar nučiupinėti papildomą kartą. Bent mano tokie laikymo įpročiai. Iš kitos pusės, ne vienus metus naudojau išvis išjungęs tą skaitytuvą, kaip nereikalingą neturint žvalgybininko paslapčių ragelyje, bet tai asmeniška. Pro kamera - tai yra tai, kas daro priimtiną fotografavimą telefonu. Visų tų auto rezultato tiek negaliu pakęsti, kad visai nefotkinu telefu. Nors čia vėl, telefono foto kokybė nė iš tolo neprilygta fotoaparato kokybei, tad svarbu numatoma paskirtis - kitame telefone pažiūrėti tinka, monitoriuje jau nelabai. Dar pridėkim tai, kad absoliuti dauguma naudoja kompus su gan prastais monitoriais, kai pats turiu skirtą foto redagavimui, kalibruotą, sunku užjausti neturinčius ir nežinančius kaip gali ir turi atrodyti nuotraukos ar video. Bendru atveju, geras TV perteikia geriau, nei mėgėjiškas monitorius.

Jonas

Lukai, pas kitus visų pamėgtus telefonus dar blogiau ten net nėra nustatymuose 1/8000 greičio, ka gali Sony, be to gali daryt nuotrauką Raw, o po to su Adobe lightroom koreguoti. Tokios raw kokybės kokią gausi su Sony negausi niekur. Visi kiti raw daro pripiešdami vaivorykštę ar užaštrina iki nenatūraliai spalvas ko pasekoje su jokiu softu nebepavyks nieko ištaisyt. Jei darysi panning nuotrauką Sony turi spec rėžimą tam: tu reguliuoji shooter speed( kas ir yra svarbiausia panning photo), o visą kitą už tave padaro aparatas. Be to Sony gali pažymėti judantį objektą, kurį nori fokusuoti ir aparatas automatiškai jį seką.

Fotografas

Eilinis straipsnis autoriaus, kuris panašu, kad nieko neišmano fotografijoje. Šviesos srautą galima reguliuoti užrakto greičiu. ISO taip pat padeda valdyti šviesos srautą. Šis telefonas leidžia nustatyti min 25 ISO ir net 1/8000 užraktą. Dėl spec. pagrindinio sensoriaus ir nustatymų galimybių dieną nuotraukos gaunasi geresnės nei iPhone 15 pro max. Tiesa su sąlyga, kad naudosite rankinius nustatymus. Auto nustatymai neatrodys taip gerai, nes Xperia sukonfiguruotas taip, kad ne pieštų to ko nėra nuotraukose, ir neužryškina nerealiomis spalvomis, kaip tą daro visi kiti be išimties flagmanai. Aišku paspalvotos ir padailintos nuotraukos patinka žmonėms todėl kiti gamintojai tai daro ir bando įtikti mėgėjams. Bet kuris profas pasakys, kad tiek Samsung, tiek iPhone nuotraukų spalvos nenatūralios, ko nėra pas Sony. Kas netiki gali palyginti nuotraukas gsmarena.com tinklapyje. Lyginkite nuotrauką su sraige. Išsididinkite virš sraigės esančio pastato pirmo aukšto pilką su ornamentais sieną. Gale sienos visi flagmanai išskyrus Sony paišo vaivorykštę. Nepaisant to visi apžvalgininkai photo-mėgėjai vistiek sako, kad kiti gamintojų flagmanai fotografuoja geriau. Sony nuėjo kitu keliu ir nori padaryti viską taip kaip ir turi būti fotografijoj, todėl auto ir rankiniu būdu RAW nuotraukos gaunasi geriausios kokias galima gauti iš telefono rinkoj. Kainą lyginti ne visai teisinga, nes Sony palaiko 1TB micro sd kortelę su 2 sim (esim ir sim).1TB amazon su siuntimu ir mokesčiais kainuoja ~100eur. Idėjus kortelę telefono atmintis 1Tb + 250Gb. Nė vienas flagmanas didesnės atminties nei 1Tb nesiūlo. O gal dar palyginkite kiek sony 1,25Tb kainuoja ir kiek kainuoja iPhone su 1Tb? Jei lyginsite proporcingai pamatysite kad šis telefonas labai pigus. Apie filmavimą iš vis nešneku nes kiti flagmanai ne neturi tokiu opcijų kokios čia yra ir kokybe ženkliai nusileidžia. Visos Sony galinės kameros leidžia filmuoti 4K 120 kadrų per sekundę... Idomu bus paskaityt mėgėjo autoriaus fotografavimo patirties apžvalgą. Mums profesionalams čia kaip anekdotus skaityt :)

Lukas Snarskis

Tai taip, ISO ir shutter galima keisti kaip ir paminėjote. Bet jeigu darom panning nuotraukas, tai niekas nepadės. Automobilių sportą fotografuoju pavyzdžiui ir kaip man kažką nuveikti su 1/20, 1/50 ar pan. shutter speed?

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas