VMI dalinasi svarbiu priminimu, kuris aktualus daliai lietuvių: privaloma atlikti tam tikrus veiksmus, pateikiama svarbiausia informacija

VMI

Pranešimas spaudai

2024-03-27, 19:55 (atnaujinta 2024-03-27, 20:10)

0 komentarų

Lietuvoje jau prasidėjo pajamų deklaravimo periodas, o daliai nuolatinių Lietuvos gyventojų tai padaryti yra būtina. Paprasčiausias būdas gyventojams deklaruoti pajamas - savarankiškai, e. būdu, padedant deklaravimo vedliui.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
VMI dalinasi svarbiu priminimu, kuris aktualus daliai lietuvių: privaloma atlikti tam tikrus veiksmus, pateikiama svarbiausia informacija

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pernai nekilnojamąjį turtą (NT) pardavę gyventojai iki gegužės 2 d. turi įsivertinti, ar dėl šių sandorių jiems neatsirado pareiga pateikti pajamų mokesčio deklaraciją bei sumokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM). Pernai neišlaikytą 10 metų NT pardavusių gyventojų kiek daugiau nei 43 tūkst., o šiuo metu pajamų deklaracijų VMI laukia dar iš beveik 32 tūkst. gyventojų.

„Pateikti pajamų deklaracijas ir sumokėti mokestį turi pernai nuosavybėje 10 metų neišlaikytą nekilnojamąjį turtą pardavę gyventojai. Raginame nelaukti gegužės 2 d. ir deklaraciją pateikti jau dabar. Prireikus pagalbos ar kilus klausimams, dar bus pakankamai laiko kreiptis į VMI specialistus, kad gyventojas ne tik teisingai užpildytų deklaraciją, bet ir laiku – iki gegužės 2 dienos, sumokėtų apskaičiuotus mokesčius “, – teigia VMI vadovės pavaduotojas Martynas Endrijaitis.

Primenama, kad pateikti pajamų deklaracijas ir sumokėti mokestį turi gyventojai, pardavę pernai nuosavybėje 10 metų neišlaikytą NT: butą, namą, žemės sklypą ir pan. Skirtumas tarp NT pardavimo ir jo įsigijimo bei susijusių privalomų mokėjimų apmokestinamas 15 proc. tarifu.

O kam deklaruoti nebūtina?

Taip pat svarbu žinoti ir apie NT pardavimui taikomas išimtis. Tais atvejais, kai iki parduodant būstą jame buvote deklaravęs savo gyvenamąją vietą bent 2 metus, teikti deklaracijos ir GPM mokėti nereikės.

Jei gyvenamąją vietą parduotame būste buvote deklaravęs trumpiau nei 2 metus, tačiau po jo pardavimo per 1 metus įsigyjate kitą ir savo gyvenamąją vietą deklaruojate tame naujame būste – pajamų deklaracijos teikti ir mokesčio mokėti taip pat nereikia.

Ką daryti, jei deklaracijos nepavyko pateikti savarankiškai?

Daugiau informacijos apie parduotą turtą galima rasti VMI svetainėje: www.vmi.lt > Gavau turto pardavimo / nuomos pajamų. Konsultacijos bei paslaugos teikiamos ir telefonu +370 5 260 5060. Savarankiškai vaizdo įrašus, kaip deklaruoti pajamas, taip pat ir anglų bei rusų kalbomis, galima peržiūrėti VMI „Youtube“ kanale. Apsilankymui VMI aptarnavimo padaliniuose būtina išankstinė registracija.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas