„Toyota“ tapo kliedinčiu senoliu: aiškina, kad hibridai sėkmingai kovos su elektromobiliais

„Toyota“ tapo kliedinčiu senoliu: aiškina, kad hibridai sėkmingai kovos su elektromobiliais

„Toyota“ ir toliau laikosi savo absurdiško tikėjimo, kad baterijomis varomi elektromobiliai nėra neišvengiama ateitis. Kompanijos atstovai įsitikinę, kad hibridiniai ir hidrogeno dalelėmis varomi automobiliai išliks konkurencingi dar bent 30 metų.

Metų metus Japonų gamintojas investavo į vandenilio kuro elementus bei hibridines transporto priemones, taip visiškai ignoruodami elektrinius automobilius. Įdomu ir tai, jog ne patys palankiausi komentarai nuolatos atskriedavo net ir iš paties „Toyota“ vadovo Akio Toyoda, kuris dar visai neseniai paskleidė ir melagingos informacijos apie elektromobilius.

Įdomu ir tai, jog „Toyota“ dar praėjusiais metais skelbė, jog ketina spartinti elektromobilių kūrimo planus, tačiau jie ir toliau laikosi nuomonės, kad vandenilinio kuro bei hibridiniai automobiliai vis dar yra sprendimo dalis, nors jie ir naudoja iškastinį kurą. Kaip jau minėjome, bendrovės atstovų įsitikinimu, tai vis dar bus svarbus veiksnys per artimiausius 30 metų.

Atsakant į investuotojų užduotus klausimus apie baterijomis varomus automobilius, „Toyota“ direktorius Shigeki Terashi tik dar kartą patvirtino tą pačią kompanijos teoriją apie iškastiniu kuru varomus automobilius. Kalbėdamas su „Bloomberg“, jis teigė, kad iki 2050 metų tokio tipo automobiliai ir toliau išliks konkurencingi, įskaitant ir hibridines transporto priemones.

Negana to, „Toyota“ vykdomieji direktoriai pasinaudojo proga ir vėl skleisti klaidingą informaciją apie baterijomis varomus elektromobilius, teigdami, kad žaliavų naudojimas gaminant baterijas gali būti labiau taršūs nei patys vidaus degimo varikliai. Šis pareiškimas buvo pasakytas neminint to, kad žaliavos, panaudotos baterijų gaminimui, gali būti perdirbtos, o vidaus degimo variklyje sudegęs kuras tampa kenksmingomis išmetamosiomis dujomis.

Neseniai atliktas tyrimas lygino baterijomis varomus ir benzinu varomus automobilius, parodė, kad net įtraukiant žaliavų išgavimą, baterijomis varomi elektromobiliai yra šimtus kartų mažiau taršūs nei benzininiai automobiliai.

Ir nors „Toyota“ ir toliau pasitaikius menkiausiai progai šmeižia elektromobilius, kompanijos atstovai neseniai paskelbė planus Jungtinėse Amerikos Valstijose paleisti baterijomis varomus elektromobilius, tačiau atrodo, kad tai darytų nelabai noriai. Gamintojas dar šiemet ketina pristatyti pirmuosius du savo elektromobilius, bet net ir šiuo atveju sugebėjo pareklamuoti hibridinius produktus.

„Toyota“ atrodo, lyg saugotų savo turtą, kas pagrinde ir yra vidaus degimo varikliai. Sunku būtų nesutikti, jog tokia bendrovės strategija yra ganėtinai graudi – kompanijos atstovai nuolat skleidžia melagingą ir klaidinančią informaciją tam, jog apsaugotų savo verslą. Žinoma, labai tikėtina, kad ateityje jų nuomonė pasikeis, kai neišvengiamai vartotojai kryps link elektromobilių, tačiau manoma, kad tuomet jau bus per vėlu.

19 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Arturas

Teslai su masku aplamai patylėti reikia. Toyota bent pelno turi, o tešlą vienas minusas, maskas tik iš akcijų tešlos uždirba

Lankytojas

Manau, Musk'ui nelabai rūpi pelnas. Jis apskritai juk nuo interneto programų ir raketų kūrimo pradėjo savo veiklą. Automobiliai tai savotiška aukštųjų technologijų simbiozė, kur sujungiama dirbtinis protas, internetas, mašinų mechanizmai ir elektronika. O Toyota uždirba, nes daug metų kuria patikimus automobilius, pavyzdžiui, jų Prius modelio sėkmė parodė, kad net ir įstačius į automobilį mažos talpos bateriją, kuro sutaupymas gali būti tiek reikšmingas, kad šitai padeda pelningai savo veiklą vykdyti įvairioms pavežėjimo paslaugas teikiančioms kompanijoms.

Donatas

Pasirodo Lukas Snarskis automobilių verslą geriau išmano nei toyta vadovas. Ir dar nevengia svaidytis tokiais epitetais.

Matas

Buvo foto, kaip Italijoje stovi tukstantis elektromobilių kurie niekas neapsiima perdirbti...

Japonai manau nemeluoja, o Amerika, gali ir pameluoti, ypač Maskas

Tomas

Kur jau ten ranka kils perdirbti 10 metų senumo automobilį. Tegu veža į Lietuvą, - mes šiais elektromobiliais ekologiškai važiuosime dar 15 metų.

fizikas

kvailas zurnalistas, kam tokias skambias antrastes klijuoti toyotai.

Čiubaka

O kam reikėjo įžeidinėti senolius, rašant straipsnį apie Toyota? Jei šis tinklapis vyresnio amžiaus grupėje galimai nėra populiarus, tai nereiškia jog juos galima išvadinti "kliedinčiais".

Propaganda

Aišku, kad vertalas, bet žemiausio lygio. Toyota žino ką sako, o ją visokie nevykėliai bando dergti.

Tomas

Straipsnyje paminėtos prognozės, kad hibridiniai automobiliai gyvuos dar 30 metų yra labai tikėtinos, nes gamyklose hibridiniai automobiliai vis dar yra gaminami, todėl galima laikyti, kad jie dar bus tinkami naudoti 20-30 metų. Galbūt daugiau klausimų kyla dėl hidrogeno dalelėmis (vandeniliu) varomų automobilių ateities. Pats Tesla vadovas abejoja tokia technologija, kuri nors ir yra švari (per duslintuvą išmeta tik vandenį), tačiau 1 kg vandenilio elektrolizės būdu pagaminti reikia apie 50 kilovatvalandžių elektros energijos, o su tiek energijos elektromobiliu galima nuvažiuoti 300 kilometrų. O su 1 kilogramu vandenilio galima nuvažiuoti apie 150 kilometrų (energetinis efektyvumas 3 kartus mažesnis). Vienintelis dalykas kuris daro vandenilį automobilį (kaip Toyota Mirai) patrauklų, yra tam tikra ekologija. Jeigu mes saulės spindulių energiją, kuri daugelio nuomone Žemėje sukelia klimato atšilimą panaudotume vandenilio gamybai, teoriškai mažintume temperatūrą Žemėje, nes saulės elektrinės sugertų saulės spindulių energiją ir paverstų ją į elektros energiją, kuria galima įkrauti arba elektromobilius su baterijomis, arba iš vandens gaminti vandenilį vandeniliniams automobiliams. Esminis skirtumas tarp saulės elektrinių elektromobiliams ir saulės elektrinių vandenilio gamybai būtų tas, kad saulės elektrines vandenilio gamybai būtų galima statyti ten, kur saulės daugiau ir kur ji karštresnė (pavyzdžiui vidurio Afrikoje), o tuomet ten pagamintą vandenilio kurą tanklaiviais būtų galima išvežioti po pasaulį. Kitaip sakant mes dirbtinai įdarbintume vandenynus, kad aušintų mūsų atmosferą. Tik pastebimam efektui, kad temperatūra pradėtų kristi, reikėtų didžiulius plotus užstatyti saulės elektrinėmis ir didžiąją dalį variklių, kurie varomi iškastiniu kuru pakeisti į vandenilinius variklius. Tik aišku reikalinga paminėti kad vandenilis yra gan sprogios dujos ir jas eksploatuojant būtina laikytis griežtų saugumo taisyklių kaip ir su iškastinio propano - butano gamtinių dujų balionais, kurie plačiai naudojami namų šildymui, elektros energijos gamybai ir maisto ruošimui rečiau žmonių apgyvendintose vietovėse.

Arūnas

Japonai teisūs.
Niekas neakcentuoja, kiek gaminant elektrą išmetama CO2. Ne iš šventos dvasios elektra atsiranda. Saulės, vėjo energetika užima tik mažą bendros rinkos dalį. Europoje dominuoja elektros gamyba iš dujų. Kad sugeneruotų 1 kW, į aplinką išmetama 600 g CO2. Elektromobiliui nuvažiuoti 100 km reikia 30 kW, suskaičiavus išeina 18 kg į aplinką išmestų CO2. Tik tai ne iš automobilio vamzdžio išmetama, o iš kažkur esančio elektrinės kamino. Standartiniu benzinu varomas automobilis 150 AG galios varikliu tą patį atstumą nuvažiuodamas išmeta tik 12 kg CO2.

https://kauno.diena.lt/naujienos/verslas/ekonomika/zaliosios-technologijos-ne-tik-brangios-979858

Tomas

Žvelgiant į Lietuvos realijas iš 30 metų perspektyvos tikriausiai reikėtų koncentruotis į vėjo energetiką. O elektromobiliui juk sunku pasakyti nuo kokios energijos jis pakrautas, nes elektros tinkluose susisumuoja ir energija iš dujų ir energija iš pažabotų gamtos stichijų.

Kęstutis

Nenurašykim TOYOTA įžvalgų ir patirties, finansinių galimybių analizuoti rinką ir samdytis geriausių ekspertų, vien todėl, kad autorius nepateikia jokių pagrįstų įrodymų, o tik kartoja kaip mantrą frazę "melagienos". Labai įdomu, su kokiu automobiliu jis dabar važinėja? Elektiniu? Abejoju. (Prisipažystu nežinau). O TOYOTA pradėti masiškai gaminti elektromobilius tikrai nesudarys problemų, turint omeny, kad jų hibridinės technologijos yra seniausios ir labiausiai išvystytos, o hibridinis automobilis techniškai yra sudėtingesnis už elektromobilį. O pastarieji brangūs vien dėl savo didelės talpos baterijų.

Dyzelis

Toyota vadovai gyvena realiame pasaulyje, o ne fantazijų. Faktas, kad jei artimiausioje ateityje nebus progreso baterijų gamyboje - elektromobilių lauks CD, DVD diskų gėdingas likimas. O kokia šviesi ateitis jiems buvo prognozuojama.

Tomas

Mums Lietuvoje tas pats. Mes nei naftos užtektinai turime nei automobilių ar elektromobilių gaminame. Jeigu bus nuspręsta naftos siurbimą musulmonų kraštuose mažinti teks lietuviams su tuo susitaikyti.

Tomas

Straipsnyje paminėtos prognozės, kad hibridiniai automobiliai gyvuos dar 30 metų yra labai tikėtinos, nes gamyklose hibridiniai automobiliai vis dar yra gaminami, todėl galima laikyti, kad jie dar bus tinkami naudoti 20-30 metų. Galbūt daugiau klausimų kyla dėl hidrogeno dalelėmis (vandeniliu) varomų automobilių ateities. Pats Tesla vadovas abejoja tokia technologija, kuri nors ir yra švari (per duslintuvą išmeta tik vandenį), tačiau 1 kg vandenilio elektrolizės būdu pagaminti reikia apie 50 kilovatvalandžių elektros energijos, o su tiek energijos elektromobiliu galima nuvažiuoti 300 kilometrų. O su 1 kilogramu vandenilio galima nuvažiuoti apie 150 kilometrų (energetinis efektyvumas 3 kartus mažesnis). Vienintelis dalykas kuris daro vandenilį automobilį (kaip Toyota Mirai) patrauklų, yra tam tikra ekologija. Jeigu mes saulės spindulių energiją, kuri daugelio nuomone Žemėje sukelia klimato atšilimą panaudotume vandenilio gamybai, teoriškai mažintume temperatūrą Žemėje, nes saulės elektrinės sugertų saulės spindulių energiją ir paverstų ją į elektros energiją, kuria galima įkrauti arba elektromobilius su baterijomis, arba iš vandens gaminti vandenilį vandeniliniams automobiliams. Esminis skirtumas tarp saulės elektrinių elektromobiliams ir saulės elektrinių vandenilio gamybai būtų tas, kad saulės elektrines vandenilio gamybai būtų galima statyti ten, kur saulės daugiau ir kur ji karštresnė (pavyzdžiui vidurio Afrikoje), o tuomet ten pagamintą vandenilio kurą tanklaiviais būtų galima išvežioti po pasaulį. Kitaip sakant mes dirbtinai įdarbintume vandenynus, kad aušintų mūsų atmosferą. Tik pastebimam efektui, kad temperatūra pradėtų kristi, reikėtų didžiulius plotus užstatyti saulės elektrinėmis ir didžiąją dalį variklių, kurie varomi iškastiniu kuru pakeisti į vandenilinius variklius. Tik aišku reikalinga paminėti kad vandenilis yra gan sprogios dujos ir jas eksploatuojant būtina laikytis griežtų saugumo taisyklių kaip ir su iškastinio propano - butano gamtinių dujų balionais, kurie plačiai naudojami namų šildymui, elektros energijos gamybai ir maisto ruošimui rečiau žmonių apgyvendintose vietovėse.

Nuomonė

Šitas komentatorius galėtų parašyti daug geresnį straipsnį aapie elektromobilius, nei tas nesusitupėjęs dabartinis straipsnio autorius Lukas. Kuriam neduočiau daugiau, nei kokia 14 metų. O tokiam amžiuj dar reikėtų eiti į mokyklą pagilinti žinių.

Tomas

Lukas čia įvairiomis temomis deda straipsnius ir apima įvairias technologijų naujoves. Technologijos.lt straipsniams juk taip dažnai trūksta gilesnio žvilgsnio ar asmeninės patirties vienoje ar kitoje srityje. Kai tenka skelbti po 10 straipsnių per dieną, dažnai nelieka laiko gilintis į turinį.

Lankytojas

Visų geriausia matyt būtų, jei prieš verčiant ir skelbiant naujus straipsnius būtų galimybė perskaityti anksčiau paskelbtus senesnius straipsnius ir stengtis remtis juose skelbiama informacija ir įžvalgomis. Taip pat toks būdas leistų geriau įvertinti koks technologinis progresas buvo pasiektas nuo paskutinio skelbto straipsnio.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas