ES pritaikytos sankcijos veikia: Rusijoje užfiksuotas stulbinantis naftos eksporto aktyvumas, sužinokite kas čia dabar vyksta

Arnas Balčiūnas

2022-11-08, 16:30

0 komentarų

Rusijai užpuolus Ukrainą ir pradėjus karą šioje šalyje – daugelis valstybių, įskaitant ir Europos Sąjungą, pritaikė pačių įvairiausių sankcijų. Ir panašu, kad bent jau kai kurios iš jų tikrai veikia. Jau gruodžio 5 dieną įsigalioja ir nauji ribojimai, o tai atskleidžia ir neįprastas Kremliaus aktyvumas.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
ES pritaikytos sankcijos veikia: Rusijoje užfiksuotas stulbinantis naftos eksporto aktyvumas, sužinokite kas čia dabar vyksta

Artėjant dienai, kuomet įsigalios naujos Europos Sąjungos pritaikytos sankcijos, Rusijoje užfiksuotas didžiulis naftos tiekimo iš šalies suaktyvėjimas. Tokių apsukų Vladimiro Putino valdomoje šalyje nebuvo matyti pastaruosius penkis mėnesius, praneša „Bloomberg“.

Skelbiama, kad krovinių srautas iš Rusijos Federacijos išaugo iki daugiau nei trijų su puse milijono barelių per dieną ir tai yra didžiausias rodiklis nuo šių metų birželio pradžios. Taip pat žinoma, kad pakilo ir tradiciškai mažiau svyruojantis keturių savaičių vidurkis, peržengęs aukščiausią ribą nuo šių metų rugpjūčio.

Faktas yra tas, kad iki ES sankcijų įsigaliojimo lieka vis mažiau laiko iš Arkties ir Baltijos regionų uostų išplaukiantiems laivams pasiekti pagrindines paskirties vietas. JK, kaip ir Europos Sąjungos valstybės narės, uždraudė savo įmonėms teikti paslaugas laivams, gabenantiems rusišką naftą, nebent krovinys perkamas už kainą, mažesnę už G7 šalių ir Australijos koalicijos nustatytą ribą. ES draudimas įsigalios jau gruodžio 5 dieną.

Tačiau yra ir dar viena priežastis, kodėl rusai taip skuba. Pasak naftos rinkos eksperto Karimo Fawazo, Rusija, labiau nei bet kuri kita stambi „juodojo aukso“ eksportuotoja, veikia pagal logistikos koncepciją „laiku“. Dėl šios priežasties ribota saugykla už „Transneft“ dujotiekio sistemos ribų yra aiškus pažeidžiamumas, mažinantis prekybos apimtis.

Verta prisiminti ir tai, jog dėl pradėto karo Ukrainoje, Rusija gali prekiauti su vis mažiau šalių, o savo produkciją dažnai parduoda už gerokai žemesnę kainą. Anksčiau buvo pranešta ir tai, jog Estijos vyriausybė nusprendė nutraukti naftos produktų importą iš Rusijos Federacijos dar prieš įsigaliojant ES priimtoms sankcijoms.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas