Unikalus Ukrainos būdas užsidirbti šalies atstatymui: pardavinės skaitmeninę Rusijos invazijos laiko juostą

Arnas Balčiūnas

2022-03-26, 12:35

0 komentarų
Unikalus Ukrainos būdas užsidirbti šalies atstatymui: pardavinės skaitmeninę Rusijos invazijos laiko juostą

Rusijos pradėtas karas Ukrainoje tęsiasi jau daugiau nei mėnesį laiko. Vladimiro Putino armijos nuniokota šalis ir toliau įvairiausiais būdais renka ne tik karinę techniką, tačiau ir finansinius resursus, o tam pasitelkiamos ir moderniausios technologijos.

Ukrainos vyriausybė kaupia lėšas parduodama nepakeičiamus žetonus (angl. non-fungible tokens arba NFT), kurie sukurti remiantis Rusijos vykdomos invazijos į šalį tvarkaraščiu. Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministro pavaduotojas Mykhailo Fedorovas paskelbė apie kolekcijos pristatymą socialiniame tinkle „Twitter“, pasigyręs, kad „nors Rusija ir naudoja tankus Ukrainai sunaikinti, mes pasikliaujame revoliucine blokų grandinės technologija“.

Pranešama, kad visos surinktos lėšos bus skirtos Skaitmeninės transformacijos ministerijai Ukrainos „armijai ir civiliams“ paremti. Specialiai sukurta kolekcija gavo „Meta istorija: karo muziejus“ pavadinimą ir yra siejama su reikšmingiausiais karo įvykiais bei jų meninėmis iliustracijomis. Šiuo metu jau yra paruošti 54 NFT žetonai, apimantys pirmąsias tris karo dienas vasario pabaigoje, o pirmieji pardavimai turėtų prasidėti jau kitą savaitę.

Verta pastebėti ir tai, jog Ukraina iš pradžių planavo nemokamai dovanoti žetonus tiems, kurie paaukojo šaliai kriptovaliutomis, tačiau dar kovo pradžioje gimę planai buvo pakeisti. Pirminis planas nebuvo itin sėkmingas, nes ne visi aukoję gavo savo žetonus, o taip pat buvo prasidėję ir įvairiausios aferos. Skelbiama, kad šiuo metu nėra planų, kurie anksčiau aukojusiems suteiktų išskirtinių teisių įsigyjant naujausius NFT.

Kriptovaliutos vaidina itin svarbų vaidmenį šiame kare, tačiau bene labiausiai tuo naudojasi Ukraina, kuri šios valiutos dėka išvengia nacionalinės valiutos apribojimų. Ukrainiečiai surinko nemažai aukų bitkoinais bei kitomis valiutomis, ką puikia iliustruoja 54 mln. JAV dolerių, surinkti per pirmąsias tris savaites.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas