Jūs greičiausiai tuo nepatikėsite, bet tokia realybė: paneigtas itin populiarus mitas apie šiuos automobilius, nustebins kiekvieną dyzelinio ar benzininio automobilio vairuotoją

Lina Snarskienė

2024-10-05, 19:55

0 komentarų

Elektromobilių populiarumas tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje stabiliai auga. Tai atsispindi ir naudotų automobilių rinkoje, nes vis daugiau vairuotojų domisi galimybe įsigyti pigesnę elektra varomą transporto priemonę.

Prasideda didieji „ALIEXPRESS“ rudens išpardavimai - taikomos nuolaidos net iki 60%, spauskite čia ir raskite geriausius pasiūlymus!
Jūs greičiausiai tuo nepatikėsite, bet tokia realybė: paneigtas itin populiarus mitas apie šiuos automobilius, nustebins kiekvieną dyzelinio ar benzininio automobilio vairuotoją

Naujausiose valstijų vyriausybinių agentūrų ataskaitose teigiama, kad Niujorke ir Kalifornijoje agresyviai diegiamos elektrinės transporto priemonės duoda naudos – švaresnis oras ir mažesnis išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis.

Kalifornijos oro išteklių valdyba (CARB), atsakinga už švarios energijos programų skatinimą ir tvirtinimą valstijoje, neseniai paskelbė ataskaitą, kurioje teigiama, kad 2022 metais elektromobiliai padėjo sumažinti valstijos šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą 9,3 mln. tonų, palyginti su praėjusiais metais, arba maždaug 2,4 proc. mažiau.

Nuo 2000 iki 2022 metų valstijos išmetamųjų teršalų kiekis visuose sektoriuose sumažėjo 20 proc., o jos bendrasis vidaus produktas padidėjo 78 proc.

2004 metais CARB patvirtino svarbų reglamentą, kuriuo siekiama sumažinti transporto išmetamų teršalų kiekį, nustatant pirmuosius šalyje šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo standartus. Šie standartai buvo nustatyti po to, kai 1990 metais valstija jau buvo priėmusi nulinės emisijos transporto priemonių (ZEV) reglamentą, pagal kurį automobilių gamintojai privalėjo gaminti daugiau automobilių, kurie mažiau teršia aplinką. Agentūra teigia, kad šie reglamentai dabar pasiteisina.

Ji pridūrė, kad 2,4 proc. sumažėjęs išmetamųjų teršalų kiekis prilygsta 2,2 mln. dujomis varomų automobilių pašalinimui iš Kalifornijos kelių per vienerius metus. CARB teigimu, labiausiai išmetamų teršalų kiekis sumažėjo transporto sektoriuje, nes valstija pirmauja šalyje pagal elektromobilių naudojimą. Taip pat padėjo vėjo ir saulės energija, kuri dabar sudaro 30 proc. valstijos elektros energijos gamybos, ir pastangos mažinti kitų pramonės ir žemės ūkio sektorių išmetamą metano kiekį.

Naujiena paskelbta tuo metu, kai JAV vis dar smarkiai skiriasi nuomonės dėl elektromobilių, o tai lemia keli veiksniai. Vienas iš jų – mitas, kad elektromobiliai teršia tiek pat ar net daugiau nei vidaus degimo varikliais aprūpinti automobiliai, nes yra priklausomi nuo neatsinaujinančių elektros energijos šaltinių ir akumuliatorių medžiagų gavybos poveikio aplinkai.

Nors tai tikros problemos, kurias reikia spręsti, mokslininkai sutaria, kad elektriniai automobiliai, palyginti su įprastinėmis transporto priemonėmis, gerokai sumažina taršą.

„Kalifornija turi planą, kaip pasiekti savo išmetamųjų teršalų tikslus, o duomenys rodo, kad mūsų įdiegtos programos, kurios apima švarių degalų naudojimo didinimą ir perėjimą prie nulinės taršos technologijų visuose sektoriuose, yra veiksmingos“, – pareiškime teigė CARB vykdomasis pareigūnas Dr. Stevenas Cliffas.

Rytinėje pakrantėje Niujorko taksi ir limuzinų komisija (TLC) agentūra, atsakinga už geltonųjų taksi, samdomų transporto priemonių, priemiestinių mikroautobusų ir pavežėjimo priemonių licencijavimą ir reguliavimą, trečiadienį pareiškė, kad vis labiau elektra varomas miesto taksi parkas padeda mažinti išmetamo CO2 kiekį.

Iki šiol 2024 metais elektriniai „Ubers“, „Lyfts“ ir kitos pavėžėjimo paslaugos, kurios įsidiegė „Tesla“ ir kitas elektrines transporto priemones, sudarė 14 mln. nulinės taršos kelionių, padėdamos miestui sutaupyti 19 tūkst. tonų CO2. Pasak TLC, tai yra vidutinis metinis beveik 3800 namų išmetamų teršalų kiekis.

Praėjusį spalį Niujorko miestas paskelbė apie planus iki 2030 metų visiškai elektrifikuoti didelės apimties nuomojamas transporto priemones, pavyzdžiui, „Uber“ ir „Lyft“ naudojamus automobilius. Siekdama palengvinti šį perėjimą, TLC panaikino licencijų, kurias gautų elektromobiliai, skaičiaus apribojimus. Po to, kai reguliavimo komisija panaikino apribojimą, ji gavo tūkstančius paraiškų iš pavežėjimo paslaugų vairuotojų, kurie daugiausia pirko „Tesla Model Y“ ir „Model 3“, taip pat, be kita ko, „Polestar 2“ ir „Toyota bZ4x“.

Šis pokytis įvyko, kai miesto įkrovimo infrastruktūra vis dar buvo prasta, o vairuotojai, skatinami pereiti prie visiškai elektrinių automobilių, mainais negaudavo tinkamos įkrovimo paramos. Tuo metu atliktas tyrimas atskleidė, kad kai kurie važiuojantys, norėdami įkrauti savo elektromobilius, turėjo iki 90 minučių laukti ilgose eilėse prie populiarios „Tesla Supercharger“ įkrovimo stotelės.

Tačiau nuo to laiko buvo atidaryta nemažai naujų įkrovimo stotelių, ir dar daugiau bus atidaryta. Nors įkrovimo stotelių diegimo sparta buvo gerokai mažesnė nei tikėtasi, TLC teigė, kad 2024 metais birželio mėn. greitojo įkrovimo stotelių skaičius mieste padidėjo nuo 169 iki 236, t. y. 40 proc. Be to, paskelbta, kad per ateinančius dvejus metus pradės veikti 180 greitojo įkrovimo vietų.

Praėjusiais metais JAV tik 7,6 proc. naujų automobilių pardavimų – apie 1,2 mln. transporto priemonių – sudarė elektromobiliai. Nors tai buvo rekordiniai elektromobilių pardavimų metai, tačiau jų gali būti dar daugiau. Jei po lapkričio mėnesio įvyksiančių prezidento rinkimų dabartinė elektromobilių politika išsilaikys, šis skaičius ateinančiais metais gali išaugti. Taigi tai, ką dabar matome Kalifornijoje ir Niujorke, yra tik didžiulės galimybės dar labiau sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį visoje šalyje.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas