Kinai kuria Europos automobilių rinkos istoriją: Europoje debiutuoja išskirtinis sprendimas, tokio dalyko regione dar nėra buvę

Lukas Snarskis

2023-05-17, 07:45

0 komentarų

Norint suprasti, kokiu tempu evoliucionuoja transporto sektorius, užtenka pažiūrėti, kas buvo prieš dešimtmetį. 2012-aisiais įsibėgėjant elektrifikacijai, per metus visose pasaulio rinkose buvo parduota maždaug 130 tūkst. elektromobilių. Dabar toks pat baterijoje sukaupta energija varomų automobilių kiekis išgraibstomas per savaitę.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Kinai kuria Europos automobilių rinkos istoriją: Europoje debiutuoja išskirtinis sprendimas, tokio dalyko regione dar nėra buvę

Šiuos pokyčius labiausiai paskatino siekis mažinti poveikį aplinkai ir užtikrinti nulinę anglies junginių taršą – Europos Komisija paskelbė planą iki 2035 m. uždrausti prekybą naujomis vidaus degimo variklius turinčiomis transporto priemonėmis.

Tačiau tuo pat metu įtakos turėjo ir pačių automobilių gamintojų rodoma iniciatyva. Niekam ne paslaptis, jog bene didžiausia elektromobilių problema – baterijos įkrovimo laikas. Kai kurie gamintojai jau turi tam sprendimą, kuris yra populiarus Kinijoje, o dabar jis atvyksta ir į Europą.

Dar 2021 metais, Kinijos bendrovė „Nio“ sudarė strateginę partnerystės sutartį su „Shell“, kuri padės automobilių gamintojui įkurti baterijų įkrovimo ir keitimo stoteles. 2022 metų rugpjūtį buvo pastatytos pirmosios tokios stotelės, o vasarį užfiksuota simbolinė riba – pakeista 10 tūkst. elektromobilių baterijų. Tačiau pirmoji „Nio“ ir „Shell“ baterijų keitimų stotelė pradeda veikti tik dabar.

Nyderlanduose jau veikia pirmoji abiejų bendrovių valdoma elektromobilių baterijų stotelė. Nesunku nuspėti, jog „Nio“ partnerystę nulėmė tai, jog „Shell“ yra viena didžiausių mažmeninės prekybos benzinu įmonių visame pasaulyje. Tai reiškia, jog Kinijos gamintojas turi žymiai daugiau galimybių plėsti savo įkrovimo ir akumuliatorių keitimo tinklą.

Kaip bebūtų, kol kas „Nio“ turi tik 16 akumuliatorių keitimo stotelių ir 8 įkrovimo punktus. Tiesa, Kinijos bendrovės automobilių savininkai gali naudotis daugiau nei 400 tūkst. trečiųjų šalių įkrovimo stotelių Europoje. Kita vertus, Kinijoje bendrovė gali pasigirti 1 403 akumuliatorių keitimo stotelėmis ir 2 580 įkrovimo taškų visoje šalyje. Taigi, Europoje jai dar reikia įveikti nemažai teritorijos, tačiau partnerystė su „Shell“ neabejotinai paspartins šį procesą.

Kalbant apie „Nio“ sukurtas baterijų keitimo stoteles, jos yra aprūpintos automatiniu veikimu ir vienintelis dalykas, kurį reikia padaryti vairuotojui – įvažiuoti į specialią patalpą. Tuomet, automobilis yra pakeliamas, išmontuojama išsikrovusi jo baterija, kuri iškart pakeičiama į naują, pilnai įkrautą.

„Power Swap Station“ stotelėje procedūra užtrunka vos penkias minutes, kas yra gerokai trumpiau nei pilnas elektromobilio baterijos įkrovimas. Kinijos bendrovė dar šiemet planuoja atidaryti daugiau nei 100 tokių stočių visoje Europoje.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas