Vasara – kelionių automobiliu metas: ekspertai išskyrė, kas svarbiausia joms ruošiantis

Vis dar ilgėjančios dienos ir šilti orai skatina dažniau leisti vakarus lauke, o taip pat tyrinėti, planuoti atostogas bei keliones. Dažnas tautietis jau rankoje spaudžia bilietą skrydžiui į šiltus kraštus, tačiau nemažai jų vasarą išsirengia į keliones automobiliu – ar geriau pažinti savo kraštą, ar pamatyti daugiau Europos.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Vasara – kelionių automobiliu metas: ekspertai išskyrė, kas svarbiausia joms ruošiantis

Draudimo specialistas perspėja, kad tiek trumpesnei, tiek ir savaites trunkančiai kelionei reikia tinkamai pasiruošti bei akcentuoja svarbiausius žingsnius.

Penktas ratas – toks pat svarbus

Kaip pastebi draudimo bendrovės ERGO Verslo klientų transporto draudimo portfelio valdytojas Rimvydas Pocius, vasarą, lyginant su šaltuoju metų laikotarpiu, automobiliu keliaujama gerokai dažniau, planuojamos ilgesnės kelionės. Tad šiuo metų laiku prieš sėdant prie vairo, nesvarbu, ar keliaujama Lietuvoje, ar užsienyje, ypatingai svarbu pasirūpinti automobilio technine būkle.

„Reikia patikrinti, ar tinkamai veikia variklis ir kitos sistemos, ar pakaba neskleidžia neįprastų garsų. Prieš kiekvieną kelionę reikėtų įsitikinti, kad oro slėgis padangose – tinkamas. Jei jis nepakankamas ar nevienodas, blogėja automobilio dinaminės savybės, didėja degalų sąnaudos, pailgėja stabdymo kelias. Blogiausia, kad nepripūsta padanga ilgainiui pradeda kaisti ir gali net sprogti.

Vasarą oro slėgis padangose dėl karščio gali gerokai padidėti ir viršyti gamintojo nustatytas ribas, tuomet prastėja sukibimas su keliu, kas taip pat lemia išaugusį pavojų kelyje“, – teigia ERGO atstovas.

Anot jo, reikėtų nepamiršti ir atsarginio rato, į kurį dažnai neatkreipiame dėmesio, kol jo neprireikia. Dažniausiai atsarginis ratas bagažinėje yra laikomas ilgą laiką, tad dėl temperatūros svyravimų, amžiaus ir kitų priežasčių oro slėgis vasarą jame gali būti nepakankamas. Taigi, prireikus pakeisti ratą kelyje, iš atsarginio rato gali nebūti jokios naudos.

„Į bet kokią ilgesnę kelionę taip pat nereikėtų leistis, jei yra įskilęs priekinis stiklas. Įtrūkimas jame gali pradėti didėti bet kuriuo metu, sukelti pavojų esantiems transporto priemonėje žmonėms ir gerokai sutrikdyti kelionę. Reikėtų nepamiršti pasirūpinti ir valytuvais, kuriuos rekomenduojama pakeisti po žiemos sezono. Šiltuoju metų laiku taip pat pasitaiko liūčių, tad tinkamas valytuvų darbas tiesiog būtinas užtikrinant eismo saugumą“, – pataria R. Pocius.

Kaip išvengti baudų

Nors Lietuvoje įpratome, kad sustabdžius policijos pareigūnams galime pateikti galiojantį asmens tapatybę įrodantį dokumentą, tokia tvarka nepavyks pasinaudoti užsienyje, net Europos Sąjungos (ES) šalyse, kuriose galime keliauti be apribojimų. Keliaujant automobiliu užsienyje su savimi būtina turėti galiojantį, ES valstybėje išduotą vairuotojo pažymėjimą.

Vykstant į užsienį taip pat patartina pasitikrinti ten galiojančias kelių eismo taisykles. Pavyzdžiui, visose ES šalyse būtina prisisegti saugos diržus, iki tam tikro amžiaus ir ūgio mažus vaikus vežti tam skirtose kėdutėse, mobiliuoju telefonu naudotis tik su laisvų rankų įranga.

„Tiesa, kiekvienoje šalyje gali skirtis leistini greičio limitai, šviesų naudojimas dienos metu, leistinas alkoholio kiekis kraujyje, būdai sumokėti už kelius – kai kuriose šalyse gali tekti įsigyti specialias vinjetes. Skiriasi net privalomi automobilio saugos rinkiniai, į kuriuos Lietuvoje įeina šviesą atspindinti liemenė, trikampis avarinio sustojimo ženklas, gesintuvas ir pirmosios pagalbos rinkinys. Visgi, pasirūpinti šiomis priemonėmis visose kelionėse rekomenduojama visų pirma ne dėl galimų baudų, o dėl savo saugumo ir sveikatos“, – teigia R. Pocius.

Reikalavimus keliaujant ES galima rasti čia. Prieš išsirengiant į ilgesnes keliones automobiliu, reikėtų patikrinti ir transporto priemonės draudimo apsaugos galiojimą. Tiek Lietuvoje, tiek užsienyje jį policijos pareigūnai vis dažniau tikrina skaitmeniniu būdu – radarais, kurie turi prisijungimą prie draudimo duomenų bazių.

Keliaujant po ES šalis, rekomenduojama su savimi turėti žaliąją kortelę – draudikų biuro vardu nemokamai išduotą ir kartu su transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įprastine sutartimi gaunamą tarptautinį liudijimą.

„Nereikėtų pamiršti, kad žalioji kortelė privaloma keliaujant ne po ES šalis. Tiesa, ji nuo vasaros pradžios nebegalioja Rusijos ir Baltarusijos teritorijose. Planuojant keliones taip pat svarbu atsižvelgti ne tik į visus šiuos patarimus, bet ir gerą važiavimo bei poilsio balansą – norint kuo greičiau pasiekti galutinį kelionės tikslą, dažnai paaukojamas miegas, kas galiausiai gali pasibaigti nelaime. Rekomenduojama, ypač važiuojant ilgesnius atstumus, keistis vietomis su kitais vairuotojais, dalinti kelionės maršrutą į trumpesnes atkarpas“, – pataria ERGO atstovas.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas