VMI siunčia kritinį perspėjimą: jeigu bandėte gudrauti – netrukus sulauksite laiško, sužinokite, kas čia vyksta ir ką daryti

VMI

Pranešimas spaudai

2024-03-16, 17:55

16 komentarai (-ų)

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
VMI siunčia kritinį perspėjimą: jeigu bandėte gudrauti – netrukus sulauksite laiško, sužinokite, kas čia vyksta ir ką daryti

Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.

„Atlikus turimų duomenų analizę nustatėme sandorius, kai transporto priemonės pardavimas įforminamas gerokai mažesne kaina, nei buvo skelbta pardavimo skelbime, taip pat sandorius, kai automobiliai parduodami daug pigiau, nei rinkos kaina. Toks transporto priemonės kainos neatitikimas gali reikšti tai, kad pardavėjai bando nuslėpti dalį pajamų ir nesumokėti priklausančių mokesčių“, - sako VMI Kontrolės departamento vyresnysis patarėjas Rolandas Puncevičius.

„Automobilių pardavimo kainos sumažinimas, siekiant išvengti mokesčių, yra gerai žinomas, tad priminimus gavę gyventojai ir įmonės turėtų tikrąją automobilio pardavimo kainą nurodyti pajamų, pelno ar PVM deklaracijose“, - teigia R. Puncevičius, pažymėdamas, kad automobilius pardavę asmenys, nesureagavę į VMI pranešimą gali sulaukti papildomo dėmesio.

Dalis automobilių pardavėjų prieš išimdami skelbimus iš transporto priemonių pardavimo portalų dirbtinai sumažina pardavimo kainą, tačiau toks sukčiavimo būdas VMI specialistams yra gerai žinomas. Siekiant nustatyti atvejus, kai transporto priemonės parduodamos už tikrovės neatitinkančią kainą, VMI naudojasi įvairiais turimais ir gaunamais duomenimis.

Pavyzdžiui, lyginami iš VĮ „Regitra“ gaunami duomenys ir transporto priemonių pardavimo skelbimuose randama informacija, stebima skelbimuose nurodomų kainų istorija, naudojamasi rinkos kainų analize.

Ypač suklusti turėtų gyventojai, sulaukę nesąžiningo automobilio prekeivio prašymo oficialiuose pardavimo dokumentuose nurodyti mažesnę, nei realiai sumokama pardavimo kainą. Tokiu atveju jie ne tik prisideda prie mokesčių grobstymo, bet ir gali patys nukentėti finansiškai.

Pavyzdžiui, perkant 10 tūkst. eurų vertės automobilį pirkėjas pirkimo–pardavimo sutartyje prašo nurodyti, 5 tūkst. eurų sumą. Po kurio laiko, nusprendus automobilį parduoti už 10 tūkst. eurų, teks sumokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM), kuris skaičiuojamas nuo neva uždirbto pelno – skirtumo tarp sumokėtos ir gautos sumos (šiuo atveju nuo 5 tūkst. eurų).

Taikant įvairias priemones, automobilių prekybos sektoriuje sumokama mokesčių suma auga. 2023 m. visas sektorius sumokėjo 495,2 mln. Eur mokesčių. Palyginus su 2022 metais sumokėta mokesčių suma padidėjo 46,3 procento. Pastebėtina tai, kad daugiau mokesčių sumoka būtent naudotais automobiliais prekiaujantys gyventojai ir įmonės. Auga ir įmonių bei gyventojų, įregistravusių automobilių prekybos veiklą, skaičius. Palyginus su 2021 metais, juridinių asmenų skaičius padidėjo daugiau nei 11 proc., gyventojų – beveik 41 proc.

VMI primena, kad gyventojai, pastebėję galimus mokestinius pažeidimus, informaciją gali perduoti paskambinę VMI pasitikėjimo telefonu 1882, taip pat užpildžius elektroninę formą VMI internetinėje svetainėje . Pranešėjų anonimiškumas garantuojamas.

16 komentarų

Edis

Seniau pardavejus automobiliu reketavo baditai o dabar valstybes ... reketuoja.Taip tai VMI neidomu kiek sukišai remontui to automobilio svarbu paimti mokesti.Dvasios ubagai aipleśinena ubagus.

Gediminas

Taip pateik sąskaitas už remontą ir taip sumažinusi pelno mok. Jus čia visi tokie kaimo jurgiai

Vivis

Sukčiai tie VMI. Pardavimai sodą per nekilnojamo turto agentūra, tai neužskaitė išlaidų, nors pateikiau jiems sąskaitą. Tipo, galėjai parduoti be tarpininkų. Nesvarbu jiems faktas kiek gavau pelno, jiems svarbu kiek teoriškai galėjau gauti.
Ir aplamai infliacijos jie neskaičiuoja. Jei prieš 9 su pusę metų sodas kainavo 20.000 litų, dabar tokio sodo vertė yra 20.000 eurų. 3,5 karto pasikeitė kaina. Bet ar pardavęs uždirbau 3,5 karto? Dabar jau galėsiu 3 tokius sodus nusipirkti? Turbūt ne. Bet VMI skaito, kad uždirbau. Ar tai sąžiningą? Už ką jiems mokėti? Nusipirkau panašios vertės sodą tik kitoje vietoje. Ar aš kažką uždirbau? Nieko, bet mokesčius reikia sumokėti. Juk laikas eina, kainos kyla, bet jie to neįvertina. Tai visiškai nesąžininga.

Vivis

Tarkim tą sodą pardaviau broliui už 20000 eurų ir kitą diena apsigalvojau, atgal iš jo nusipirkau už 20000 eurų. Gaunasi niekas nepasikeitė, uždirbau 0 eurų. Bet VMI turėčiau sumokėti (20000-(20000/3.4528))*0.15=2131 eurų.

Wtf

Perki daužtą auto už 5k, susiperki dalis, suremontuoji + 4 k parduodi už 10 k ir moki GPM nuo 5 k, neįdomu jiems, kad pirkai daužtą ir patyrei išlaidų. Tai gyventojų pajamų mokestis skaitos? Tiek pajamų neturėjau, nuo kiek prašote mokėti. Ir dar nori, kad žmonės neieškotų būdų kaip apeiti.

Petras

O,,lanzbergiene gali issinuomoti zeme uz 1€ ,mokykla pastatyti su stepukonniu uz 11 milijonu,bet zmogus negali parduoti savo auto uz kiek nori,nes rinka regulioja VMI

Mm

Gal apie kitus prabilo. Apie tuos kur kažką tikro žinai

Edgar

Taip gaunasi jai automobilis sudege, parduoti turi vistiek uz rinkos kaina, nesamonem uzsiemat reketirai

Vivis

Tai tiems sukčiams neįdomu, kad ir atneši įrodymus, kad sudegė. Nepriims arba pamęs tokius tavo dokumentus. Jei per teismus kovosi, tai reikės dar įrodymų, kad pateikei info apie automobilio sudegimą.

Bronius

Taip išeina , kad žmogus negali parduoti auto savo norima kaina? O ar VMI nustato auto techninį stovi?

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas