„Volkswagen“ spjovė į veidą korėjiečiams: padarys tai, ko bijo visi elektromobilių gamintojai

Paulius Černiauskas

2021-03-19, 10:20 (atnaujinta 2023-01-13, 10:40)

0 komentarų
„Volkswagen“ spjovė į veidą korėjiečiams: padarys tai, ko bijo visi elektromobilių gamintojai

Pirmadienį surengta „Energijos diena“, kurią organizavo „Volkswagen“ vadovybė, buvo šokas Korėjos akumuliatorių gamintojams „LG Energy Solution“ ir „SK Innovation“. Apie tai „Reuters“ pasakojo trys šaltiniai Korėjos korporacijose.

Prisiminkime, kad pirmadienį „Volkswagen“ pažadėjo, jog ateityje 80% jų elektromobilių naudos standartizuotas prizmines baterijas. Tam Europoje bus pastatytos šešios gamyklos, skirtos gaminti tokias baterijas, kurių kiekvienos galia yra 40 gigavatvalandžių ir iš viso tai sudaro net 240 gigavatvalandžių. Viena jų tikrai priklausys „Volkswagen“, o kita - švedų startuoliui „Northvolt“. Kol kas neaišku, kas pastatys dar keturias gamyklas, tačiau gali būti, kad tai bus tas pats „Volkswagen“ ir „Northvolt“.

„Reuters“ šaltiniai teigia, kad dabartiniai „Volkswagen“ akumuliatorių tiekėjai, būtent Korėjos bendrovės „LG Energy Solution“ ir „SK Innovation“, apie naujus planus sužinojo tiesiog pristatymo išvakarėse. Ir jiems tai buvo didelis šokas. Tuo pat metu „Volkswagen“ pabrėžia, kad visos kitos jau pasirašytos sutartys lieka galioti.

Problema ta, kad daugeliį elektromobilių aprūpinančios „LG Energy Solution“ ir „SK Innovation“ specializuojasi AA tipo baterijose. Be to, naujos prizminės universalios „Volkswagen“ baterijos, nors ir keičiamos, bus skirtingų tipų - nuo pigiausių ličio-geležies-fosfato akumuliatorių iki perspektyvių vientisų sulietų baterijų. Jų kūrimas ir išleidimas nebuvo aptarti nei su „LG Energy Solution“, nei su „SK Innovation“. Iš pasaulio tiekėjų tokius produktus gamina tik Kinijos CATL (išskyrus vientisus sulietus gaminius).

Galime tik numanyti, kad „Volkswagen“ atsisakymo sudaryti sutartis su korėjiečiais priežastis gali būti užsitęsęs ginčas tarp pačių „LG Energy Solution“ ir „SK Innovation“. Pirmasis apkaltino pastarąjį intelektinės nuosavybės vagyste, tačiau tuo pačiu ir pats „LG Energy Solution“ buvo įsivėlęs į skandalą dėl savaiminio akumuliatorių užsidegimo „Hyundai“ elektrinėse transporto priemonėse.

Todėl nemažai automobilių gamintojų, įskaitant „Volkswagen“, susidūrė su problemomis: „LG Energy Solution“ dėl teisminio ginčo dėl gaisro ir „SK Innovation“ - dėl „LG Energy Solution“ kaltinimo intelektinės nuosavybės vagyste. Taigi, universalios vieningos baterijos būsimoms elektrinėms transporto priemonėms bus gaminamos nedalyvaujant „LG“ ir „SK Innovation“.

Panašu, jog „Volkswagen” nusprendė išlipti iš autobuso su visais kitais elektromobilių gamintojais bei pagaliau sėsti prie vairo. Spėjama, kad sprendimas pačiam gaminti akumuliatorius šiam automobilių pramonės milžinui leis atpiginti elektromobilių gamybą ir pasiūlyti tobulesnes baterijų technologijas. Tai tikrai labai nepatiks tiek kitiems rinkos žaidėjams, vis dar priklausantiems nuo Korėjos bendrovių baterijų produkcijos, tiek „Tesla”.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas