Taisyklė, kurią privalo žinoti kiekvienas vairuotojas: vienas paprastas matematinis veiksmas gali užtikrinti ne tik jūsų, bet ir aplinkinių saugumą kelyje, šią metodiką rekomenduojama taikyti kiekvienam

Lina Snarskienė

2024-09-17, 07:55

3 komentarai (-ų)

Rudens pradžia – metas, kuomet daugelis grįžta iš atostogų. Jaunimas taip pat sugrįžta į mokyklas ar aukštąsias mokyklas, o tai automatiškai didina ir eismo intensyvumą. Kur kas aktyvesnės eismo sąlygos – priežastis prisiminti esmines taisykles, kurios užtikrins jūsų saugumą.

„Aliexpress“ įsibėgėjo išpardavimų maratonas – spauskite čia ir įsigykite populiariausias prekes už rekordiškai žemą kainą
Taisyklė, kurią privalo žinoti kiekvienas vairuotojas: vienas paprastas matematinis veiksmas gali užtikrinti ne tik jūsų, bet ir aplinkinių saugumą kelyje, šią metodiką rekomenduojama taikyti kiekvienam

Kai kelyje pamatote avariją, reakcijos laikas yra maždaug 1,5 sekundės. Tuomet įprastam automobiliui stabdyti prireikia dar 1,5 sekundės. Tai reiškia, kad tarp jūsų ir bet kurios priešais važiuojančios transporto priemonės turėtumėte išlaikyti bent 3 sekundžių atstumą, o galbūt ir didesnį, atsižvelgiant į važiavimo sąlygas.

Ši praktiška sekundžių taisyklė pataria, kad jei važiuojate mažesniu nei 60 km per valandą greičiu, turėtumėte išlaikyti bent vienos sekundės atstumą kiekvieno 3 metrų transporto priemonės ilgio. Viršydami 60 km/h greitį, pridėkite papildomą sekundę.

Sunkvežimio vairuotojui, važiuojančiam ilgesne ir sunkesne transporto priemone, reikia daugiau erdvės ir laiko. Pavyzdžiui, jei vairuojate 18 metrų ilgio transporto priemonę didesniu nei 60 km per valandą greičiu, tarp jūsų ir priekyje važiuojančios transporto priemonės turėtumėte palikti septynias sekundes. Šį skaičių apskaičiuosite skaičiuodami po vieną sekundę kiekvienam 3 metrų ilgio transporto priemonei ir papildomą sekundę saugumui užtikrinti, iš viso septynias sekundes.

Verta paminėti, kad sekundžių taisyklę galima rasti Virdžinijos komercinės paskirties vairuotojo vadove, kuriame pateikiama informacija, kurią turi žinoti visi sunkvežimių vairuotojai, norintys išlaikyti komercinės paskirties vairuotojo pažymėjimo egzaminą.

Įprastiniam automobiliui skaičiavimus galime pakeisti gera taisykle: tarp jūsų ir priekyje važiuojančio automobilio palikite bent 3 sekundes. Jei važiuojate dideliu visureigiu, galite pridėti papildomą sekundę.

Štai kaip taikyti sekundžių taisyklę:

  • Stebėkite, kaip priekyje važiuojantis automobilis pravažiuoja fiksuotą tašką, pavyzdžiui, viaduką, ženklą, tvorą ar kitą žymeklį. Būkite atsargūs ir nefiksuokite savo dėmesio į jį;
  • Pradėkite skaičiuoti sekundes, per kurias pasieksite tą pačią kelio vietą;
  • Jei ženklą pasieksite anksčiau, nei suskaičiuosite reikiamą sekundžių skaičių, vadinasi, važiuojate per arti. Sulėtinkite greitį ir padidinkite atstumą.

Dažniausiai pasitaikantys autoįvykiai yra susidūrimai iš galo. Tokie eismo įvykiai dažnai įvyksta, kai vairuotojai neturi pakankamai laiko saugiai sureaguoti į lėtėjantį ar sustojusį eismą, t. y. neatidžiai važiavo paskui priekyje važiuojantį automobilį.

Stabdymo kelias - tai atstumas, kurio prireiks visiškai sustoti avariniu atveju, ir jį lemia jūsų reakcijos kelias ir stabdymo kelias. Trijų sekundžių taisyklė galioja nepriklausomai nuo jūsų greičio todėl, kad didėjant greičiui, atstumas tarp jūsų ir priekyje važiuojančio automobilio turi didėti, kad būtų užtikrintas saugus stabdymo kelias.

Verta paminėti ir tai, jog šią sekundžių taisyklę reikia padidinti, kai sninga, lyja. 3 sekundes gali tekti pratęsti iki 4,5 ar net 9 sekundžių. Saugumas keliuose visuomet yra svarbiausia, o tinkamo atstumo laikymasis - vienas to komponentų.

Išvažiuodami į greitkelį, skirkite sau papildomo laiko, kad nuvažiuotumėte ten, kur ketinate. Tai sumažins pagundą viršyti greitį ir važiuoti iš paskos. Vadovaukitės sekundžių taisykle, kad suteiktumėte sau daugiau erdvės ir užtikrintumėte saugumą, juk tai paprasta.

3 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas