Europoje – dideli nemalonumai JAV technologijų milžinams: pradedami tyrimai dėl taisyklių pažeidimų, tarp pažeidėjų atsidūrė didžiosios bendrovės

Arnas Balčiūnas

2024-03-26, 20:00

0 komentarų

Europos Sąjunga pradėjo tyrimą dėl galimų jos Skaitmeninių rinkų įstatymo pažeidimų. ES reguliavimo institucija - Europos Komisija - ėmėsi tirti „Apple“, „Google“ valdančią bendrovę „Alphabet“ ir „Facebook“ bei „Instagram“ patronuojančiąją kompaniją „Meta“.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Europoje – dideli nemalonumai JAV technologijų milžinams: pradedami tyrimai dėl taisyklių pažeidimų, tarp pažeidėjų atsidūrė didžiosios bendrovės

Europos Komisijos pranešime spaudai rašoma, kad bus nagrinėjami galimi „Apple“ ir „Alphabet“ atitikties klausimai, susiję su „App Store“ ir „Google Play“ programėlių parduotuvėmis. Ketinama tikrinti ar abi bendrovės laikosi SRA (Skaitmeninių rinkų akto) valdymo taisyklių, pagal kurias, reikalaujama, kad abi aplikacijų parduotuvės nustatytų būdus kaip kūrėjai galėtų pasiūlyti vartotojams prieigą prie pasiūlymų už šių parduotuvių ribų.

Taip pat bus tiriama ir galimas „Apple“ SRA taisyklių pažeidimas, susijęs su „iOS“ prietaisų savininkai galimybe lengvai pašalinti programėles, pakeisti numatytuosius nustatymus ir gauti pasirinkimo ekranus, jei nori naudoti kitą paieškos sistemą ar interneto naršyklę.

Pranešima ir apie tyrimą, kuris susijęs su „Google“ paieškos sistemos galimus pažeidimus. Siekiama išsiaiškinti, ar paieškos rezultatai suteikia sąžiningą prieigą trečiosioms šalims, užuot pateikusi privilegijuotus rezultatus, kuriuose pirmiausia rodomos pačios „Alphabet“ paslaugos, pavyzdžiui, „Google Shopping“, „Google Flights“ ir „Google Hotels“.

Europoje užkliuvo ir „Meta“ priimti sprendimai, susiję su „Facebook“ ir „Instagram“ atsiradusiais prenumeratų planais, kurie siūlo naršyti be reklamų. Europos Komisija teigia, kad nagrinės, ar šis verslo modelis atitinka SRA taisykles, pagal kurias kai kurios bendrovės, pavyzdžiui, „Meta“, „privalo gauti naudotojų sutikimą, kai ketina sujungti arba kryžminiu būdu naudoti jų asmens duomenis skirtingose pagrindinėse platformos paslaugose“.

Be šių oficialių tyrimų, EK teigia renkanti informaciją galimiems papildomiems tyrimams. Viename iš jų bus nagrinėjama „Apple“ mokesčių struktūra už leidimą naudoti alternatyvias programėlių parduotuves „iOS“ įrenginiuose Europoje.

Kitame bus renkama informacija apie „Amazon“, siekiant rasti įrodymų, kad ji savo internetinėje parduotuvėje siūlo pranašumus savo produktams, palyginti su trečiųjų šalių produktais. EK taip pat prašo „Alphabet“, „Amazon“, „Apple“, „Meta“ ir „Microsoft“ saugoti visus dokumentus, susijusius su Skaitmeninių rinkų akto laikymusi.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas