„Gmail“ elektroninio pašto naudotojams – svarbus perspėjimas: „Google“ rūpinasi vartotojų saugumu, tam tikrus veiksmus būtina atlikti nedelsiant, kad pavyktų išvengti papildomų nepatogumų

Lina Snarskienė

2024-09-30, 10:55

2 komentarai (-ų)

Dar praėjusiais metais „Google“ paskelbė naują neaktyvių paskyrų politiką ir nurodė, kad nenaudojamos paskyros galiausiai bus ištrintos. Dabar ši politika įgyvendinama – nenurodytas skaičius „Google“ paskyrų bus ištrintas, jei tam tikrą laikotarpį nebus rodoma jokia naudotojo veikla.

Prasideda didieji „ALIEXPRESS“ rudens išpardavimai - taikomos nuolaidos net iki 60%, spauskite čia ir raskite geriausius pasiūlymus!
„Gmail“ elektroninio pašto naudotojams – svarbus perspėjimas: „Google“ rūpinasi vartotojų saugumu, tam tikrus veiksmus būtina atlikti nedelsiant, kad pavyktų išvengti papildomų nepatogumų

Neaktyvią paskyrą „Google“ apibrėžia kaip paskyrą, kuri nebuvo naudojama dvejus metus. Bendrovė pasilieka teisę visiškai ištrinti tokias paskyras, tačiau tai taikoma tik asmeninėms paskyroms. Darbo, mokyklos ar įmonės paskyros lieka nepaliestos net ir po daugiau nei 24 mėnesių neaktyvumo. Naujienos ties tuo nesibaigia.

Šiandien „Google“ pradės taikyti naujas „Gmail“ naudotojų, naudojančių „Google Workspace“, saugumo taisykles. Naujausi pakeitimai turės įtakos tiems, kurie prisijungdami naudojasi trečiųjų šalių programėlėmis. Šiuo žingsniu siekiama padidinti saugumą, nes programėlės, kuriose naudojami pagrindiniai prisijungimo vardai ir slaptažodžiai, nebeveiks.

Naujos „Gmail“ prisijungimo taisyklės

Šis pakeitimas neleis naudotojams prisijungti prie „Gmail“ paskyrų per programėles, kurios remiasi tik paprastu slaptažodžiu ir vartotojo vardu. Tai apima tokias paslaugas kaip IMAP, POP, CalDAV ir „Google Sync“. Kalifornijos kompanija siekia sumažinti įsilaužimų riziką, perkeldama naudotojus į saugesnius prisijungimo būdus, pavyzdžiui, „OAuth 2.0“.

Atnaujinimas skirtas „Google Workspace“ paskyrų naudotojams. Naudojantiems senesnes programinės įrangos versijas, pavyzdžiui, „Outlook 2016“ ar ankstesnes, reikės atsinaujinti į naujesnes versijas, pavyzdžiui, „Microsoft 365 for Windows“ ar „Mac“. „Thunderbird“ naudotojams taip pat reikės iš naujo įvesti savo paskyrą ir nustatyti IMAP su „OAuth“.

„iOS„ ir „macOS“ naudotojai, ypač tie, kurie naudoja „Mail“ programėlę, turės pasinaudoti parinktimi Sign in with Google ir įjungti „OAuth“, kad ryšys būtų saugesnis. Tie, kurie iki nustatyto termino neatnaujins savo nustatymų, rizikuoja prarasti prieigą prie „Gmail“, todėl gali kilti problemų atliekant kasdienes užduotis.

Šių pakeitimų priežastis „Google“ paaiškino 2023 m. rugsėjo mėn. įmonės tinklaraščio įraše. Taip siekiama palaipsniui atsisakyti pasenusių ir nesaugių prisijungimo būdų. Paprasti slaptažodžiai jau seniai yra silpnoji interneto saugumo vieta, todėl paskyros tampa labiau pažeidžiamos įsilaužimams. Pereidama prie „OAuth 2.0“, bendrovė nori apsunkinti neteisėtos prieigos galimybę.

Manoma, kad šis būdas yra pažangesnis norint užtikrinti paskyrų saugumą. Jame nereikalaujama dalytis slaptažodžiu su programėlėmis, vietoj to naudojami kiti metodai, kuriuos sunkiau nulaužti. Šis pažangus sprendimas taip pat leidžia naudotojams kontroliuoti, kokius duomenis gali pasiekti programėlės, todėl naudodamiesi trečiųjų šalių paslaugomis jie gali būti ramesni.

Ką daryti iki galutinio termino

Vartotojai turi laikytis „Google“ nurodymų, kad išsaugotų prieigą prie savo „Gmail“ paskyrų. Iš pradžių turi prisijungti prie savo „Google Workspace“ paskyros ir patikrinti savo saugumo konfigūracijas. Vėliau jie turėtų rasti skyrių App Passwords ir nustatyti, kurioms programoms reikia atnaujinti nustatymus. Be to, „Google“ pateiks gaires, kaip sukonfigūruoti „OAuth 2.0“ arba įjungti dviejų veiksnių autentifikavimą, kuris gerokai padidina saugumą.

Labai svarbu pažymėti, kad šie pakeitimai skirti tik „Google Workspace“ naudotojams. Asmenines paskyras turintiems „Gmail“ naudotojams šis atnaujinimas įtakos neturės, tačiau jie vis tiek gali apsvarstyti galimybę peržiūrėti savo saugumo nustatymus, kad būtų užtikrinta papildoma apsauga.

2 komentarų

Ona.jachimoviciene@gmail.com

Daug metų naudoju šiuos el.pastus el.bankininkystei.atsiskaitymui už paslaugas .pirkimui .man jau 71 metai ir pasikeitimų nebesuprasiu.gaila.😒

VIRGINIJA

Esu pensijinio amžiaus.Man reikalingos jūsų paslaugos.Dėkoju.Jos man padeda gyventi.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas