Ištrūkite iš „Netflix“ ir „Spotify“ algoritmų gniaužtų: 5 „žmogiški“ būdai atrasti naujų filmų bei muzikos

Pranešimas spaudai

2024-01-14, 09:00

0 komentarų

Ar kada susimąstėte, kaip jūsų grojaraštyje atsirado būtent ta daina ar filmas? Nuo „Netflix“ iki „Spotify“ – turinį mums dažnai „pametėja“ sumanios platformų „smegenys“, savo siūlymus grindžiančios ankstesniais mūsų pasirinkimais.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Ištrūkite iš „Netflix“ ir „Spotify“ algoritmų gniaužtų: 5 „žmogiški“ būdai atrasti naujų filmų bei muzikos

Internete populiarėjant siekiui išsilaisvinti iš šių algoritmų spąstų, „Telia“ pateikia 5 būdus, kaip turinio paiešką vėl perimti į savo rankas.

„Jei grįžę po darbo ir patogiai įsitaisę sofoje tiesiog norite pažiūrėti filmą, varginantį pasirinkimo procesą nuo mūsų pečių nuimantys algoritmai gali būti net labai naudingi. Tačiau savaime jie tėra mūsų skonį statistiniais metodais analizuojantys robotai, kurie ilgainiui mus uždaro populiariausių hitų kokone ir neleidžia patirti nieko nauja. Nenuostabu, kad pavargę nuo monotoniškų rekomendacijų, vartotojai į šį procesą nori grąžinti žmogišką prisilietimą ir turinio idėjų ieško specializuotose socialinių tinklų grupėse ir net radijo stotyse“, – teigia „Telia“ turinio ekspertas Tomas Tamulevičius.

Raskite įkvėpimą socialinėse medijose

Norint socialiniuose tinkluose pastebėti neatrastus muzikos ar vaizdo turinio „deimantus“, labai dažnai reikia sekti savo sritį gerai išmanančius kritikus ar entuziastus. Vis dėlto yra ir kitas kelias – užsukti į tam skirtas grupes mažiau populiariose socialinėse medijose. Itin kokybiškomis filmų rekomendacijomis yra pagarsėjusios r/MovieSuggestions ir r/Letterboxd socialinio tinklo „Reddit“ grupės, o nerti į ne taip plačiai ištyrinėtos muzikos vandenis gali padėti r/ifyoulikeblank bendruomenė.

„Reddit“ leidžia žengti dar vieną žingsnį ir susidėlioti savo naujienų juostą („Custom Feed“), sugrupuojant tam tikras bendruomenes pagal temą. Pavyzdžiui, jei radote gerais pasiūlymais pasižyminčią filmų mėgėjų grupę, nuėję į „About Community“ skiltį ir spustelėję tris taškus viršutiniame dešiniajame kampe, galite pasirinkti „Create a custom feed“. Į naujienų juostą įtraukite porą viršuje paminėtų grupių ar daugiau ir susikursite nuosavą „žmogišką“ algoritmą, kuris leis nebegalvoti apie tai, kokį kinematografijos šedevrą pasirinkti šeštadienio vakarui“, – pataria T. Tamulevičius.

Pasinaudokite ekspertų išmintimi

Egzistuoja nemažai žmonių, kurių pagrindinis darbas yra rašyti muzikos ir filmų apžvalgas. Nors jų vertinimai galimai nebeturi tokios įtakos, kaip kadaise, jie vis dar egzistuoja, siūlydami įžvalgas apie naujausius kūrinius.

Gerų idėjų filmams gali pasiūlyti įvairios tinklalaidės, tokios kaip „Kermode & Mayo's Take“ ir „The Big Picture“, o „Flow State“ naujienlaiškis kūrybingas rekomendacijas muzikai darbe ar laisvalaikiui gali pristatyti tiesiai į jūsų el. pašto dėžutę.

Pasirinkite temą

Daug naujų muzikos scenų ir filmo seansų galima surasti padedant tokiems internetiniams puslapiams, kaip „Internet Movie Database“ ir „Wikipedia“. Pakanka pasirinkti norimą režisierių ar muzikos albumų žanrą ir daug neatrastų deimantų gražiai „nuguls“ į tvarkingą sąrašą.

„Itin geras būdas į savo turinio rotaciją įtraukti naujų „perliukų“ yra vienos ar kitos temos pasirinkimas. Pavyzdžiui, savaitgalį galima paskirti „Oskarų“ apdovanojimų laimėtojams, pradedant pokario šedevrais, arba praėjusio amžiaus pabaigą menantiems „Mercury Prize“ laureatams. Jei esate nusiteikęs paeksperimentuoti dar labiau, nebloga idėja pasirinkti tokį originalų žanrą, kaip japoniški kriminaliniai trileriai ar devintajame dešimtmetyje grojusios roko grupės. Kitaip tariant, unikalios temos pasirinkimas gali smarkiai palengvinti turinio paieškas ir išplėsti akiratį“, – įsitikinęs „Telia“ atstovas.

Sekite paskui muziką ar filmus

Jei esate kiek vyresnio amžiaus, greičiausiai puikiai prisimenate, kiek dėmesio susilaukdavo ant žurnalo viršelio atsidūrusi muzikos grupė ir kaip įdėmiai buvo skaitomi ją pristatantys straipsniai. Visa tai niekur nedingo, o tiesiog persikėlė į specializuotas programėles.

Interviu su režisieriais ar atlikėjais visuomet puikiai padėdavo atrasti naujos muzikos, kurią jau mėgstate, bet tas pats galioja ir aktoriams, bei filmų režisieriams. Jei jau esate jų gerbėjas, žinosite, kad galite pasitikėti jų rekomendacijomis, be to, jas lengvai rasite rašytine forma ar tam skirtose laidose

Rašytinėms rekomendacijoms gali pasitarnauti „Readly“ programėlė, leidžianti prenumeruoti „Total Film“, „Little White Lies“ ir tūkstančius kitų kinematografijos žurnalų tiesiai iš jūsų „iPhone“, „iPad“ ar „Android“ įrenginio. Tuo metu muzikos naujienas galite išgirsti klausydami „BBC Radio 6 Music“ radijo stoties, kurios redaktorių sudarytas grojaraštis taip pat yra nuolat pasiekiamas ir „Spotify“ platformoje.

Išgirskite šeimos narių ir draugų nuomonę

Susitikus su artimais žmonėmis, klausimas „Ar žiūrėjai ir klausei kažką įdomaus pastaruoju metu?“ gali tapti ne tik malonia pokalbio tema, bet ir jūsų grojaraštyje įžiebti ilgai lauktą įkvėpimo kibirkštį. Paprastai kiekvienas žmogus turi kuo pasidalinti šia tema, todėl tokiu būdu galima turėti beveik neišsenkantį rekomendacijų lobyną.

Dar paprastesnis būdas – pritrūkus idėjų turiniui, parašyti trumpą žinutę tiems žmonėms, kurių skoniu visada pasitikite. Jų pasiūlymai dažnai visa galva gali aplenkti tuos, kuriuos sugeneruoja platformų dirbtinis intelektas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas