„Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ apžvalga: palengvinta meno plunksna

„Samsung Galaxy Tab S6“ pasirodė tinkamu laiku ir su tinkamais parametrais, tai galingas planšetinis kompiuteris, turintis puikų didelį ekraną, daug vidinės atminties, o surinkimo ir medžiagų kokybė neleidžia suabejoti aukšta kaina. Ką rinktis, jei poreikiai ir biudžetas yra šiek tiek kuklesni? Asortimentas nėra didelis – Kinijos gamintojų planšetės retas svečias Lietuvos prekybininkų lentynose, septintos kartos „Apple iPad“ ir „Huawei MediaPad M5 Pro“ kaina kiek didesnė, o senesnės „Samsung“ planšetės neturi tam tikrų funkcijų, ką gali pasiūlyti naujai pristatytas „Samsung Galaxy Tab S6 Lite“.

Dizainas

Lietuvoje „Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ galima rinktis iš dviejų variantų – paprastą Wi-Fi arba mobilaus interneto LTE versiją, taip pat galima pasirinkti juodą arba šviesiai mėlyną spalvą. Ši planšetė atkartoja klasikines gaminimo taisykles, priekyje visą plotą dengia stiklas, o galas ir visas korpusas pagaminti iš metalo. Galinio dangtelio viršuje ir apačioje dailiai įmontuoti ryšių antenų intarpai. Matinė metalo struktūra priduoda „Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ solidumo, prabangos jausmą ir nėra tepli pirštų antspaudais. Kraštinės ir kampai užapvalinti, tad rankų nerėžia ir maloniai jaučiasi delnuose. Džiugu, kad atnaujinus gaminių filosofiją „Samsung“ skiria daugiau dėmesio ne tik savo flagmanams, bet ir biudžetinio segmento įrenginiams.

Palyginus su premium klasės planšete „Samsung Galaxy Tab S6“ šio įrenginio svoris šiek tiek didesnis. Beveik pusę kilogramo tabletą ilgą laiką laikyti rankose pavargsta, vis norisi kažkur atremti ar padėti ant stalo. Dėl šios priežasties ir, be abejonės, įrenginio apsaugos vertėtų įsigyti specialųjį dėklą, kuriame taip pat numatyta vieta specialiajam rašikliui „S Pen“.

Naudojant be dėklo, rašiklis magnetų pagalba tvirtinasi dešinėje planšetės briaunoje, virš jo įrengti garso reguliavimo ir išjungimo/įjungimo mygtukai bei papildomas mikrofonas. LTE versijoje SIM kortelės stalčiuką rasime taip pat dešinėje briaunoje, tad kairė pusė lieka švari nuo visokių jungčių ir mygtukų, nes būtent ji dėkle yra numatyta atrėmimui. Viršutinėje briaunoje įrengtas dar vienas mikrofonas, 3.5 mm audio jungtis ir garsiakalbis. Apatinėje briaunoje rasime USB-C lizdą ir dar vieną garsiakalbį.

Priekinėje dalyje beveik visą plotą užima ekranas, bet apie jį pakalbėsiu šiek tiek vėliau. Aplink ekraną matomas ganėtinai stambus (palyginus su naujausiu „iPad“) rėmelis. Įvertinus įrenginio dydį, tokį rėmelį galima būtų išskirti kaip privalumą, nes laikant viena ranka už briaunos pirštai neužstoja vaizdo ekrane. Viršutinėje šio rėmelio briaunoje įrengta selfie kamera. „Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ nugarėlė šiek tiek įdomesnė, joje matosi jau minėti dailūs antenų intarpai, viena galinė kamera viršutiniame kairiajame kampe, per vidurį „Samsung“ logotipas, o apačioje „AKG“ garso sistemos pavadinimas sufleruoja apie aukštesnės, ne biudžetinės klasės garsą.

„Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ dydis 244.5 x 154.3 mm yra mažesnis už A4 formato lapą, o 7 mm storis leidžia patogiai valdyti laikant rankose. Tiesa, nors Premium klasės pirmtakas „Tab S6“ yra beveik tokio pat dydžio ir turi tokios pačios talpos bateriją (apie ją pakalbėsiu šiek tiek vėliau) , kaip jau minėjau, „Tab S6 Lite“ priaugo svorio ir 465 g apkartina ilgą naudojimąsi planšete. Taip pat nežymiai galima būtų prisikabinti prie 3.5 mm ir USB-C lizdų dizaino sprendimo, jie briaunose paslinkti šiek tiek žemyn, kas vizualiai nesuteikia estetikos, bet biudžetinio segmento įrenginiuose tokie niuansai yra mažareikšmiai.

Ekranas

„Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ TFT LCD tipo ekrano dydis siekia 10.4 colio, raiška 2000x1200, o kraštinių santykis 5:3. Parametrai byloja apie akivaizdžiai supaprastintą flagmano „Tab S6“ versiją, tačiau skirtumus įmanoma pastebėti tik palyginus vienas šalia kito. Maksimalaus šviesumo ir vaizdo aštrumo pakanka, o laminuoto ekrano technologija, kai skirtingi sluoksniai sulydomi į vieną, vaizdą padaro gyvybingesnį, perkelia jį arčiau stiklo paviršiaus.

Tai TFT tipo ekranas, o ne „AMOLED“ ir tai ypač pasimato ne itin gilioje juodoje spalvoje. Šis skirtumas ypač pastebimas naudojant maksimalų ekrano apšvietimą arba aklinoje tamsoje, juoda spalva atvaizduojama tik kaip labai tamsus pilkas atspalvis. Labai akyla akis pastebės ir kitų spalvų netikslumus, kadangi „Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ ekranas perteikia tik 98.4% sRGB spalvų gamos, kai vyresnysis brolis „Samsung Galaxy Tab S6“ atvaizduoja 122% sRGB spalvų paletės.

Kaip jau minėjau, „Tab S6 Lite“ ekrano ryškumas nesukelia nepatogumų, pasiekia net 435 nits , kai tuo tarpu flagmanas „Tab S6“ sugeba šviesti ties 290 nits riba. Tad susumavus, „Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ ekranas nėra nei labai įspūdingas naudodamas seno tipo technologiją, nei labai blogas, jis tiesiog normalus, darbinis ir patikimas ekranas už atitinkančią kainą.

Veikimas

„Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ širdis yra aštuonių branduolių 2.4 Ghz pagal 10nm technologiją pagamintas „Exynos 9611“ procesorius, taip pat naudojamas „Samsung Galaxy“ išmaniuose telefonuos „A50s“, „A51“, „M21“, „M30s“ ir „M31“. Jo pajėgumus galima būtų prilyginti konkurentui „Qualcomm Snapdragon 712“, tik šioje vietoje „Exynos“ turi kelis pranašumus – didesnė procesoriaus galia, didesnis operatyviosios atminties greitis ir dvigubai daugiau atminties kanalų.

Kalbant apie atmintį, oficialiai mūsų šalyje galima įsigyti tik 64 GB vidinės atminties įrenginį (laisvos 49.2 GB) su galimybe praplėsti ją microSD kortele iki 1TB, tačiau kitose rinkose galima sutikti ir 128GB vidinės atminties variantų, o dėl operatyvios atminties (RAM) nereikės dvejoti, jos „Tab S6 Lite“ turi 4 GB.

Su mūsų standartiniu programėlių užkrovimu iš atminties testu „Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ nesusitvarkė. Deja kiekviena programėlė buvo užkraunama iš naujo. Įjungus pačią planšetę arba internetą, ji lėtai prisimena ką praleido, senos žinutės, pranešimai ir veikusios programėlės nevalingai bando pasivyti 21 amžių. Kai duomenų srautas nurimsta, „Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ puikiai susitvarko su keliamais reikalavimais ir užduotimis. Tiesa, atsidarius dvi programėles vienu metu juntami nedideli strigimai, tad užduočių daugiafunkcionalumas nėra stiprioji planšetės pusė. Kitą vertus, žaidimas „Asphalt 9“ nei truputėlio nepastrigo per 30 min lenktynes, o daug resursų reikalaujantys „Call Of Duty: Mobile“ ir „PUBG Mobile“ prašo sumažinti grafikos reikalavimus, kad galėtų suteikti nepriekaištingas emocijas žaidžiant. Tiesa, įkaitus įrenginiui atsiranda nedideli strigimai, tačiau reikia suprasti, kad tai vidutinės planšetė ir nėra skirta sunkiems žaidimams. Tą sufleruoja ir „Game Launcher“ nebūvimas, taip pat nerasime „Galaxy Themes“, o visa kita primins tą pačią išmaniuosiuose telefonuose naudojamą „OneUI 2.1“ vartotojo aplinką.

„Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ taip pat neturi integruotos „DeX“ vartotojo aplinkos, kuri paverčia planšetę tarsi į stalinį ar nešiojamą kompiuterį, dėl to nėra numatyta pajungti mechaninės klaviatūros (labai norint, tai galima padaryti įsigijus neoficialią klaviatūra, jungiamą per bluetooth). Pagrindinis supaprastintos planšetės privalumas – komplekte įdėtas specialusis rašiklis „S Pen“.

Konkurentų siūlomos analogiškos planšetėse taip pat galima naudoti specialius rašiklius, bet „Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ išsiskiria tuo, jog „S Pen“ rašiklis jau būna įskaičiuotas į kainą, kai kiti gamintojai prašo įsigyti rašiklį papildomai ir neretai už beveik trečdalį viso įrenginio kainos. Šios planšetės rašiklio pagrindinės funkcijos tokios pačios, kaip ir „Galaxy Note 9“ išmanaus telefono „S Pen“, tik pats rašiklis yra gerokai didesnis. Paspaudus mygtuką ant jo, ekrano dešinėje atsiranda speciali įrankių juosta, kurioje galima pasirinkti įvairias rašikliu atliekamas užduotis: užsirašyti pastabą ekrane, iškirpti dalį ekrano su svarbia informacija, padaryti ekrano kopiją, pasinaudoti dirbtinio intelekto pasiūlymais, atsidaryti piešimo langą ir daug kt.

Didžiausią dėmesį pritraukia „Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ piešimo galimybės. Kaip ir „Galaxy Note“ serijos telefonuose, taip ir čia galima rinktis paruoštą spalvinimo paveikslėlį arba piešti patiems pradedant nuo balto lapo. Jei siūlomų „Samsung“ piešimo funkcijų nepakanka, nors jų tikrai daug, iš „Google Play“ parduotuvės galima atsiųsti specialias piešimui skirtas programas („Adobe Illustrator“, „SketchBook“, „Infinite Painter“, „Artecture Draw, Sketch, Paint“ ir kt.). Vidinė „Samsung“ piešimo programėlė ypatinga dar tuo, kad nupiešus piešinį iš karto galima jį paversti į skirtingų meno epochų kūrinį, taip pasijaučiant tarsi Vincentu Van Gogu, Pablo Pikasu, Klodu Mone ir kitais. „S Pen“ rašiklis reaguoja į tūkstančius skirtingų paspaudimų, o ekranas atpažįsta netyčinį rankos prisilietimą paišant, taip suteikdamas darbui nenutrūkstamumą ir preciziškumą. Tiesa, kai kurios programos atpažįsta ne tik rašiklį, bet ir paprastą pirštą, vieniems tai gali būti trūkumu, kiti tai gali išnaudoti, kaip privalumą.

Nors „Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ ekranas neturi užapvalintų kraštinių, jis paveldėjo iš telefonų „Note“ serijos greitą užduočių juostą, kurioje galima sukelti dažniausiai naudojamas programas ir perbraukus dešinę kraštinę greitai jomis pasinaudoti. Pripratusiems prie valdymo gestai, galima atsisakyti įprastos valdymo juostelės apačioje. Integruotas GPS modulis visada įsijungdavo, tačiau dėl silpnesnio procesoriaus didesni žemėlapiai ganėtinai ilgai užsikraudavo.

„Samsung“ įrangos naudotojai paėmę į rankas „Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ jausis kaip namie. Ta pati vartotojo aplinka, dauguma tokių pačių funkcijų, kaip ir išmaniuosiuose telefonuose, o jei jos supaprastintos, tai tik minimaliai. Susitaikius su mintimi, jog tai biudžetinės arba žemesnės vidutinės klasės įrenginys, tikrai galima atleisti „S Pen“ valdymo gestais nebūvimą, keistą tvirtinimo vietą, pirštų antspaudų skaitytuvo nebūvimą bei ne tokį galingą procesorių.

Garsas

„Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ įmontuoti du AKG garsiakalbiai, viršuje bei apačioje. Pasukus planšetę horizontaliai garso sistema puikiai perteikia stereo efektą. Nors praeityje „Samsung“ telefonų komplektacijoje galima buvo rasti ne iti kokybiškai skambančių ausinių, šiame aparate garso kokybei priekaištų neturiu. Klausytis muzikos, žiūrėti filmus buvo vienas malonumas, dialogai aiškiai suprantami, o spec. efektai neužgožia vienas kito ir nepaverčia visko į kakofoniją. Garso lygis didesnis, nei pakankamas, tik būnant lauke pasigarsindavau maksimaliai. Gerbiantiems aplinkinių komfortą ir saugantiems savo privatumą galima pasijungti išorines ausines per vis rečiau sutinkamą 3.5 mm audio jungtį.

Kamera

„Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ turi iš viso dvi kameras – viena 5 MP priekyje ir viena 8 MP gale. Pastaroji su f/1.9 lęšiumi buvo naudojama „Samsung A90 5G“ plataus kampo kameroje. Deja, tiek išmaniame telefone, tiek šioje planšetėje pagrindinė kamera nėra įspūdinga.

Šviesiu paros metu, kai kadre nėra didelių šviesos skirtumų, kamera gali užfiksuoti pakankamai neblogą nuotrauką, tačiau vos tik atsiranda kontrastingesnis šešėlis ir „Tab S6 Lite“ nesusitvarko su dinaminiu diapazonu. Tai pat nereikėtų tikėtis ir didelio detalumo iš 8 MP sensoriaus, nors makro kadrai įamžinami stebėtinai puikiai. Naktinė fotografija, net ir pritaikius nakties rėžimą, užmins daugiau mįslių, nei suteiks nuotraukai aiškumo.

Priekinė kamera taip pat negali pasigirti aukšta kokybe, bet „Samsung“ kameros algoritmai išspaudžia visas įmanomas sultis iš 5 MP f/2.2 modulio ir įamžinamas portretas tikrai nėra gėdingai prastas. Papildomai nustatymuose galima pasirinkti scenų atpažinimą, HDR, o vaizdą skaitmeniniu būdu priartinti 2 kartus.

Video skiltyje teks tenkintis tik FHD arba HD vaizdo kokybe, jokių 4K įrašų bei optinio vaizdo stabilizavimo, jis pakeistas elektroniniu vaizdo stabilizavimu. Toks stabilizavimo būdas puikiai susidoroja su savo užduotimi, tačiau išlepinti optinio ir elektroninio vaizdo stabilizavimo tandemo akys tikisi ramesnio vaizdo. Taip pat retsykiais apsirinkama su automatiniu fokusavimu ir garso įrašymu, kuris netikėtai nutyla (pvz. video žemiau).

„Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ tarsi pagalbinis įrenginys, tad, ko gero, visada po ranka turėsite išmanųjį telefoną, kuriuo ir patarčiau įamžinti norimus kadrus, nes šios planšetės kameros nėra jos stiprioji pusė. Tačiau, jei nutiks taip, kad rankose turėsite tik „Tab S6 Lite“, visgi kažką įamžinti tikrai pavyks, o kartais gal net ir pasididžiuoti pasiektu rezultatu.

Baterija

„Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ maitina 7040 mAh talpos baterija, kuri yra gana standartinė tokio dydžio planšetiniam kompiuteriui. Pasak „Samsung“ energijos aktyviam naudojimui užteks 13 valandų. Pažaidus „Aspahlt 9“ pusvalandį baterija nuseko vos 7%, o „Youtube“ įvairių filmukų 3 valandų peržiūra išeikvojo 30% akumuliatoriaus. Visą tai dariau su maksimaliu ekrano apšvietimu, tad naudojant automatinį reguliavimą ar nustačius bent šiek tiek mažesnį šviesumą, panašu, kad „Samsung“ nemeluoja. Intensyviai naudojant šios planšetės energijos turėtų užtekti visai darbo dienai ir dar vakaro atsipalaidavimui, tačiau aš asmeniškai nesivarginau kasdieniu įrenginio krovimu ir apie bateriją prisimindavau tik kas 3-5 dienas. Komplektacijoje įdėtas 15W įkrovimo blokelis, kuris nėra labai galingas tokio dydžio baterijai. Pilnai akumuliatorius pakraunamas šiek tiek daugiau nei per 2 valandas.

Verdiktas

Jei jūsų biudžetas yra ribotas ir dairotės į vidutinės ar biudžetinės klasės planšetinį kompiuterį, „Galaxy Tab S6 Lite“ yra puikus pasirinkimas. Estetiška ir puikiai pagaminta, turinti ilgą akumuliatoriaus veikimo laiką, neblogą ekraną planšetė pakankamai puikiai susitvarko su šios dienos iššūkiais ir pateikia tikrą kozirį iš už atlapo – tai nemokamas „S Pen“ rašiklis.

Įrenginys puikiai tinkantis neįsipareigojančiai atsipalaiduoti norintiems pradedantiesiems menininkams ir ne tik. Jį taip pat galima panaudoti dizaineriams idėjų įamžinimui ar jauniesiems žurnalistams straipsnių žymėjimui, nors pastarieji gal geriau pasirinks „Galaxy Tab S6“ dėl išorinės klaviatūros ir DeX sąsajos. „Samsung Galaxy Tab S6 Lite“ nėra galingiausias, patogiausias ir pats funkcionaliausias įrenginys rinkoje, tačiau jo galimybės puikiai atitinka jo kainą.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas