Masinis lietuvių susidomėjimas siūloma parama: tiek daug norinčių, kad net lūžo ministerijos serveriai, ESO pateikia informaciją, kurią privalo žinoti kiekvienas

Pranešimas spaudai

2024-06-11, 14:54

0 komentarų

Kiekvieną mėnesį prie skirstomojo tinklo vidutiniškai prijungiama apie 2400 saulės elektrinių, kurios Lietuvoje dažniausiai montuojamos ant privačių namų stogų, rodo „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) duomenys.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Masinis lietuvių susidomėjimas siūloma parama: tiek daug norinčių, kad net lūžo ministerijos serveriai, ESO pateikia informaciją, kurią privalo žinoti kiekvienas

Dalis gaminančių vartotojų arba planuojančių tokiais tapti artimiausiu metu pretenduoja į startavusią Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) skirstomą paramą. Kompensacijas galės gauti tie, kurie jau įsirengę saulės elektrines arba nori pasididinti galią, bei tie, kurie ketina tapti gaminančiais vartotojais artimiausiu metu.

„Pagrindinis dokumentas, ruošiantis pretenduoti į APVA paramą, yra ESO išduodamos techninės sąlygos. Kiekvieną dieną išrašome 500 techninių sąlygų ir 90 proc. jų klientams išduodame per šešias darbo dienas. Paskelbus apie paramą, prašymų gauti technines sąlygas sulauksime tikrai daugiau. Todėl suefektyvinome procesus ir pritraukėme daugiau specialistų, kad dokumentų išdavimas vyktų sklandžiai ir greitai“, – sako ESO tinklų plėtros vadovas Ovidijus Martinonis.

ESO ekspertas atkreipia dėmesį, kad parama, tai yra APVA skiriamos kompensacijos, priklauso tiems saulininkams, kurių elektrinių galia neviršija 10 kilovatų (kW) imtinai. „Žinoma, elektrinė gali būti ir galingesnė, tačiau parama skiriama tik iki 10 kilovatų (kW) galios elektrinei“, – atkreipia dėmesį ESO Tinklų plėtros vadovas.

ESO atsakymai, kurie padės APVA paramą gauti greičiau ir sklandžiau

  • Ar privalu turėti prijungimo sąlygas prieš teikiant prašymą dėl kompensacijos APVA?

Taip, prijungimo sąlygos yra vienas esminių dokumentų teikiant prašymą APVA paramai gauti. Tuo atveju, jei Jūs naujai įsirenginėjate elektrinę, APVA reikės pateikti prijungimo sąlygas. Įsirengiant elektrinę iki 0,8 kW įrengtosios galios, arba didinat tik įrengtą galią, išlaikant tą pačią leistiną generuoti galią, prijungimo sąlygos nėra išduodamos. Tokiu atveju APVA reikės pateikti nuosavybės ribų aktą, kuriame yra įrašyta Jūsų dabartinės įrengta ir leistina generuoti galios.

  • Per kiek laiko nuo techninių sąlygų gavimo galima teikti prašymą APVA paramai gauti?

Sąlygų išdavimo data nesusijusi, su kvietimu teikti paraiškas paramai gauti, svarbu, kad paraiškos teikimo metu, techninės sąlygos būtų galiojančios. Teikti paraiškas APVA paramai galima 6 mėnesius nuo kvietimo teikti prašymus paskelbimo, arba tol, kol užteks paramai skirtų lėšų.

  • Per kiek laiko nuo paraiškos pateikimo APVA reikia įsirengti saulės elektrinę?

Nuo paraiškos pateikimo APVA, gyventojai saulės elektrines turi įsirengti per 9 mėnesius.

  • Kur rasti nuosavybės ribų aktą ar technines sąlygas bei pasitikrinti ar sąlygos galiojančios?

ESO savitarnoje, pasirinkę „Paraiškos“ ir gaminančio vartotojo paraišką rasite visus paraiškos dokumentus, jų tarpe Prijungimo sąlygas bei Nuosavybės ribų aktą. Iki prijungimo sutarties pasirašymo, prijungimo sąlygos galioja 90 kalendorinių dienų (atsidarius Prijungimo sąlygas rasite dokumento galiojimo datą „Galioja iki“).

Atkreipiame dėmesį, kad patvirtinant prijungimo paslaugos sutartį, prijungimo sąlygų galiojimo terminas yra pratęsiamas 270 k. d., bet tai nebus užfiksuota pačiame prijungimo sąlygų dokumente. Tokiu atveju turimas prijungimo sąlygų dokumentas vis tiek yra tinkamas.

  • Kodėl savitarnoje kartais nesimato objekto, kuriam noriuteikiama paraiška APVA?

Objekto savo savitarnoje nematote dėl to, kad neturite savo vardu sudaręs elektros energijos tiekimo sutarties. Dėl sutarties sudarymo prašome kreiptis į tiekėją. Tik sudarius sutartį, objektą matysite ESO savitarnoje.

  • Ar skirs APVA paramą, jeigu elektros linijų žemėlapyje prie turimo objekto linija perkrautą (išnaudoti tinklo pralaidumai)?

Jeigu žemėlapyje tinklas, prie kurio prijungtas objektas rodomas kaip apkrautas, didelė tikimybė, kad sąlygos bus išrašomos numatant žemos įtampos tinklo rekonstrukciją. APVA parama būtų skiriama neatsižvelgiant į šią aplinkybę.

Tokiais atvejais, kai tinklas perkrautas, tačiau norite gaminti žalią elektrą savarankiškai, pasitarkite su rangovu, kuris padės įvertinti namų ūkio poreikius. Gali būti, kad pasistačius elektrinę, pagaminamą elektrą sunaudosite patys ir būtinybės jos jungti prie skirstomojo tinklo nėra. Dar viena alternatyva – tapti nutolusiu gaminančiu vartotoju.

APVA parama sulaukė milžiniško susidomėjimo, lūžo net internetinės svetainės veikla

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), šiandien paskelbusi kvietimą saulės elektrinėms įsirengti, iš viso jau sulaukė daugiau kaip 9,5 tūkst. paraiškų. 8,7 tūkst. namų ūkių siekia gauti paramą naujai įrengtoms ar dar tik planuojamoms įsirengti saulės elektrinėms, o beveik 800 namų ūkių kreipėsi dėl paramos jau turimos saulės elektrinės galios didinimui.

„Per pirmąsias kvietimo valandas pateiktų paraiškų skaičius tik dar kartą parodo nemąžtantį lietuvių dėmesį tvariai saulės energijai. Tenka pripažinti, kad 8 val. ryte vienu metu prisijungus daugiau kaip 10 tūkst. vartotojų, APVIS sistemos darbas buvo laikinai sutrikdytas. Šiuo metu sistema veikia be trikdžių“, – tvirtina APVA direktoriaus pavaduotojas Vytautas Vrubliauskas.

Pasak V. Vrubliausko, apie pusė kvietimui numatytos lėšų sumos dar nėra rezervuota. Nepaisant laikinų nesklandumų, šiuo metu siekiantiems gauti valstybės paramą yra užtikrintos visos galimybės.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas