Saulės elektrinę, šilumos siurblį ir elektromobilį įsigijusi šeima džiaugiasi sumažėjusiomis sąskaitomis: sprendimą priėmėme nedvejodami

Pranešimas spaudai

2024-01-04, 07:15

25 komentarai (-ų)

Vilniaus rajone nuosavame name įsikūrusi Jolantos ir Mindaugo Sakalauskų šeima per pastaruosius 3-ejus metus įsigijo saulės elektrinę, šilumos siurblį ir elektromobilį.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Saulės elektrinę, šilumos siurblį ir elektromobilį įsigijusi šeima džiaugiasi sumažėjusiomis sąskaitomis: sprendimą priėmėme nedvejodami

Šie pirkiniai ne tik palengvino gyvenimą, bet ir sumažino namų ūkio sąskaitas už elektrą – penkių asmenų šeima šiuo metu moka vos 100 eurų per mėnesį už karštą vandenį, šildymą ir elektros energiją.

„Pirmasis mūsų pirkinys buvo saulės elektrinė – norėjome pasinaudoti atsinaujinančių išteklių paramos programa. Matėme, kad tai mūsų namams būtų naudinga finansiškai, o tuo pačiu galėtumėme prisidėti prie gamtos tausojimo. Vėliau natūraliai kilo mintys apie kieto kuro katilo keitimą šilumos siurbliu oras-vanduo, galiausiai įsigijome ir elektromobilį“, – sako M. Sakalauskas.

Pagaminamos elektros pakanka

Šeima 9,1 kilovato (kW) galios saulės elektrinę eksploatuoja 3-ejus metus. Šiai dienai jau atsipirko apie 70-80 proc. į ją investuotų lėšų, o dar per 1-2 metus elektrinė turėtų atsipirkti visu 100 procentų.

„Žiemą elektros gamyba vyksta minimaliai, bet mes skaičiuojame bendrą metų pagaminimą – per metus 1 elektrinės kilovatas pagamina apie 1 tūkst. kilovatvalandžių elektros. Didžioji jos dalis yra pagaminama vasarą, kiek mažiau pavasario ir rudens mėnesiais, todėl pasaugojimui atiduodame maždaug apie 70 proc. elektros, o 30 proc. suvartojame iš karto“, – dalinasi pašnekovas.

Įsirengusi saulės elektrinę šeima nusprendė atsikratyti kietojo kuro katilo, kuriuo šildė savo namus. J. Sakalauskienė sako, kad katilą pakeitęs šilumos siurblys buvo jos svajonė, nes rūpinimasis katilu pareikalaudavo labai daug laiko.

„Kieto kuro katilas keldavo daug vargo: katilinėje būdavo labai daug dulkių, reikėdavo rūpintis malkomis, o šiluma pasiskirstydavo netolygiai. Svajojau turėti kitokį namų šildymo įrenginį, o kai atsirado galimybė pasinaudoti parama ir įsigyti šilumos siurblį, sprendimą tai padaryti priėmėme nedelsiant“, – tikina ji.

Šeima 9 kW galios šilumos siurblį turi jau antrus metus ir pastebi, kad jo pagaminamos šilumos pilnai pakanka jų poreikiams.

„Mūsų namo šildomas plotas siekia beveik 180 kv. metrų. Beje, dalinai šildome ir šalia namo esantį garažą, o visą šią šilumos energiją pagamina šilumos siurblys. Išlaidų šildymui atskirai neskaičiuojame, kadangi tai yra bendros elektros energijos sąnaudos - šiuo metu mokame iki 100 eurų per mėnesį. Noriu pabrėžti, kad tai nėra tik namo šildymas. Šią sumą sudaro ir bendras namo elektros poreikis, 5 asmenų šeimai paruošiamas karštas vanduo, elektromobilio įkrovimas, su juo kasdien važiuojant į darbą ir per mėnesį nuvažiuojant apie 1500 kilometrų“, – dalinasi M. Sakalauskas.

Jis priduria, kad įsigijus elektromobilį išaugo namų ūkio elektros sąnaudos, todėl saulės elektrinė pagamina apie 70 proc. reikalingos elektros energijos. Dėl šios priežasties šeima ateityje planuoja didinti saulės elektrinės galią, kad galėtų padengti visus elektros energijos poreikius.

Apsispręsti padėjo parama

M. Sakalauskas teigia, kad apsispręsti, ar verta įsigyti saulės elektrinę, šilumos siurblį ir elektromobilį, padėjo Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) siūloma parama.

„Pasinaudojome skiriama parama individualių namų savininkams, kurie ketina įsirengti saulės elektrinę. Kita paramos priemonė buvo skiriama keičiantiems kietojo kuro katilus į atsinaujinančius energijos šaltinius, o elektromobilio įsigijimui taip pat pasinaudojome vienkartine parama“, – dalinasi jis.

Naujas kvietimas saulės elektrinių įrengimui namų ūkiuose numatomas 2024 metų pirmąjį ketvirtį. Paramą saulės elektrinei įsirengti galės gauti gyvenamosios paskirties namų, gyvenamosios paskirties butų dvibučiuose ir daugiabučiuose namuose, sodo namų savininkai.

Parama keičiant neefektyvių ir taršius katilus į šilumos siurblius gali pasinaudoti gyventojai, kuriems priklauso vieno buto pastatas, butas dvibučiame pastate arba sodo paskirties gyvenamoji vieta. Taip pat galima įsirengti elektromobilio įkrovimo stoteles bei pasinaudoti parama įsigyjant naudotus (iki 4 metų) arba naujus elektromobilius.

„Iš tiesų dėl paramos gavimo jokių problemų neturėjome, svarbiausia atidžiai ir taisyklingai užpildyti dokumentus. Svarstantiems, ar tai apsimoka, tikrai rekomenduoju nedelsti, nes šiai dienai neįžvelgiu nei vieno minuso, susijusio su saulės elektrine, šilumos siurbliu ar elektromobiliu, vien tik privalumus“, – džiaugiasi J. Sakalauskienė.

Kad gamtos išteklius tausojančios technologijos yra geresnis pasirinkimas, sutinka ir jos vyras Mindaugas. Jo manymu, tokie sprendimai turėtų būti pagrįsti skaičiavimais.

„Pavyzdžiui, galbūt tos lėšos, kurias žmonės per mėnesį išleidžia degalams, gali padengti dalį paskolos už elektromobilio įsigijimą – tokiu būdu ne tik judame „švariau“, bet ir sutaupome bei turime patogesnį, labiau miestui pritaikytą transportą“, – reziumuoja pašnekovas.

25 komentarų

Sexpertas

Šiaip, gėda Sakaulskam, jeigu tokie egzistuoja, kad dalyvauja melagingoje reklamoje. Kad patenkinti tokius poreikius, apie kuriuos rašoma, elektrinė turėtų būti minimum 20 kW ir nuo to jų mėnesinis mokestis tik didėtų..

Avre

Piliečiai kuriem su matematika nors kiek draugauja, gali pabandyt suskaičiuot. Už elektros atsiėmima po 6ct. Tai ir gaunasi 100eur. Jei už katilą primokėjai 3000eur su APVA parama, tai šildymo metu pvz nemokėdamas už dujas bent 300eur grazini kas mėnesį šildymo tokiai kvadratūrai. Jei 50k sumokėjai už elekteomobili - 4k atgavai iš APVA tai gauni jau tą pačią kainą kurią už dyzeli normalų moki naują. Aš 3k po miestą pravažioju kas su dyzeliu būtų 450 kažkur. O kur dar ir visą elektrą pasidengi. Po 3 metu viskas bus atsipirkę, o jūs toliau burnosit kad elektra ir salerka brangsta.

Ramunas

Skaitant tokius tekstus kur net redakcija perspėja kad neatsako už turinį,reiktų skirti reklamą nuo realybės.Su matematika draugauja,jai elektrinė pagamina 9k o psaugojimui atiduoda 70% tai atgauna 6,3k elektros,dauginant iš paties optimistinio 0,06€ gautųsi 378€ per metus,pas patį 100€ kas mėn.Kad normaliai naudotis elektromobilių reikia dar vienos elektrinės ir ne mažos.Galima būtų ir toliau draugauti su matematika tik nematau prasmės gilintis į reklamą.Tiksliausia matematika būtų 9k elektros per metus po 0,23€ būtų 2160€ už pasaugojima apie 400€ ir sutaupai per metus 1760€ tam kad užtektu šitos sumos viso namo poreikiui su oras vanduo,turi būti super salygos ir super suvalkietis.Apie auto jau šnekėti neverta.

Avre

Na ne visi draugaujantys su matematika dar ir sąlygą moka perskaityt. Ir kaip taisyklė visada komentuoja tie kas neturi nei elektrinės nei elektromobilio. Kadangi į tiklą atiduodama elektra yra tik ta kurios nesunaudoji realiu laiku, tai tie 2700kwh buvo sunaudoti be priemokos, tiesiai pakrauti mašiną. 100 eurų moka žmogus tik žiemos sezonu, kai elektros negamina ir šildo namus. Taip kad sprendimas tik dvejetui.

Avre

Ir dar nereiktų pamiršt, kad už šildymą ir už kurą nebemoki papildomai, o tai 300eur per mėnesi už dujas (gal malkom šiek tiek mažiau) ir mano atveju 450eur už kurą per mėnesi. Tai viska susumavus turbūt situacija aiškėja.

Žalias

Tokias pasakas čia seka. Su nauja tvarka, kai valstybe pasiims 33% pagamintos energijos, atsipirkimą galima pamiršti, nes investicijos stipriai viršija lūkesčius.

Vitas

Esu labai patenkintas saulės elektrine ir šilumos siurbliu.Dabar moku 3 eu per mėnesį už elektrą,šilumą kaštą ir šaltą vandenį.6,3 kw s. elektrinė kainavo4t.eu su valst. parama dar planuoju didinti elektrinės galią. Šilumos siurblys 6kw kainavo 2,2t eu su valst. parama. Per metus elektrinė pagamino 5,5 t. kwh, kūrių man neppakaks, todėl per didelius šalčius kūrenu kieto kuro katilą. Beje pagal protingo ministro Kreivio tvarką nereikia išardyt seno katilo, kad gauti paramą. Labai puikiai tvarkosi premjerė I Šimonytė su savo komanda, viską daro gad būtų geriau gyventi paprastiems žmonėms,ne tail kaip socdemai - tik saviems. Visada balsusiu už konservatoriu vyriausybę!

Sigitas

Pernai kai kovo pradžioj įdiegiau 10kW saulės elektrinę, tai nuo to laiko už elektrą, šiltą vandeņį ir šildymą dar mokėti nereikėjo. 200 m2 name šiluminis 9kW oras-vanduo siurblys.

Mikis

Įsirengiau saul. elektrinę, buvo kaip ir neblogai, tačiau kaip yra sakęs senas žydas - visada taip nebus. Ir buvo teisus, nes konservatoriai, energetoj pastatė Kreivį ministrų, o tas jau žino kaip priimti kreivus įstatymus, kuriais ir nubraukė visą saul. elektr. patrauklumą. Sakau atsakingai, dabar tai visiškai nepatrauklu. Konservatorių stiliukas.

Andrius

Kurioje vietoje nepatrauklu, jei niekas iš principo nepasikeitė?

Blaivus

Keista kad situacija neturi minusu? Pirmas - daug pinigu reikia sukisti, man tai kainavo apie 85 k evru visas toks komfortas. Antra karta kazin ar pulciau viska tai kartoti.

Jonas

Aha tokia nuojauta kad saules elektrines, kondicionierius, ir elektrinius automobilius dalina uz dyka. Besigirdami neuzmirskit kiek patys damokejot uz el. automobili brangiau nei dizeli, kiek damokejot uz kondicionieriu ir elektrine, isdalinkit i menesius ir nebesvaikit kad 100 eur mokat menesiui. Prie sitos kainos dar pridekit maziausiai 20.000 euru ir nebe taip pigiai atrodys.

Rita

Tai yra kiekvieno žmogaus pasirinkimas: gali kūrenti kieto kuro katilą ir būti kūriku, važinėti senu dyzeliu ir jį pastoviai remontuoti, piktintintis dėl išaugusių degalų kainų. Protingai žmonės apskaičiavo investicijas ir džiaugiasi. Aš taip pat viską turiu, kaip ir minėtame straipsnyje ir labai džiaugiuosi.

Taršalas

Nu su "žalinimu" elektromobilis susijęs tiek pat kiek aš su NASA palydovu... čia pastoviai visi aiškina kad elektromobilis gamtos švarinimas..... atsibuskit, elektromobiliui ir JO BATERIJAI PAGAMINTI KIEK REIKIA IŠJUDINTI ŽEMĖS , kad iškasti ličio, kobalto ir dar krūvos elementų.... šimtai tūkstančių tonų.... o žeme kasa ne elektromobiliais, o dyzeliniais didžiuliais ekskovatoriais... reklamos aukos...

Taršalui

Litis kasamas Andų kalnuose, o juodi dūmai iš saliarka varomų vežėčių leidžiami mūsų miestų gatvėse. Ar jaučiat skirtumą?

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas