„Teltonika“ pasirašė technologinio bendradarbiavimo sutartį su Taivano partneriais

Lietuvos aukštųjų technologijų įmonių grupė „Teltonika“ pasirašė technologinio bendradarbiavimo sutartį su Taivano Pramonės technologijų tyrimų institutu (ITRI). Pagal šią sutartį ITRI su „Teltonika“ pasidalins technologijomis, kurių pagrindu Lietuvoje galės būti pradėta kurti puslaidininkių lustų pramonė.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Teltonika“ pasirašė technologinio bendradarbiavimo sutartį su Taivano partneriais

Pagal susitarimą, „Teltonika“ įgis teisę naudoti ITRI sukurtas puslaidininkių lustų gamybinių technologijų ir prietaisų licencijas, gaus pagalbą rengiant detaliuosius projektus ir inžinerinius mokymus darbuotojams. Tai yra svarbiausios dalys ruošiantis Lietuvoje įgyvendinti puslaidininkių lustų projektus.

„Tai 21-ojo amžiaus aukso industrijos ir naujo mūsų ekonomikos etapo pradžia, kuriame koncentruosimės į pasaulį keičiančias technologijas. Turime pakankamai potencialo įsitvirtinti pasaulinėje puslaidininkių rinkoje, o ši partnerystė su Taivanu padės Lietuvai sparčiai eiti į priekį, lygiuotis į stipriausius pasaulio žaidėjus ir realizuoti ambicingus tikslus“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Tai išties istorinis įvykis Lietuvai, kadangi tai bus didžiausias ITRI bendradarbiavimo projektas su užsienio šalimi per visą šio instituto 50 metų istoriją. Dėkoju Taivano vyriausybei už parodytą pasitikėjimą ir Lietuvos politikams už pagalbą derybose. Ši sutartis įrodo, kad esame pajėgūs ir patikimi partneriai, su kuriais galima kurti tokius sudėtingus projektus. Tikiu, kad įgyvendinę planuojamus darbus padėsime Lietuvai atsidurti greta pažangiausių pasaulio šalių“, – teigia „Teltonikos“ įmonių grupės įkūrėjas ir prezidentas Arvydas Paukštys.

Jo teigimu, iš ITRI bus gautos technologijos, kurios šiandien yra plačiai naudojamos galios elektronikoje, gaminant tokius energijos valdymo įrenginius kaip saulės elektrinių įtampos keitikliai, elektromobilių įkrovikliai ar kiti namų ar pramonės elektronikos prietaisai.

„Kai prieš keletą metų gimė idėja Lietuvoje gaminti lustus, iš pradžių svarstėme apie kiek kitokias, labiau tradicines technologijas. Vis dėlto gerai išanalizavę rinką nusprendėme kurti nišines puslaidininkių technologijas, kurios bus pritaikytos atsinaujinančios energetikos, elektromobilių ar kituose industriniuose galios modulių sprendimuose. Papildomai klientams galėsime pasiūlyti lustų projektavimo, surinkimo ir testavimo paslaugas“, – sako A. Paukštys.

Dėl naujai užmegztų Lietuvos ir Taivano santykių, grindžiamų bendromis vertybėmis, Taivane sukurtos technologijos ir jų specialistų žinios bus panaudotos siekiant pasiruošti Lietuvoje sukurti puslaidininkių lustų pramonę. ITRI ir „Teltonikos“ sutarties vertė sieks 14 mln. eurų, iš kurių 10 mln. skirs Taivano užsienio reikalų ministerija pagal Lietuvos ir Taivano vyriausybių dvišalio bendradarbiavimo planą, o dar 4 mln. – „Teltonikos“ įmonių grupė. Galutinė projekto vertė paaiškės atlikus išsamesnius skaičiavimus pasirengimo etape bei įvertinus investicijas, reikalingas puslaidininkių lustų pramonei skirtos infrastruktūros įrengimui ir gamyklų statyboms.

„Teltonikos“ įmonių grupė Vilniuje planuoja vystyti tokias naujas veiklas kaip puslaidininkių lustų projektavimas, puslaidininkių lustų gamyba, puslaidininkių lustų surinkimas ir testavimas bei galios modulių gamyba. „Teltonika“ artimiausiu metu pradės rengti detaliuosius šių projektų planus – pirminiais skaičiavimais, tai gali užtrukti apie porą metų, iki 2025 metų.

Parengus projektų planus ir įvertinus reikiamas investicijas, puslaidininkių lustų pramonei reikiamų objektų statybos galėtų užtrukti dar apie 2 metus. Pagal tarp „Teltonikos“ ir ITRI sudarytą technologinio bendradarbiavimo sutartį, puslaidininkių lustų pramonei Lietuvoje pradėti reikiamus projektus planuojama įgyvendinti iki 2027 metų.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas