„Tilde“ laimėjo galimybę naudotis galingiausiu Europos superkompiuteriu: kurs „ChatGPT“ alternatyvą lietuvių kalbai

Pranešimas spaudai

2024-07-05, 10:54

0 komentarų

Baltijos šalių kalbos technologijų bendrovė „Tilde“ laimėjo pagrindinį prizą Europos Komisijos organizuotame konkurse „Large AI Grand Challenge“.

Prasidėjo mega „Aliexpress“ išpardavimai – visą svarbiausią informaciją rasite paspaudę čia.
„Tilde“ laimėjo galimybę naudotis galingiausiu Europos superkompiuteriu: kurs „ChatGPT“ alternatyvą lietuvių kalbai

Įmonė gaus 250 000 eurų piniginį prizą ir galimybę naudotis galingiausiu Europos superkompiuteriu LUMI. Juo įmonė kurs į „ChatGPT“ panašų didelį kalbos modelį lietuvių, latvių ir kitoms Europos kalboms.

„Pasaulinės įmonės, kuriančios dirbtinio intelekto (DI) sprendimus, daugiausia dėmesio skiria anglų ir kitoms didžiosioms kalboms. „ChatGPT“ rezultatai didžiosiomis kalbomis yra daug kokybiškesni nei lietuvių, latvių ir kitomis mažesnėmis Europos kalbomis. Europos Komisijos piniginis prizas ir galimybė naudotis vienu iš galingiausių pasaulio superkompiuterių leis mūsų komandai dirbti su lietuvių, latvių ir kitų Europos kalbų įtraukimu į dirbtinio intelekto sprendimus. Siekdami platesnio DI panaudojimo šiose kalbose, naują modelį kursime pagal atvirojo mokslo ir atvirojo kodo principus. Jis bus laisvai prieinamas ir mokslininkams, ir komercinių sprendimų kūrėjams“, – komentuoja „Tilde“ įmonių grupės valdybos pirmininkas Artūras Vasiļevskis.

Konkurso „Dirbtinio intelekto didysis iššūkis“ (angl. Large AI Grand Challenge) tikslas yra išryškinti ir paremti pajėgiausias Europos dirbtinio intelekto (DI) įmones, siekiant stiprinti Europos konkurencingumą pasauliniu mastu DI srityje. Konkurse dalyvavo 94 įmonės iš visos Europos. Jos turėjo pademonstruoti gebėjimą kurti didelius kalbos modelius, kurie tam tikrose srityse gali konkuruoti su „ChatGPT“ ir panašiais pasauliniais sprendimais.

Pasak Giedriaus Karausko, „Tilde IT“ technologijų skyriaus vadovo, naudodamasi galingiausiu superkompiuteriu, jų komanda kurs naują neuroninių tinklų technologijos pagrindu veikiantį DI modelį ir į jį planuoja įtraukti daugiau nei 30 milijardų parametrų:

„Kad sukurtume tokį didelį kalbos modelį, kuris reikalingas į „ChatGPT“ panašiems sprendimams, reikalingas itin aukšto našumo superkompiuteris. Laimėję Europos Komisijos konkursą įgijome galimybę vienerius metus naudotis vienu iš galingiausių pasaulio superkompiuterių LUMI. „Tildei“ suteikta 2 milijonai šio superkompiuterio procesorių valandų. LUMI superkompiuteris su 10 240 grafikos procesorių yra galingiausias Europoje ir penktas pagal greitį pasaulyje. Jis įrengtas Suomijoje, buvusioje popieriaus gamykloje, pritaikytoje šio kompiuterio reikmėms. Šis superkompiuteris naudoja tik atsinaujinančius energijos šaltinius, o jo išskiriama šiluma užtikrina penktadalį regiono šildymo poreikių“.


0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas