Užbaigta LTG duomenų perdavimo tinklo modernizacija: padidintas tinklo saugumas ir patikimumas

Pranešimas spaudai

2024-07-10, 17:14

0 komentarų

„Telia Lietuva“ kartu su „Santa Monica Networks“, „Atea“ ir LTG grupės tinklų komanda sėkmingai užbaigė dvejus metus trukusį LTG duomenų perdavimo tinklo (WAN) modernizavimo projektą.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Užbaigta LTG duomenų perdavimo tinklo modernizacija: padidintas tinklo saugumas ir patikimumas

Įgyvendinant 12 mln. eurų vertės projektą buvo panaudotos naujausios technologijos, leidžiančios diegti moderniausias valdymo sistemas, kurios būtų lengvai integruojamos su vakarų Europos partnerių naudojamais analogiškais technologiniais sprendimais.

„LTG tinklo atnaujinimo darbai vyko 156 skirtinguose objektuose, kuriuose buvo įdiegta 850 naujų tinklo įrenginių bei permigruotos paslaugos be didesnės įtakos traukinių eismui. Svarbu paminėti, kad net ir projekto įgyvendinimo metu infrastruktūra buvo naudojama traukinių valdymui, tad įvertinus tinklo dydį ir sprendimų kompleksiškumą, projekto įgyvendinimui buvo priskirti pačių aukščiausių kompetencijų specialistai.

Projekto komanda laiku ir sėkmingai įgyvendino visus projekto tikslus – atsisakyta senos įrangos, ženkliai padidintas tinklo pralaidumas, patikimumas ir saugumas, o įdiegti šiuolaikiški sprendimai įgalino LTG grupę tapti lygiaverčiais Europos geležinkelių tinklų valdytojais, turinčiais galimybę diegti tinklo valdymo inovacijas“, – teigia „Telia Lietuva“ vadovė Giedrė Kaminskaitė-Salters.

Projektas neapsiėjo be iššūkių

„Patikimas ir šiuolaikiškas ryšio tinklas yra gyvybiškai svarbus LTG grupės bendrovių veiklai. Modernizuotas tinklas užtikrina sklandų ir saugų traukinių eismą bei efektyvią biuro veiklą - nuo šiol duomenimis grupėje dalinsimės tinklu, kuris leis užtikrinti didesnį saugumą, duomenų perdavimo spartą ir sklandesnį naujų paslaugų diegimą. Tai vienas didžiausių tokios apimties ir sudėtingumo tinklo modernizavimo projektų per pastarąjį dešimtmetį ne tik LTG, bet ir visame Lietuvos viešajame sektoriuje. Jis apima visas grandis – nuo architektūros parengimo, tinklo mazgų keitimo, tinklo valdymo sistemų, saugumo sistemų diegimo iki kabelių instaliavimo ir esamų paslaugų perkėlimo į modernizuotą tinklą. Taip pat užtikrintas naujai įdiegtos įrangos aptarnavimas ir palaikymas 7 metams“, - sakė LTG grupės generalinis direktorius Egidijus Lazauskas.

WAN modernizacijos projektas buvo pradėtas planuoti 2018 m. Viešąjį pirkimą, sudarytą iš 5 dalių, laimėjo skirtingi tiekėjai. „Telia Lietuva“ parengė LTG grupės tinklus apjungiančią architektūrą, buvo atsakinga už visų projekto dalių koordinavimą, įdiegė DWDM tinklą bei modernizavo kritinį tinklą, „Santa Monica Networks“ kartu su „Atea“ įgyvendino korporatyvinio tinklo modernizavimą bei įdiegė saugumo sprendimus, „EIT Sprendimai“ kartu su „Whitebit“ buvo atsakingi už tinklo komutatorių tiekimą.

„Sudiegta moderni ir aukščiausius standartus atitinkanti įranga padės užtikrinti tinklo patikimumą, palengvins duomenų perdavimo tinklo eksploataciją, priežiūrą bei leis sparčiau spręsti iššūkius, susijusios su tiesiogine LTG veikla“, – sako Henrikas Genutis, „Atea“ vykdantysis direktorius Baltijos šalims.

„Projekto eigoje besikeičianti geopolitinė situacija įtakojo projekto vykdymą: dėl pandemijos sutrūkinėjo tiekimo grandinės, karas Ukrainoje ir pasikeitę santykiai su nedraugiškomis Lietuvai valstybėmis sugriežtino reikalavimus ypatingos svarbos infrastruktūrai. Visus šiuos iššūkius suvaldėme ir projektą įgyvendinome laiku“, – džiaugiasi G. Kaminskaitė-Salters.

Į ateitį orientuotas tinklas

Įvykdžius modernizavimo projektą, LTG WAN tinklas pasikeitė iš esmės. Keturi anksčiau egzistavę tinklai – bendrasis, technologinis, EVC ir ITC – buvo konsoliduoti į du tinklus – kritinį ir korporatyvinį, palengvinant jų valdymą ir priežiūrą. Papildomo saugumo užtikrinimui buvo atliktas tinklo segmentavimas, leisiantis izoliuoti kibernetines atakas ir sumažinti jų potencialią žalą.

Įgyvendinta WAN tinklo modernizacija neapsiribojo vien tik naujų techninių sprendimų diegimu. Atnaujinus tinklą, buvo organizuoti profesionalūs LTG grupės personalo mokymai, gerinantys jų pasirengimą dirbti su naujomis tinklo technologijomis. Įgytos žinios ir gebėjimai padės išnaudoti modernaus tinklo suteikiamas galimybes, užtikrins sklandų perėjimą prie naujų darbo metodų ir padės greitai atlikti reikiamus pakeitimus ar pašalinti gedimus.

Atsparumas grėsmėms ir privalumai klientams

Šiuolaikinio geležinkelių transporto darbas didele dalimi yra organizuojamas pasitelkiant skaitmeninius sprendimus, todėl patikimas tinklas yra kritiškai svarbus įmonės veikloje. Lankstus ir homogeniškas tinklas leidžia optimizuoti LTG grupės veiklą ir pasiūlyti keleiviams naujus sprendimus, kurie atitinka šiuolaikinius rinkos poreikius. Tai savo ruožtu prisideda prie inovatyvesnių paslaugų teikimo LTG grupės klientams.

„Geležinkeliai, kaip ir kiti strategiškai svarbūs objektai, turi naudoti tinkamas priemones kritinės infrastruktūros apsaugai užtikrinti. Visų tinklo saugumo sistemų integravimas suteikia galimybę ne tik realiu laiku stebėti tinklo srautą, bet ir savalaikiai identifikuoti kenkėjišką veiklą ir laiku imtis reikiamų veiksmų, kad būtų apsaugoti svarbiausi infrastruktūros komponentai.“ – modernizavimo naudą saugumui akcentuoja „Telia Lietuva“ vadovė.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas