Vyriausybė stiprina energetinių įrenginių kibernetinę saugą: pritarė įstatymų pakeitimams, kuriais griežtinami galingesnių nei 100 KW saulės ir vėjo jėgainių bei energijos kaupimo įrenginių valdymo sistemų saugos reikalavimai

Pranešimas spaudai

2024-09-27, 19:54

0 komentarų

Vyriausybė pritarė įstatymų pakeitimams, kuriais griežtinami galingesnių nei 100 KW saulės ir vėjo jėgainių bei energijos kaupimo įrenginių valdymo sistemų saugos reikalavimai.

DIDŽIULĖS „ALIEXPRESS“ NUOLAIDOS IŠMANIESIEMS TELEFONAMS - ĮSIGYKITE NAUJĄ ĮRENGINĮ UŽ ŽENKLIAI MAŽESNĘ KAINĄ JAU DABAR!
Vyriausybė stiprina energetinių įrenginių kibernetinę saugą: pritarė įstatymų pakeitimams, kuriais griežtinami galingesnių nei 100 KW saulės ir vėjo jėgainių bei energijos kaupimo įrenginių valdymo sistemų saugos reikalavimai

Remiantis jais, automatizuotas valdymo sistemas naudojantys parkų valdytojai bei tinklo operatoriai turės užtikrinti, kad nacionaliniam saugumui grėsmę valstybių subjektai neturėtų prieigos prie elektrinių valdymo sistemų ir negalėtų nuotoliniu būdu jų valdyti.

„Siekiame sumažinti rizikas ir grėsmes, susijusias patikimu sistemos veikimu ir darbo stabilumu, ir išvengti situacijos, kai pasinaudojus priešiškų šalių gamintojų įranga vienu metu galima atjungti grupę gamintojų ar kitų paslaugų teikėjų ir sutrikdyti sistemos stabilumą arba visiškai sutrikdyti jos veiklą, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys. – Informacinės technologijos – vienas iš pagrindinių įrankių, naudojamas priešiškų valstybių ir organizacijų, todėl valdymo sistemų ir kibernetinio saugumo stiprinimas – neatsiejama fizinio elektros energetikos sistemos saugumo dalis“.

Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei 1 000 didesnių nei 100 kW saulės ir vėjo elektrinių parkų bei kelios tokios pat galios baterijos. Dalyje jų naudojamos Kinijoje pagamintos valdymo sistemos, programinė įrangą, Kinijos tiekėjų debesijos paslaugos, dėl ko išlieka galimybė nesankcionuotai paveikti ar valdyti elektros gamybą ir kaupimą nuotoliniu būdu, pavyzdžiui, prisijungus nuotoliu ją įjungti, išjungti, keisti parametrus, sugadinti ar kitaip paveikti.

Pakeitimais siekiama eliminuoti bet kokią grėsmę keliančių valstybių subjektų galimybę nuotoliniu būdu valdyti elektrinių ar baterijų galios keitimo parametrus, įjungti arba išjungti šiuos įrenginius. Tai reiškia, kad jau įdiegtos kiniškos įrangos nebus reikalaujama atsisakyti, tačiau esamų elektrinių parkų operatoriai privalės įdiegti papildomas apsaugos priemones, kurios užtikrintų šiuos reikalavimus.

Elektros energijos gamyba daugiau nei 100 kW galios elektrinėse yra leidimais reguliuojama veikla, tad neįvykdžius reguliuojamos veiklos sąlygų, teisės aktais yra numatyta jų veiklos kontrolė, prevencinės priemonės ir atsakomybė.

Jeigu Seimas pritars Vyriausybės siūlymams, nuostatos įgaliotų 2025 m. gegužės 1 d. Jau veikiančių operatoriams reikalavimus įgyvendinti reikės per pereinamąjį laikotarpį iki 2026 m. gegužės 31 d.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas