Norintiems būti programuotojais: kaip įgauti patirties neturint darbo?

Norintiems būti programuotojais: kaip įgauti patirties neturint darbo?

Retas darbo skelbimas šiais laikais nereikalauja kandidato patirties toje srityje – ypač tai galioja techninėms specialybėms, kur tempas toks didžiulis, kad rezultatų užsakovai reikalauja čia ir dabar. Viena tokių – IT ir programavimas. Čia didžiulė, beveik 15 tūkst. profesionalų per metus, paklausa lemia sparčią kaitą, todėl naujai į rinką įsilieti bandantys specialistai gali susidurti su problema – kaip įgauti patirties neturint darbo.

„Norime mes to ar ne, technologijų pamatus ir pirmąsias patirtis su IT sritimi vaikai įgauna dar ankstyvoje stadijoje, todėl mums, kaip tėvams, reiktų dažniau galvoti ne ar vaikui žaisti su telefonu ar konsolėmis, o žaisti. Tačiau svarbu suprasti, kad šiame amžiuje tai turi būti žaidimas, teikiantis malonumą, o ne mokslas. Tik vėliau, jei vaikas domisi, paauglystėje galima pradėti kalbėti apie realius IT pagrindus“, – pasakoja „Telia Global Services Lithuania“ skaitmeninių kanalų skyriaus vadovas Aleksej Dutkevič.

Pirmieji bandymai turėtų būti paprasti, pavyzdžiui, internetinis puslapis apie savo hobį, veiklą ar draugus naudojant tik HTML ar Javascript pagrindus. Tačiau anot specialisto, jau mokykloje reiktų priimti sprendimą – ar norėtųsi dirbti būtent su tinklapiais, sistemų kūrimu, ar mintys linksta link pramoninio, inžinerinio programavimo. Nuo to priklausys, į kokias programavimo kalbas reiktų gilintis.

„Apsisprendus ir net pradėjus studijas jau galima ir būtina pradėti rinkti patirtį. Pirmasis darbdavys tikrai atkreips dėmesį į išsilavinimą, nes Lietuvoje universitetiniai pagrindai yra išties neblogi, tačiau labiausiai jis domėsis kandidato noru, domėjimusi ir žinių alkiu“, – teigia A. Dutkevič. „Tam, kad tai nebūtų tik tušti žodžiai, yra net keli būdai parodyti, jog trokštama mokytis ir nebijoma bandyti.“

1 būdas – atviras kodas

Interneto platybėse gausu atviro kodo projektų, kur kiekvienas iš mūsų gali prisijungti ir ne tik analizuoti, skaityti tinklapio, aplikacijos ar programos kodą, tačiau ir siūlyti pakeitimus, komentuoti bei diskutuoti su kitais pradedančiaisiais ir pažengusiais iš viso pasaulio.

„Populiariausias toks portalas – „GitHub“, kuris neretai dar vadinamas programuotojų „LinkedIn“ – čia darbdaviai visuomet patikrina programuotojo profilį, kuris rodo, prie kiek projektų jis prisidėjo komentarais ar pasiūlymais, kodo korekcijomis. Taip pat ten galime matyti ir pačio žmogaus bandymus ir iššūkius. Visuomet skatinu atvirai dalintis savo bandymais ir net nepavykusiais dalykais (angl. fails) – tik taip mes pamatysime norą stengtis ir mokytis“, – sako „Telia Global Services Lithuania“ skaitmeninių kanalų skyriaus vadovas.

2 būdas – mentorystė

Eksperto teigimu būtent atviro kodo projektai ir „GitHub“ – puiki erdvė užmegzti ir pirmuosius kontaktus su patyrusiais programuotojais. Nors ši bendruomenė gan uždara, tačiau norintiems išmokti ir tobulėti ši terpė tikrai palanki.

„Patyrę senior programuotojai dažnai negaili laiko patarimams ar jūsų kodo peržiūrai, atgalinio ryšio suteikimui. Čia galbūt išmoksite ir pirmąsias, kartais skaudžias, pamokas, kai gausite tiesmukiškos kritikos“, – pasakoja A. Dutkevič. „Tačiau tik atviras dialogas ir grįžtamasis ryšis leis tobulėti. Savo komandoje kartu su pradedančiaisiais naudojame panašią cold review techniką, kai be užuolankų taisomos spragos ar duodami patarimai, taip pat naujokus supažindiname ir mokome peer programming būdu, kai programuoja dviese ar net daugiau žmonių. Visus šiuos dalykus jūs taip pat galite atlikti su savo mentoriumi.“

3 būdas – renginiai ir akademijos

Savaime suprantama, kad dar nesant bendruomenėje ateiti į programavimo renginius, hakatonus, muges, gali būti nedrąsu. Tačiau būtent čia slypi dar viena puiki terpė įgauti patirties dirbant kartu su visiškai nepažįstamais žmonėmis, sprendžiant užduotis ir įveikiant sunkumus. Net ir pats dalyvavimas jau parodo darbdaviams, jog domitės ir norite mokytis.

„Dažnas paklauso apie IT srityje mokamas algas ir nenori dirbti ar rodyti savo įgūdžiu be užmokesčio, tačiau, manau, kad savanorystė ir dalyvavimas tokiuose renginiuose ar įmonių akademijose yra būdas ne tik padėti pamatus, tačiau ir pradėti formuoti savo profesinį tinklą – čia susipažinsite su atrankų specialistais, įmonės atstovais bei kitais potencialiais kolegomis.“

4 būdas – bendruomenė

„Stack Overflow“, „reddit“, „Discord“, „Slack“ ir begalės kitų platformų, kur galite susijungti su bendraminčiais įvairiose grupėse, diskusijose ir ieškoti sprendimų kartu arba net ir dalintis savo iššūkiais ir spręsti juos kartu su IT profesionalais iš viso pasaulio. Šiose platformose dažnai rasite ne tik pokalbių kambarius, tačiau ir tinklalaides, mokymosi kursus, nuorodas į populiariausias atviro kodo svetaines, pasaulinius programavimo iššūkius ir kt.

„Manau, jog pradedant savo kelią programavimo srityje itin svarbu išsikelti sau tikslus keliems etapams į priekį. Nors ir yra išskirtinių atveju, tačiau pradedančiam pakilti iki patyrusio (angl. senior) programuotojo užtruks ne vienus metus“, – pastebi A. Dutkevič. „Yra sako, jog tam, kad taptum vienos ar kitos srities ekspertu, reikia praleisti toje veikloje 10 000 valandų, tačiau programavime ir IT srityje, kuri kasdien keičiasi, šis skaičius, manau, yra kur kas mažiau apibrėžtas, todėl pradėti reiktų kai tik gali ir, svarbiausia, nebijoti klysti ir mokytis.“

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas