Europiečiai išsirinko metų automobilį: nugalėtoju tapęs modelis aplenkė ne tik „Nissan“ ar „Toyota“ modelius, bet ir VW šedevrą

Europos metų automobilio konkursas šiemet vyko jubiliejinį, šešiasdešimtą kartą. Pirmą kartą surengtas 1964 metais, šis renginys jau sukūrė gilias tradicijas ir surenka kompetentingiausius automobilių vertintojus iš skirtingų Europos šalių. 2023 Europos metų automobilį rinko 57 komisijos nariai iš 20 skirtingų šalių.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Europiečiai išsirinko metų automobilį: nugalėtoju tapęs modelis aplenkė ne tik „Nissan“ ar „Toyota“ modelius, bet ir VW šedevrą

Finalinio balsavimo metu visi nariai turi paskirstyti po 25 taškus finalininkų septynetukui. Taip pat, kaip ir renkant Lietuvos metų automobilį, nariai negali vienam automobiliui skirti daugiau nei dešimties balų, o po balsavimo kiekvienas komisijos narys turi pateikti viešą paaiškinimą kodėl kiekvienam automobiliui skyrė būtent tiek taškų.

2023 metų Europos automobilio titulą laimėjo pirmasis elektrinis „Jeep“ šeimos narys „Avenger“, surinkęs net 328 komisijos taškus. Net 21 narys šiam modeliui skyrė geriausią įvertinimą. Antroje vietoje liko 241 tašką surinkęs „VW ID.Buzz“, trečioje – „Nissan Ariya“, pelniusi 211 taškų. Toliau septynetuke išsirikiavo „Kia Niro“, „Renault Austral“, „Peugeot 408“, o septintoje vietoje liko „Subaru Solterra/Toyota bZ4X“.

Pirmą kartą elektromobilis Europos metų automobiliu tapo 2011 metais, tuomet nugalėtojo titulą pelnė „Nissan Leaf“, o naujai išrinktas „Jeep Avenger“ jau penktas elektromobilis, pelnęs šį titulą. Tiesa, per daugiau nei dešimtmetį smarkiai pasikeitė elektromobilių specifikacijos bei vairuotojų reikalavimai jiems.

Štai pirmasis elektromobilis, pelnęs šį titulą galėjo pasigirti vos 24 kWh talpos baterija bei deklaruojamu mažesniu nei 200 kilometrų nuvažiuojamu atstumu. Maksimalus krovimo galingumas siekė 44 kW, o dėl technologinių ir konstrukcinių aspektų aplinkos temperatūra darė didelę įtaką nuvažiuojamam atstumui.

Naujasis „Jeep Avenger“ turi sumontuotą 54 kWh talpos bateriją, kuri leidžia miesto krosoveriui įveikti net 400 kilometrų atstumą (matuojant pagal WLTP standartus), o maksimalus įkrovimo galingumas siekia 100 kW. Gamintojas deklaruoja, kad per 3 minutes bateriją galima papildyti energijos kiekiu, kurio užteks įveikti 30 km atstumui.

Tiesa, šis elektromobilis taip pat pasižymi ir „Jeep“ būdingomis pravažumo savybėmis bei „Selec-Terrain“ sistema, leidžiančia automobiliui geriau prisitaikyti prie skirtingos kelio dangos tipo, kuriuo važiuojama. Įveikti gilesnes balas bei sudėtingesnius kelius leis ir 20 centimetrų prošvaisa, o ateityje gamintojas žada pristatyti versiją visais varančiaisiais ratais.

Vienas iš Europos metų automobilio konkurso komisijos narių, „Top Gear“ leidinio bendraautorius Paulas Horrellis komentuodamas savo vertinimą, komentavo, kad šis automobilis jį nustebino gerąja prasme: „Ši mašina mane apgavo. Tikėjausi, kad nepatiks, bet patirtis parodė priešingai. Šis modelis labai praktiškai mažas, bet važiuoja kaip rafinuotas didesnis automobilis. Jis puikiai tinka tiek miestuose, tiek užmiesčio kelyje, tiek ir šiek tiek grubesniuose keliukuose. Interjero dizainas ir erdvės išnaudojimas taip pat pagirtinas.“

Lietuvoje „Jeep Avenger“ pasirodys jau šią vasarą, o jo kaina leis sėkmingai konkuruoti ne tik su kitais SUV kategorijai priklausančiais modeliais, bet ir visais elektromobiliais – ji prasidės nuo 37 990 Eur. Negana to, įmonės, pirkdamos šį elektromobilį, galės pasinaudoti PVM lengvata. Taip pat vis dar galima teikti paraiškas Aplinkos projektų valdymo agentūrai dėl kompensacijos įsigijus naują elektromobilį. Kompensacijų sumos siekia 5000 eurų fiziniams asmenims ir 4000 eurų juridiniams asmenims.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas