Vidaus degimo varikliais aprūpinti automobiliai kelia vis didesnį susirūpinimą: kalbos apie būtinus pokyčius jau vyksta ir JAV, ketina atlikti ambicingus pakeitimus

Arnas Balčiūnas

2023-04-11, 17:30

1 komentaras

Europos Sąjungos planai uždrausti vidaus degimo varikliais aprūpintų automobilių prekybą jau nuo 2035 metų buvo atsidūrę nežinioje, tačiau galiausiai susitarimas pasiektas. Žingsnius link tokių transporto priemonių uždraudimo po truputį žengia ir JAV.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Vidaus degimo varikliais aprūpinti automobiliai kelia vis didesnį susirūpinimą: kalbos apie būtinus pokyčius jau vyksta ir JAV, ketina atlikti ambicingus pakeitimus

JAV siekiama didinti elektriniais varikliais aprūpintų automobilių rinkos dalį, o tam pasiekti bus pristatytos naujos taisyklės. Tikimasi, kad JAV aplinkos apsaugos agentūra (EPA) trečiadienį Vašingtone pristatys naują reglamentą, o pagrindinis jo siekis - dešimteriopai padidinti elektromobilių pardavimą JAV.

Praėjusiais metais, JAV rinkoje, vos 5,8 proc. parduodamų automobilių sudarė elektromobiliai. Naujasis reglamentas turėtų užtikrinti, kad jau 2030 metais šis skaičius būtų dešimteriopai didesnis ir siektų maždaug 54 – 60 proc. Iki 2032 metų šį procentą tikimasi padidinti iki 67.

Verta prisiminti ir tai, jog JAV prezidentas Joe Bidenas yra užsibrėžęs tikslą, kad iki 2030 metų 50 proc. pardavimų sudarytų elektromobiliai, o naujausi pakeitimai palengvintų galimybes pasiekti tokių rezultatų. Manoma, kad tokie rezultatai bus pasiekti reikalaujant, kad automobilių gamintojai neviršytų tam tikros emisijos ribos bendram kasmet parduodamų transporto priemonių skaičiui.

Ši riba, nors ir neatskleidžiama šiandieninėje ataskaitoje, matyt, bus tokia griežta, kad priverstų automobilių gamintojus užtikrinti, kad du trečdaliai visų jų parduodamų transporto priemonių iki 2032 metų būtų tik elektromobiliai, atskleidžia su situacija susipažinę šaltiniai.

Priminsime, jog dar visai neseniai Kalifornijos valstijoje buvo priimtas įstatymas, kuris nuo 2035 metų uždraus vidaus degimo varikliais aprūpintų transporto priemonių pardavimus. Žinoma, tai tik viena iš JAV valstijų, tačiau net ir automobilių gamintojai, kuriems tokie pakeitimai visai nepatinka, yra linkę laikytis vienų ir konkrečių taisyklių nei vadovautis skirtingais reguliavimais tarp valstijų. Būtent tokių pokyčių ir yra siekiama šiuo metu.

Jau netrukus naujasis reglamentas bus pateiktas aptarimui, o vyriausybė turės galimybę jį koreguoti iki jam tampant galutiniu. Tiesa, ekspertai pažymi, kad čia gali kilti ir teisinių iššūkių, o net ir sėkmingai juos įveikus – niekas nėra garantuotas, kad šis reguliavimas nebus panaikintas naujosios administracijos. Net neabejojama, kad elektromobilių tema gali tapti ir viena pagrindinių 2024 metų JAV prezidento rinkimų temų.

Vis dėlto, jei viskas klostysis sėkmingai, JAV taptų pirmaujančia jėga pasaulinėje arenoje, kovojant su automobilių išmetamomis šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis. Europos Sąjunga jau patvirtino standartus, kurie, kaip tikimasi, iki 2035 metų nutrauks naujų automobilių su vidaus degimo varikliais pardavimus, o Kanada ir JK ketina pasekti europiečių pėdomis.

1 komentarų

Artis

Ką jie čia ąsilai sapalioja mat vidaus degimo varikliai teršia gamtą.Blemba gal kas galit paaiškinti kiek karas Ukrainoje užteršia atmosferą.kiek Kinijos fabrikai ir kiek vulkanai išmeta nuodingų dujų.neskaičiuoju Rusijos ir Amerikonų sprogstamųių ginklų bandymų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas