Atnaujinti daugiabučiai naudoja mažiau energijos šildymui, tačiau yra ir dar vienas būdas, kaip papildomai galima sutaupyti elektros energijos, sužinokite, koks

Pranešimas spaudai

2024-07-21, 16:34

0 komentarų

Aplinkos projektų valdymo agentūros duomenimis, šiuo metu Lietuvoje renovuojama per 1200 daugiabučių, o jau surenovuota – kiek daugiau nei 3700. Tai siekia vos 12,4 proc. šalies daugiabučių, tad norint pasiekti klimato kaitos padarinių švelninimo tikslus, būtina spartinti renovacijos tempą.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Atnaujinti daugiabučiai naudoja mažiau energijos šildymui, tačiau yra ir dar vienas būdas, kaip papildomai galima sutaupyti elektros energijos, sužinokite, koks

Atnaujinti daugiabučiai naudoja mažiau energijos šildymui, tad su tuo susijusios anglies dvideginio emisijos mažėja. Tačiau yra ir dar vienas būdas, kaip papildomai galima sutaupyti elektros energijos ir dar labiau sumažinti jai skiriamas išlaidas – įdiegti išmanesnių namų sistemą savo namuose.

Renovacija kaip didesnės dėlionės dalis

Pavyzdžiui, iki A energinės klasės renovuotų daugiabučių šiluminės energijos sąnaudos gali būti sumažinamos net iki 70 proc. Tačiau tai tik viena būsto modernizavimo pusė – ji apima tik namo izoliaciją, modernesnius langus ir efektyvesnes šildymo sistemas.

„Papildomai sutaupyti galima modernizuojant esamą elektros instaliaciją – padarant ją išmanesne. Tam tinka JUNG HOME išmanesnių namų sistema, kuri įvairiais būdais leidžia sutaupyti nemažai elektros energijos – ji bus naudojama žymiai efektyviau“, – pasakoja jungiklių ir protingų namų centro „JUNG Vilnius“ direktorius Raimundas Skurdenis.

Ekspertas dalinasi, kad įdiegus tokią išmanesnių namų sistemą, elektros energijos sąnaudos gali sumažėti net iki 40 proc. „Pavyzdžiui, išmanesnių namų sistema padeda efektyviau valdyti apšvietimą – šviesa automatiškai išjungiama kambaryje, kai jame nebėra žmonių. Tam pasitelkiami judesio ir būvio jutikliai. Taip pat įmanoma nustatyti ir laiko programas, kai apšvietimo laikas ir intensyvumas priklausys nuo paros laiko – galima sutaupyti iki 20 proc. elektros energijos“, – paaiškina R. Skurdenis.

Padeda taupyti išmaniai

Elektros sąnaudas galima sumažinti dar apie 5–10 proc. pasitelkus išmaniuosius JUNG HOME SCHUKO® kištukinius lizdus, kurie matuoja prie jų prijungtų elektros prietaisų energijos sąnaudas ir leidžia juos išjungti.

„Tokie kištukiniai lizdai, susieti su programėle, telefone atvaizduoja energijos suvartojimą ir leidžia tiek fizinio mygtuko paspaudimu, tiek programėlėje išjungti buitinius prietaisus, kurie net ir nenaudojami po truputį „siurbia“ elektros energiją, nes veikia budėjimo režime“, – paaiškina R. Skurdenis.

Pasak eksperto, jei renovuotame būste yra individualus šilumos reguliavimas, JUNG HOME sistema gali padėti sutaupyti dar daugiau – išmaniai reguliuojant šildymą.

Skurdenis paaiškina, kaip tai veikia: „Pavyzdžiui, kai nebūnate namuose, temperatūra laikinai gali būti žemesnė. Galima nustatyti, kokiomis valandomis termostatas turi palaikyti komfortišką temperatūrą ir kada ją sumažinti. Taip sistema automatiškai palaiko optimalią temperatūrą tik tada, kai reikia, vadinasi – dar labiau sumažiname sąskaitas už šildymą.“

Išmanumo namams suteikianti sistema atlieka ne tik pavienes automatizuotas funkcijas, bet ir palaiko išmanesnių namų scenarijus.

„Įsivaizduokite, nuspaudžiate vienintelį jungiklį ant sienos: tada palengva įsijungia šviesa, užtraukiamos automatinės užuolaidos, termostatas pradeda šildyti svetainę iki numatytos temperatūros, o virtuvėje įsijungia radijas. Visą šią veiksmų seką gali nustatyti patys šeimininkai JUNG HOME programėlėje“, – išmaniųjų namų galimybes paaiškina R. Skurdenis.

Galima pritaikyti tiek naujuose, tiek senos statybos namuose

Neretai žmonės mano, kad išmaniųjų namų sprendimai gali būti diegiami tik naujos statybos ar dar tik statomuose namuose. Tačiau šiai sistemai nereikalinga speciali elektros instaliacija. Ji montuojama tiesiog vietoje senų kištukinių lizdų, jungiklių ir kitų įrenginių. Todėl nereikia ardyti sienų ir keisti apdailos – sistemai diegti pakanka jau egzistuojančios elektros infrastruktūros.

Sistemos veikimo principą paaiškina R. Skurdenis: „Sumontavus sistemą, belieka parsisiųsti programėlę į telefoną ir sujungti visus įrenginius į vieningą ekosistemą. Tai vyksta per „Bluetooth® Mesh“ belaidį ryšį, kuris yra šifruotas ir saugus, tad prieigą prie įrenginių valdymo turi tik namų šeimininkai. Montavimo darbus atlieka elektrikas, tačiau maksimalią darbų kokybę užtikrins tas specialistas, kuris jau yra susipažinęs su tokia sistema ir yra baigęs JUNG HOME sistemos mokymus.“

Taupesnių namų ateitis – skirtingų sprendimų sinergija

Apibendrinant galima teigti, kad daugiau sutaupyti galima tik apjungus kelis skirtingus sprendimus, kurie papildytų vienas kitą.

„Tokia išmanesnių namų sistema kaip JUNG HOME diegiama neardant sienų, dėl to ji idealiai tinka senos statybos namuose. Automatizuotos funkcijos ir scenarijai leidžia sumažinti elektros energijos sąnaudas, o pridėjus dar dėl renovacijos sumažėjusias šildymo išlaidas, gauname išties modernų ir ekonomišką būstą. Tai padeda pakelti ir nekilnojamojo turto vertę“, – pokalbį užbaigia „JUNG Vilnius“ direktorius R. Skurdenis.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas