Daugeliui virtuvė yra bene svarbiausia namų dalis, neretai vadinama jų širdimi: ekspertė prakalbo apie svarbiausias taisykles ir pasakė, kokių klaidų reikėtų vengti

Pranešimas spaudai

2024-07-20, 17:14

0 komentarų

Daugeliui virtuvė yra bene svarbiausia namų dalis, neretai vadinama jų širdimi. Ši erdvė pokalbiams suburia šeimą, čia valgome, dalinamės istorijomis, kuriame savo kulinarinius šedevrus.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Daugeliui virtuvė yra bene svarbiausia namų dalis, neretai vadinama jų širdimi: ekspertė prakalbo apie svarbiausias taisykles ir pasakė, kokių klaidų reikėtų vengti

Todėl ji turi būti ne tik jauki, bet ir praktiška, patogi, funkcionali bei puošianti visus namus. Kaip tokius poreikius suderinti ir mieste, ir sodyboje ar atostogų būste, kokios šios zonos tendencijos dabar pačios aktualiausios ir kas šiandien kuria svajonių virtuvę, pasakoja ekspertė.

Daugiau dėmesio skiria funkcionalumui

Jau du dešimtmečius jaukius klientų namus padedančio kurti didžiausio baldų salonų tinklo Lietuvoje „Gintaro baldai“ produkto vadovė Julija Kuizinė pažymi, kad nors dėl populiariausiosios titulo dabar gali varžytis kone visos namų erdvės, virtuvei šiandien žmonės skiria kone daugiausia dėmesio.

„Šioje erdvėje nuolatos verda gyvenimas. Dėl to virtuvei žmonės kelia pačius aukščiausius kokybės, patogumo, funkcionalumo bei grožio standartus. Ir čia svarbu viskas – įsirengdami virtuvę, žmonės apgalvoja ir išvaizdą, ir erdvės išdėstymą, ir daug dėmesio skiria funkcionalumui. Daugeliui aktualu, kas virtuvėje ir kur stovės, kokią įtaką vieno daikto naudojimas turės visai supančiai aplinkai“, – sako ekspertė.

Ryškūs komplektai – praeitis

Kadangi namų šeimininkai, tęsia pašnekovė, šiandien nori daugiau patogumo ir estetikos, šioje erdvėje jie vis dažniau atsisako ryškių spalvų. Be to, pasak ekspertės, čia daugelis nebepageidauja akį rėžiančių virtuvės komplektų dizainų.

„Visgi dizaineriai į šią erdvėje vis dar stengiasi įtraukti bent truputį ryškesnio atspalvio – akcento. Tačiau tai yra didžiulis ir nemažai profesionalumo reikalaujantis darbas. Norint tarpusavyje suderinti kaprizingesnes virtuvės ir ją supančios erdvės spalvas, reikia pasistengti. Dėl to dažniausiai žmonės yra linkę rinktis saugius variantus. Virtuvėse dabar vyrauja minimalizmas, atsisakoma atvirų spintelių, kaupiančių ir dulkės, ir smulkias bei įvairiaspalves interjero detales. Stengiamasi sukurti tvarka ir švara alsuojančia erdvę, kurioje dominuoja praktiškumas, taip pat ramios, šiltos spalvos“, – pasakoja J. Kuizinė.

Dominuoja estetika ir praktiškumas

Užsiminusi, kad virtuvėse vis labiau dominuoja estetika ir praktiškumas, ekspertė priduria – šioje zonoje šiandien populiaru rinktis ir neįprastai giliomis, matinės struktūros savybėmis pasižyminčius fasadus.

„Pastarieji gaminami su labai mažu šviesos atspindžio kampu. Todėl tokie fasadai labai suminkština patalpos apšvietimą, jį itin tolygiai paskirstydami erdvėje. O tai virtuvėje sukuria taip norimą jaukumą. Jį užtikrinanti šviesa kartu gerokai padidina erdvę. Taigi šie fasadai atlieka net keletą svarbių funkcijų“, – kalba ji.

Užmiesčio sodybų virtuvėms – kitos taisyklės

Tokios virtuvės tendencijos ir įrengimo ypatumai, pabrėžia J. Kuizinė, ypač aktualūs ir atostogų būstuose, sodybose, nedideliuose užmiesčio sodo nameliuose. Tik čia esančioms virtuvėms, anot jos, būdinga dar viena savybė – kuo didesnis kompaktiškumas.

„Poilsiaudami ar tokiose vietose leisdami laiką žmonės nenori daug ir intensyviai tvarkytis. Todėl jie dažniausiai renkasi mažus, nedidelės priežiūros reikalaujančius virtuvės komplektus. Perkrautos erdvės su daug smulkių daiktų ne tik šią zoną apkrauna, bet ir sukuria netvarkos įspūdį. Taigi to derėtų vengti. Verta paminėti, kad šio tipo būstuose labiau norima išvaizdžios virtuvės, tačiau pati siūlyčiau atkreipti didžiausią dėmesį į funkcionalumą. Ir pastaroji taisyklė turi būti esminė projektuojant šią zoną visur – tiek nuolat gyvenamuose namuose, tiek ir vietose, kur būname rečiau“, – akcentuoja baldų salonų tinklo „Gintaro baldai“ atstovė.

Dažniausia klaida – neišnaudojama erdvė

Paklausta, kokias pagrindines klaidas žmonės daro įsirengdami virtuvę, ekspertė pažymi – viena pagrindinių yra netinkamas šios zonos projektavimas. „Neretai klystama tada, kai maksimaliai neišnaudojama visa esama erdvė. O ypač – turint mažą plotą. Todėl nesvarbu, gyvename nedideliame būste ar įrengiame ribotos erdvės atostogų namus. Visada privalome išnaudoti visą virtuvės ilgį ir aukštį. Siūlau prisiminti – čia vietos nuolatos bus per mažai. Kasmet virtuvėje daugės daiktų, priemonių, buities įrangos. Todėl tam turime pasiruošti ir sumaniai šią erdvę planuoti“, – rekomenduoja J. Kuizinė.

Taip pat, anot jos, viena didesnių klaidų yra neergonomiškas zonų projektavimas. J. Kuizinės teigimu, dažnai neapgalvojama, ar patogu bus šią erdvę įsirengus judėti, kaip pavyks užtikrinti „virtuvės trikampio“ taisyklę, kuomet šaldytuvas, plautuvė bei kaitlentė turi būti pasiekiami greitai, lengvai ir be didesnių rūpesčių.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas