Dronams – nauja tvarka: numatytos zonos, kuriose jų skrydžiai galės būti ribojami arba draudžiami

Siekiant užtikrinti saugų bepiločių orlaivių naudojimą, papildomai reglamentuojamas jų skraidymas Lietuvos oro erdvėje. Nuo birželio 1 d. atsiranda 4 geografinės zonos bei numatytos sąlygos ir tvarka, kaip jose gali būti vykdomi bepiločių orlaivių skrydžiai.

Prasidėjo kosminiai „Aliexpress“ išpardavimai – peržiūrėkite geriausius pasiūlymus paspaudus čia
Dronams – nauja tvarka: numatytos zonos, kuriose jų skrydžiai galės būti ribojami arba draudžiami

„Dronų buvimas oro erdvėje vis dažniau siejamas ne tik su patogumu, bet ir su rizika. Tad nauja tvarka numato galimybę iš viso uždrausti dronų skrydžius virš tam tikrų objektų, pavyzdžiui, ambasadų, mokyklų, ligoninių ar nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių.

Be to, kartu atsiranda galimybė riboti jų skrydžius, nustatyti specialiąsias zonas arba nustatyti U-space oro erdvę, kurioje dronai bus matomi ir valdomi“, – sako Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) Civilinės aviacijos skyriaus vyresnioji patarėja Margarita Paulauskienė.
LTSA patvirtintame tvarkos apraše išskirtos 4 geografinės zonos.

Draužiamoji zona

Šioje zonoje bepiločiams orlaiviams gali būti iš viso neleista skraidyti. Dronų skrydžiai galės būti draudžiami virš ypatingos svarbos infrastruktūros objektų, strateginių įmonių, švietimo, mokslo, gydymo ir slaugos įstaigų, valstybės institucijų, užsienio valstybių diplomatinių atstovybių, tarptautinių organizacijų buveinių bei virš ornitologinių draustinių.

Tačiau tam, kad dronų skrydžiai šiose teritorijose būtų uždrausti, šios įstaigos turi pateikti prašymą LTSA. Šios įstaigos taip pat galės suteikti leidimą bepiločių orlaivių skrydžiams pagal savo nustatytą tvarką. Tačiau kreiptis dėl draudžiamosios geografinės zonos virš privačių teritorijų nebus galima.

Ribojamoji zona

Ribojamojoje zonoje bus nustatomi tam tikri apribojimai bepiločiams orlaiviams, tokie kaip skrydžio aukštis, drono svoris ir klasė. Prašymą nustatyti tokią zoną gali teikti oro eismo paslaugų teikėjai, aerodromų savininkai ir naudotojai bei renginių organizatoriai.

Specialiosios veiklos zona

Specialiosios veiklos zonoje galima bus netaikyti vieno ar daugiau atvirosios kategorijos reikalavimų, kurie įpareigoja laikytis saugaus atstumo nuo žmonių ir pastatų, draudžia skristi aukščiau kaip 120 m nuo žemės, virš žmonių susibūrimų bei kt. Paraišką nustatyti specialiosios veiklos geografinę zoną gali teikti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys.

U-Space zona

Paraišką nustatyti U-Space zoną galės teikti tik sertifikuotas Europos Sąjungos bendros bepiločių orlaivių oro erdvės „U-space“ paslaugų teikėjas. Šioje zonoje skrydžiai bus vykdomi vadovaujantis Europos Komisijos nustatytais reikalavimais.

Paskutinėms dviem zonoms – Specialiajai ir U-Space – kartu su paraiška būtina pateikti Transporto kompetencijų agentūros atliktą oro erdvės rizikos vertinimą, nes pagal jį bus nustatomos šių zonų naudojimo sąlygos.

Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį mūsų portalo administracija neatsako.

0 komentarų

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas