Seimo posėdžių salėje – smūgis bankų godumui: priimti pakeitimai, kuriuos daugelis šalies gyventojų pasitiks plojimais, paskelbta, kas keisis

Pranešimas spaudai

2024-09-05, 19:54

5 komentarai (-ų)

Seimas priėmė Mokėjimų įstatymo pakeitimus, kurie sudarys galimybę nuo 2025 m. trečdaliu sumažinti bankų pagrindinės mokėjimų sąskaitos paslaugų krepšelio kainą.

„Aliexpress“ įsibėgėjo išpardavimų maratonas – spauskite čia ir įsigykite populiariausias prekes už rekordiškai žemą kainą
Seimo posėdžių salėje – smūgis bankų godumui: priimti pakeitimai, kuriuos daugelis šalies gyventojų pasitiks plojimais, paskelbta, kas keisis

Įstatyme sutarta fiksuoti maksimalų komisinį atlyginimą ir susieti jį su minimalia mėnesine alga (MMA), peržiūrint jį kas trejus metus. Kaip yra anksčiau pažymėjęs finansų viceministras Darius Sadeckas, tokiu atveju bazinis paslaugų krepšelis nuo kitų metų kainuos apie 1 eurą. Šiuo metu komisinio atlyginimo dydis nustatomas Lietuvos banko ir siekia 1,47 eurus.

Įstatyme papildomai įtvirtinama bankų pareiga aiškia ir suprantama forma informuoti mokėjimo paslaugų vartotojus apie galimybę pasinaudoti pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslauga.

Pagal priimtas pataisas, mokėjimo paslaugų teikėjas, keisdamas vartotojams teikiamų su mokėjimo sąskaita susijusių paslaugų komisinių atlyginimų dydžius, vartotojui taip pat turės pateikti informaciją apie galimybę taikomą kainodarą pakeisti į kitą mokėjimo paslaugų teikėjo siūlomą būdą.

Įstatyme apibrėžiami konkretūs kriterijai, kaip nustatoma paslaugų, kurios turi būti teikiamos pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelyje, apimtis. Pavyzdžiui, minimali iš sąskaitos išimama grynųjų pinigų suma per mėnesį bus nustatoma taip, kad tenkintų ne mažiau kaip 90 proc. šalyje gyvenančių fizinių asmenų, turinčių mokėjimo sąskaitą, poreikius išsiimti grynųjų pinigų iš mokėjimo sąskaitos Lietuvoje.

Priimtomis pataisomis taip pat nutarta išplėsti kredito įstaigų, kurioms numatoma prievolė teikti pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą, ratą. Papildomai bus įtraukiamos ir tos įstaigos, kurios neteikia grynųjų pinigų įmokėjimo į sąskaitą paslaugos.

Verslas taip pat sulauks aktualių pakeitimų – bus sukurta lyginamoji mokėjimo paslaugų įkainių svetainė, skirta smulkiajam verslui palyginti aktualių mokėjimo paslaugų įkainius ir pasirinkti geriausiai jų poreikius atitinkančius paslaugų tiekėjus.

Čia be kitų privalomų dalykų turės būti nurodyti objektyvūs ir aiškūs kriterijai, kuriais remiantis bus lyginamas komisinis atlyginimas, informacija pateikta paprasta ir nedviprasmiška kalba.

5 komentarų

?-tukas

Ka cia jie mažina ,ašaros tik ir grynuju išėmima išvis neriboti,mano pinigai ir galiu pasiimti kiek noriu ,niekam neaiškinant kam man ju reikia,gal gatvèje atsistojes žmonems dalinsiu,mano,ka noriu ta ir darau.

Juozas

Amerikoje jei žmogus nori paimti didesnę pinigų sumą iš banko,bankas aiškinasi pinigų paėmimo tikslą.Tavo komentaras palankus sukčiams.

Vytautas

Per mažai. Jūs ten seime, dabar jau aiškiai matau, nežinot, kaip sunkiai smulkieji ir vidutiniai verslininkai uždirba euriuką, kurį vėliau labai lengvai jūs (mokesčių pavidalu) ir paprasčiausių, bet
daugelių atvejų privalomų, priverstinių paslaugų teikėjai (bankai, valstybinės kotrolės įstaigos, įvairios, savivaldybių ribose mintančios įstaigos) be
sąžinės griaužimo PASISAVINAT.
Jums daryti išvadas jau per vėlu. Netikiu, kad naujai renkamas seimas supras, iš kur ateina pinigai į biudžetą. Tam reikės dar 2-3 seimo rinkimų. Bet stengsimės pagreitint procesą.

AhA

Tarsi matau kaip smulkieji, kankinasi kad 1 euriukas užsidirbtų, ir kaip iš Jų pasisavina valstybė!! Melas, briedas rusiškas. Tie smulkieji visuomenėje parazituoja, naudojasi visa socialine aplinka o mokesčių vengia arba minimum sumoka. Jau ne 1990-2000 metai kai apgaudinėjo visuomenę kas tik naglesnis buvo.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas