„Apple” vakar sukėlė sprogimą kompiuterių rinkoje: „Mac” su nuosavais procesoriais traiško konkurentus

Justas Stasiulaitis

2020-11-11, 09:55 (atnaujinta 2022-11-30, 12:46)

1 komentaras
„Apple” vakar sukėlė sprogimą kompiuterių rinkoje: „Mac” su nuosavais procesoriais traiško konkurentus

Vakar vakare „Apple” surengė trečiąjį savo renginį šiemet, pavadintą legendine fraze „One more thing”. Šis žodžių junginys mena šlovinguosius Steve Jobs laikus, o juo žymimi tik patys kompanijai svarbiausi pristatymai.

Pirmuosiuose dviejuose renginiuose išvydome naujausius „iPad”, „Apple Watch”, „HomePod Mini” ir, žinoma, naujausius „iPhone 12”. Dabar atėjo eilė naujai „Mac” kompiuterių serijai, kuri pirmąkart „Apple” istorijoje naudos pačios bendrovės sukurtus „M1” lustus. Būtent „Intel” procesorių atsisakymas ir tapo didžiausia renginio vinimi. Ekspertų vertinimu, tai vienas revoliucingiausių įvykių šiuolaikinėje kompiuterių istorijoje, tad peržvelkime ką vakar pristatė „Apple”.

„Apple M1”

Image

„Apple M1” yra pirmasis bendrovės lustas, pritaikytas kompiuteriui. Jis iš esmės yra paremtas tais pačiais „Apple A” serijos procesoriais, kurie montuojami į „iPhone” bei „iPad” ir įvairiuose topuose nepalieka vilčių konkurentams iš „Qualcomm” stovyklos. Kompanija net neslepia, kad šią patirtį panaudojo ir kurdama „Apple M1”.

Jis ypatingas tuo, kad jame integruotas ne tik procesorius ir grafikos plokštė, bet ir kiti pažnagūs elementai, kaip „Neural Core” neuroninių tinklų branduolys, atsakingas už dirbtinio intelekto operacijas. Lustas sukurtas naudojant pažangiausią 5nm technologiją, jame sutalpinant net 16 milijardų tranzistorių. Taip pat teigiama, jog tai yra efektyviausias procesorius pasaulyje pagal energijos sąnaudas ir, naudojant vidutiniškai aktyviai, už „Intel” lustus sunaudoja dukart mažiau elektros, o didesnės apkrovos metu - net 4 kartus. Tai leidžia stipriai pailginti plonųjų „Apple” nešiojamų kompiuterių baterijos tarnavimo laiką vienu įkrovimu.

Grafika yra kitas privalumas ir, kaip teigia „Apple”, jiems nereikia didelių grafinių plokščių, kad galėtų suteikti nepakartojimą efektyvumą bei galią, lyginant su kitomis integruotomis grafikos plokštėmis. „M1” luste esantis integruotas grafikos modulis yra pats galingiausias ir geriausias rinkoje.

„MacOS Big Sur”

Image

„MacOS Big Sur” yra operacinė sistema, kuri bus diegiama į naujausius „MacBook” kompiuterius ir teigiama, jog ji sugebės ne tik akimirksniu įjungti programas, bet ir pabusti iš miego. Kaip teigia „Apple”, tiek animacijos, tiek programų veikimas bus be galo spartūs, panašiai, kaip naujausiuose „iPhone” modeliuose.

Saugumas ir privatumas yra kita prioritetinė šios operacinės sistemos dalis. Gamintojas ypač daug pastangų sudėjo, stengdamasis suteikti geriausią apsaugą ir privatumą vartotojų failams ir duomenimis, todėl šiuo požiūriu „Mac” stipriai lenks „Windows” kompiuterius. Vienas didžiausių naujojo lustų privalumų, kaip jau minėjome, yra jo panašumas į „Apple” mobiliųjų įrenginių lustus, todėl „Big Sur” suteiks galimybę naujuosiuose „Mac” paleisti programėlės, sukurtas „iPhone”. „Apple” atskleidė ir kelis kūrėjus, kurie jau pritaikė savo programėles kompiuteriams, tarp kurių buvo „Adobe”, „HBO”, „Among Us” ir kiti.

„MacBook Air”

Image

Naujausios kartos „Air” modelis, dėka naujojo lusto, iš ganėtinai silpno kompiuteriu tapo neįtikėtinai galingu darbo įrankiu. Naujasis procesorius šį modelį paverčia net 3,5 karto greitesniu, nei senesnės kartos pirmtakas, kas leis lengvai ir sklandžiai dirbti su tokiomis programomis, kaip „PhotoShop”, ar net žaisti visaverčius žaidimus - visi šie dalykai iki šiol tokiems ploniems nešiojamiems kompiuteriams buvo neįkandama užduotis. Kaip teigia „Apple”, naujasis „Air” modelis yra 3 kartus greitesnis nei bet kuris šios klasės „Windows” stovyklos atstovas.

Baterija, vėlgi dėl naujojo „M1”, žadama, kad vienu įkrovimu tarnaus net iki 18 valandų, kas idealiai tiks nuotoliniu būdu besimokantiems mokiniams ar įvairių sričių darbuotojas. Kas šiuo laiku yra itin aktualu, tai kamera, kuri yra minimaliai atnaujinta ir dėl geresnio procesoriaus vaizdo apdorojimo algoritmo padės jums geriau atrodyti per telekonferenciją ar bendraujant su artimaisiais.

Šio kompiuterio kaina Amerikoje prasidės nuo 999 dolerių (845 eur).

„Mac Mini”

Image

Seniai girdėtas vardas vėl grįžta. Itin mažame „Mac Mini” korpuse yra sutalpinta itin daug ir jis bus puikiu staliniu kompiuteriu. Dėl to paties „M1” lusto, lyginant su konkurentais šioje rinkoje, jis, kaip teigiama, bus net 5 kartus greitesnis, nei analogiški „Windows” kompiuteriai. Dėl šios priežasties „Mac Mini” pagaliau galės tarnauti kaip įrankis programuotojams, muzikos kūrėjams ir fotografams.

Šio kompiuterio kaina Amerikoje prasidės nuo 699 dolerių (591 eur).

„Macbook Pro 13”

Image

„MacBook Pro 13”, kaip spėjama, bus perkamiausias modelis iš naujausios serijos. Būtent šis kompiuteris yra daugelio pasirinkimas, kai ieškomas sudėtingesniems darbams tinkamas, bet vis dar kompaktiškas nešiojamas kompiuteris. Naujausias variantas dėl „M1” bus daugiau nei dvigubai greitesnis už pirmtakus su „Intel”, ir vienu įkrovimu suteiks net 17 valandų darbui, o filmus galėsite žiūrėti net iki 20 valandų. Šie skaičiai nešiojamų kompiuterių pasaulyje skamba lyg iš kitos planetos, kadangi netgi perpus prastesnis rezultatas šiais laikais vertinamas kaip puikus. Visa kita, lyginant su senuoju modeliu, išlieka taip pat.

Šio kompiuterio kaina Amerikoje prasidės nuo 1299 dolerių (1099 eur).

Vis dėlto norime pabrėžti, jog „Apple” su šiais trimis modeliais nesiruošia baigti ir per porą ateinančių metų planuoja iš savo kompiuterių linijos visiškai pašalinti „Intel”. Netolimoje ateityje tikrai debiutuos dar galingesni kompanijos procesoriai, kurie bus diegiami į brangesnius „Pro” modelius bei „iMac”, o per tą laiką programų kūrėjai skatinami naudotis „Universal Apps” paslauga, leidžiančia kurti programėles, kurias palaikys tiek „Apple” kompiuteriai su „Intel”, tiek su „M1” lustais.

1 komentarų

Sarunas Vaitkevicius

Kaip visada DAUK GIRIASI TAI REIŠKIA NK GERO, (LAIKAS ĮRODĖ). VISI MAC NIEKO VERTI , DAUK GYRĖSI IR TADA KAI PRISTATĖ 3KARTOS MAC KAINOS KOSMOSAS O NAUDOS JOKIOS , KOMPIUTERIAI BUVO TIK INTERNETUI IR NAMŲ DARBAM. DEJA. DABAR RAŠOTE KAD NEREIKIA VAIZDO KORTOS NES KOMPIUTERIO KORTA ANTIEK GERA KAD GERIAU NĖRA 😂🤣😂 JUS PATYS TIKITE TUO KĄ RAŠOTE? ČIA GAL REKLAMA DAROTE, PAGYVENSIM PAMATYSIM, BET GARANTUOJU KOL IŠLEIS I PREKYBA,,, VĖL BUS PASENUSIOS TECHNOLOGIJOS ( ČIA TIK APIE APPLE MAC) ECHHH

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas