ESO pateikia naujausią statistiką, kuri nustebins daugelį: paaiškėjo, kad šiuo būdu pagamina beveik pusę reikalingos energijos

Pranešimas spaudai

2024-04-29, 14:54

6 komentarai (-ų)

Šimtas tūkstančių gaminančių vartotojų (GV). Tiek saulininkų ir vėjininkų prie tinklo per kelis pastaruosius metus prijungė ir balandį 100 tūkstantąjį prijungimą užfiksavo „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
ESO pateikia naujausią statistiką, kuri nustebins daugelį: paaiškėjo, kad šiuo būdu pagamina beveik pusę reikalingos energijos

Energetikos ministerija skelbia, kad Lietuva jau dabar iš atsinaujinančių šaltinių pagamina beveik pusę reikalingos energijos, o 2027 – aisiais metais galės pilnai patenkinti tiek verslo, tiek ir gyventojų poreikius gamindama ir naudodama iš atsinaujinančių šaltinių pagamintą elektrą.

ESO duomenimis, 64 tūkst. GV saulės elektrines įsirengia tame pačiame ar gretimame sklype, dažniausiai – ant pastato stogo. Jų įrengtoji generuoti galia siekia 895 megavatus (MW). Likę 36 tūkst. GV yra nutolusių saulės parkų klientai, kurių įrengtoji generuoti galia – 220 MW, o generuojama galia viršija 1 GW.

„Gaminantys vartotojai reikšmingai prisideda prie šalyje pagaminamos elektros energijos kiekių ir tai lemiantis veiksnys užtikrinant šalies, verslo ir namų ūkių energetinę nepriklausomybę. O gaminantis vartotojas naudą jaučia ir sumažėjus sąskaitoms – skaičiuojama, kad tinkamai įvertinus energijos poreikį ir į šiuos duomenis atsižvelgiant įsirengus saulės elektrinę, saulėtu laikotarpiu elektros poreikį iš tinklo galima sumažinti apie 30 proc. Tai ypač aktualu tiems vartotojams, kurie ir vasarą sunaudoja daug elektros energijos, pavyzdžiui, naudoja kondicionierius, krauna elektromobilius, elektros energiją naudoja kitoms reikmėms“, – sako ESO Paslaugų vystymo vadovas Lukas Čibiras.

Saulės elektrinės nauda – ir žiemą

100-tūkstantuoju gaminančiu vartotoju tapo įmonė „Baltic Refrigeration Group“. Kaip teigia įmonės marketingo vadybininkė Vaida Zajauskė, pasirinkimas įsirengti saulės elektrinę susijęs ne tik su ekonomine nauda, Kauno padalinio pastato energetinio naudingumo didinimu ir aprūpinimu elektros energija, bet ir įsipareigojimu veikti tvariai.

„Mūsų įmonės veikla grindžiama gamtai draugiškais šaldymo, šildymo ir vėsinimo sprendimais, tad tvarumą stengiamės rodyti ir savo veikloje. Prieš ketverius metus įmonė biurą ir prekių sandėlį šildžiusius dujinius katilus pakeitėme moderniais šilumos siurbliais, o dabar atėjo laikas nuosavai saulės elektrinei. Tikimės, kad rodydami savo įsipareigojimą aplinkai ir tvarumui, paskatinsime taip elgtis ir kitas įmones“, – teigia V. Zajauskė.

Bendrovės sumanytas projektas buvo sudėtingas, tad jo įgyvendinimas nuo projektavimo darbų pradžios iki saulės elektrinės pajungimo į tinklą truko apie penkis mėnesius. Kadangi dalis saulės elektrinėje pagamintos elektros energijos atiduodama į tinklą, o dalis kaupiama baterijose, tam tikrų iššūkių kėlė programavimo darbai, tačiau galiausiai visi reikalingi sprendimai buvo rasti ir įgyvendinti, o įmonė jau spėjo įsitikinti saulės elektrinės nauda.

„Labai greitai supratome, kad ji puikiai patenkina mūsų elektros energijos poreikius. Lietuvoje vasario ir kovo mėnesiai buvo šilti ir saulėti, tad saulės elektrinės naudą spėjome pajusti dar nesibaigus šildymo sezonui. Ateityje planuojame šios saulės elektrinės galingumus plėsti, o įvertinę naudas, taip pat svarstysime įgyvendinti saulės elektrinės projektą, skirtą naujai pastatytam įmonės biuro ir sandėlio pastatui Rygoje“, – ateities planus atskleidžia „Baltic Refrigeration Group“ atstovė.

Daugiausiai gaminančių vartotojų – didmiesčiuose

Nors jubiliejiniu gaminančiu vartotoju tapo verslo subjektas, kol kas daugiausiai gaminančių vartotojų yra būtent privačių – net 86 tūkstančiai, o verslo gaminančių vartotojų skaičius siekia 14 tūkstančių. Daugiausiai buitinių gaminančių vartotojų užregistruota Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse – atitinkamai 7,6 tūkst. ir 6,8 tūkst. Remiantis ESO duomenimis, vidutiniškai buitiniai gaminantys vartotojai įsirengia 9,4 kW galingumo elektrinę.

„Šiuo metu besiruošiantieji tapti gaminančiais vartotojais teigiamai vertina ne tik būsimas mažesnes sąskaitas už elektros energiją, bet ir ženkliai atpigusią įrangą, kuri reikalinga saulės elektrinių įrengimui. Sutrumpėjęs ir pats įsirengimo, registracijos procesas. Skaičiuojame, kad privatūs klientai gaminančiais vartotojais tampa vidutiniškai per 24 dienas: 6 dienas trunka paraiškų tikrinimas ir sąlygų išdavimas, o likusios 18 dienų reikalingos saulės elektrinės įrengimui ir dokumentacijos pateikimui“, – aiškina L. Čibiras.

Ekspertas taip pat primena, kad gaminančiu vartotoju gali tapti visi šalies gyventojai ir jiems net nereikia jungti įsirengtų saulės elektrinių prie ESO tinklo. „Prieš įsirengiant saulės elektrinę visuomet rekomenduoju pasikonsultuoti su profesionalais, kurie atsižvelgdami į, pavyzdžiui, namų ūkio poreikius, galės tiksliai apskaičiuoti, kokio galingumo elektrinę labiausiai apsimoka statyti. Taip pat noriu priminti, kad pats gaminančiojo vartotojo modelis yra sukurtas būtent patenkinti savo poreikius, o ne uždirbti iš elektros energijos gamybos. Tad pasirinkus būtent šį kelią, saulės elektrinės įsirengimas tampa paprastesnis ir gali kainuoti mažiau”, – teigia Paslaugų vystymo vadovas.

Daugiausiai verslo klientų gaminančiais vartotojais taip pat tampa didžiuosiuose šalies miestuose. Daugiausiai gaminančių verslo klientų yra užregistruota Kauno m. sav. 542 (Kauno r. sav. – 208). Vilniaus m. sav. – 496, o Vilniaus r. sav. – 156.

ESO duomenimis, verslo subjektų įsirengtos poreikių elektrinės yra galingesnės nei privačių vartotojų – vidutinis galingumas siekia 63 kW, didžiausias gaminantis vartotojas yra įsirengęs net 2500 kW galios elektrinę.

6 komentarų

Lankytojas

Na 11 kw ar 6 kw sugeneruoti niekaip negali, gali 11kwh ar 6 kwh. Ir dalis suvartojama vietoje, todėl eso užskaito mažiau.

PETRAS

Įsirengiau saulės elektrinę. Iš pradžių kiek saulė sugeneruodavo pagal programėlę, tiek ESO ir užfiksuodavo. Pastaruoju metu pvz.sugeneruota 11kw užfiksuota 6kw, 23,2-20,9. 28d. sugeneruota 62,5kw užskaityti 60,1. Kas galėtų atsakyti, kame šaknys. Ir taip kiekvieną dieną.

Gitanas

Tai kad viską lemia monopolininkas Lietuvoje.Eso diktuoja savo sąlygas valstybei

Sigitas

Melas
ESO eilinis vykdytojas
Pagrindinis veikėjas - Ignitis su gen. Direktoriumi ir EM ministerijų Kreivių. Šiam duetui pritaria VERT su R. Pociūno. R. P. Prieš kelis metus gyrėsi (pramušes 45 etatus, kad Mokos fondo šiems naujiems darbuotojams nereikės valstybei dididint- suneš gamintojai, tiekėjai...)

Arnas

Visi-gaminantys,parduodantys,perkantys,naudojantys elektra nori ir uždirba iš jos,o gaminantys gyventojai jau ne.Kvepia diskriminacija,jei ne kriminalu

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas