Nedelsiant pašalinkite šią programėlę iš savo išmaniojo telefono: kelia kritinę grėsmę ir gali ištuštinti visas jūsų bankų sąskaitas

Lukas Snarskis

2024-07-23, 10:55 (atnaujinta 2024-07-23, 13:43)

3 komentarai (-ų)

„Android“ išmaniųjų telefonų savininkai nuolat atsiduria įvairių programišių spąstuose. Nors „Google“ ir deda visas pastangas, kad apsaugotų savo vartotojus – to dažniausiai būna negana. Tai tik dar kartą įrodo ir naujausias virusas, kuris buvo aptiktas dar visai neseniai.

MEGA „Aliexpress“ išpardavimai – stulbinančios nuolaidos iki rugsėjo 4 dienos, peržiūrėkite karščiausius pasiūlymus
Nedelsiant pašalinkite šią programėlę iš savo išmaniojo telefono: kelia kritinę grėsmę ir gali ištuštinti visas jūsų bankų sąskaitas

„Google“ skiria milžiniškus resursus, kad užtikrintų „Android“ įrenginių saugumą. „Play Store“ programėlių parduotuvėje nuolat tobulinamos apsaugos priemonės, o taip pat atliekamas ir nuodugnus aplikacijų tikrinimas. Tačiau net ir tai neapsaugo nuo galimų rizikų.

JAV technologijų bendrovė neseniai pašalino dar vieną kenksmingą programėlę, kuri sugebėjo prasmukti į „Google Play Store“. „QR Reader & File Manager“ buvo aptiktas „Anatsa“ bankinis Trojos arklys - pavojinga kenkėjiška programa, kuri vagia finansinę informaciją. Šis incidentas išryškina tebesitęsiančias saugumo problemas ir susirūpinimą dėl „Google“ taikomųjų programų peržiūros proceso.

„Anatsa“ yra pavojingas Trojos arklys, skirtas bankų programėlėms, kad pavogtų prisijungimo duomenis ir finansinę informaciją. Teigiama, kad šis kenkėjas veikia pasislėpęs prisijungimo puslapiuose bei tokiu būdu renka prisijungimo duomenis ir slaptažodžius. Taip įsilaužėliai gali prisijungti prie naudotojų paskyrų ir vogti pinigus.

Ši kenkėjiška programinė įranga kelia rimtą grėsmę žmonėms, kurie savo telefonus naudoja bankininkystei. Akivaizdu, jog nepaisant „Google“ pastangų apsaugoti „Play Store“, tokių grėsmių kaip „Anatsa“ vis atsiranda.

Verta prisiminti ir tai, jog dar visai neseniai „Google“ pašalino 90 pavojingų programų, tačiau šis naujausias kibernetinio saugumo bendrovės „Zscaler“ atradimas rodo, kad įsilaužėliai randa naujų būdų apeiti saugumo priemones. Programėlei, užmaskuotai kaip QR kodų skaitytuvui ir failų tvarkytuvei, pavyko išvengti aptikimo ir sėkmingai pateko į „Play Store“ parduotuvę.

Norėdami apsaugoti savo finansus, asmeninius duomenis bei pačius telefonus nuo galimų pavojų, rekomenduojame laikytis keleto esminių dalykų:

  • Naudokite oficialias programėlių parduotuves. Atsisiųskite programėles tik iš „Google Play“ parduotuvės ir venkite trečiųjų šalių šaltinių. Šie šaltiniai yra mažiau reguliuojami ir juose dažniau talpinamos kenksmingos aplikacijos.
  • Įjunkite „Google Play Protect“. Įsitikinkite, kad ši funkcija yra aktyvi, kad būtų automatiškai aptiktos ir pašalintos kenksmingos programėlės. Funkcija „Google Play Protect“ reguliariai tikrina jūsų prietaisą ir aplikacijas, ar jos nėra kenksmingos.
  • Patikrinkite programėlių kūrėjus. Prieš atsisiųsdami bet kokią programėlę, patikrinkite kūrėjo patikimumą ir perskaitykite naudotojų atsiliepimus. Patikimi kūrėjai rečiau kuria kenksmingą programinę įrangą.
  • Apribokite programėlių leidimus. Suteikite tik būtinus leidimus ir venkite per daug prieigos prašančių programų. Programėlės, kurios prašo daugiau leidimų, nei joms reikia, gali būti įtartinos.
  • Būkite atsargūs su QR ir PDF skaitytuvais. Atsižvelgdami į pastarojo meto grėsmes, būkite itin atsargūs su tokio tipo programėlėmis. Jas dažnai naudoja įsilaužėliai, norėdami paslėpti kenkėjišką programinę įrangą.
  • Venkite tiesioginių atsisiuntimų. Neįdiekite programėlių ar atnaujinimų naudodami nuorodas el. laiškuose ar žinutėse, vietoj to naudokitės oficialiomis parduotuvėmis.

Verta paminėti ir tai, jog „Google“ nuolat atnaujina savo saugumo protokolus, kad geriau aptiktų ir pašalintų kenksmingas programas. Būsimoje „Android 15“ operacinės sistemos versijoje bus įdiegtos tiesioginio grėsmių aptikimo funkcijos, naudojant įrenginyje esantį dirbtinį intelektą, kuris analizuos programėlių elgseną ir greitai nustatys grėsmes.

3 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas