„Android“ telefonų savininkai turėtų sunerimti: paneigtas mitas apie daugelio mūsų naudojamą įrenginio atrakinimo būdo saugumą

Arnas Balčiūnas

2023-05-31, 07:46

0 komentarų

Galbūt sutiksite su manimi, kad pirštų atspaudų skaitytuvai išpopuliarėjo tarp daugumos „Android“ išmaniųjų telefonų savininkų. Beveik kiekvienas „Android“ išmanusis telefonas turi tokį jutiklį.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
„Android“ telefonų savininkai turėtų sunerimti: paneigtas mitas apie daugelio mūsų naudojamą įrenginio atrakinimo būdo saugumą

Daugeliu atvejų pirštų atspaudų skaitytuvai randami trijose skirtingose „Android“ išmaniųjų telefonų vietose - šone, ant nugarėlės ir po ekranu. Nepriklausomai nuo vietos, jie visi tarnauja vienam pagrindiniam tikslui – saugumui.

Kadangi kiekvienas žmogus žemėje turi skirtingą pirštų atspaudą, negalima paneigti, kad pirštų atspaudų skaitytuvai išmaniajame telefone turėtų būti vienas saugiausių būdų apsaugoti privačius duomenis nuo pašalinių akių. Bet ar tikrai taip? Ar išmaniųjų telefonų pirštų atspaudų skaitytuvai užtikrina geriausią saugumo formą?

Na, atsakymas į tai gali priklausyti nuo to, kaip norite atrakinti pirštų atspaudais apsaugotą telefoną. Jei bandote atrakinti naudodami kitą piršto atspaudą, kuris nėra užregistruotas išmaniajame telefone, tuomet tikrai turite geriausią apsaugos formą. O kas, jei pabandysite atrakinti naudodami įsilaužimo įrankį? Tai turėtų būti gana sunku padaryti, tiesa? Net jei tai įmanoma, šis įrankis tikrai turėtų kainuoti nemažus pinigus. Jis turėtų būti pakankamai brangus, kad vyriausybės saugumo agentūros, tokios kaip FTB, ir kitos, galėtų jį sau leisti tyrimo tikslais.

Faktas tas, kad yra naujas įrankis, kuris gali įveikti „Android“ įrenginių pirštų atspaudų apsaugą, bet jis nekainuoja daug. Tai vos 15 JAV dolerių kainuojantis įrankis, kuris atlieka visus stebuklus.

Nauji „Tencent“ Yu Chen ir Džedziango universiteto Yiling He tyrimai parodė, kad beveik visuose išmaniuosiuose telefonuose yra dvi nežinomos spragos. Šie pažeidžiamumai yra pirštų atspaudų autentifikavimo sistemoje ir vadinami nulinės dienos pažeidžiamumais. Pasinaudojus šiais pažeidžiamumais, galima pradėti ataką, vadinamą „BrutePrint“ ataka, kad būtų atrakintas beveik bet koks išmaniojo telefono pirštų atspaudų skaitytuvas.

Norėdami tai pasiekti, tyrėjai panaudojo 15 $ kainuojančią plokštę su mikrovaldikliu, analoginiu jungikliu, SD atminties kortele ir plokštės jungtimi. Užpuolikams tereikia praleisti 45 minutes su aukos telefonu ir, žinoma, pirštų atspaudų duomenų baze.

Tyrėjas išbandė aštuonis skirtingus „Android“ išmaniuosius telefonus ir du „iPhone“. „Android“ telefonai yra „Xiaomi Mi 11 Ultra“, „Vivo X60 Pro“, „OnePlus 7 Pro“, „OPPO Reno Ace“, „Samsung Galaxy S10+“, „OnePlus 5T“, „Huawei Mate30 Pro 5G“ ir „Huawei P40“. Iš „iPhone“ buvo panaudoti „iPhone SE“ ir „iPhone 7“.

Visų išmaniųjų telefonų pirštų atspaudų apsaugos priemonės turi ribotą bandymų skaičių, tačiau „BrutePrint“ ataka gali apeiti šį apribojimą. Tiesą sakant, pirštų atspaudų autentifikavimo priemonėms nereikia tikslios įvesties ir saugomų pirštų atspaudų duomenų atitikties. Vietoj to, jos naudoja nustatytą ribą, kad aptiktų, ar įvestis yra pakankamai artima atitikimui. Tai reiškia, kad bet kuri kenkėjiška sistema gali pasinaudoti ir bandyti suderinti saugomus pirštų atspaudų duomenis. Viskas, ką jie turi padaryti, tai sugebėti apeiti pirštų atspaudų bandymų limitą.

Norint atrakinti išmaniuosius telefonus, tyrėjams tereikėjo nuimti galinį išmaniųjų telefonų dangtelį ir pritvirtinti 15 $ vertės plokštę. Kai tik prasideda ataka, kiekvienam įrenginiui atrakinti prireikia mažiau nei valandos. Kai įrenginys atrakinamas, plokštė taip pat gali būti panaudota mokėjimams autorizuoti.

Laikas, kurio prireikė kiekvienam telefonui atrakinti, tarp skirtingų modelių skyrėsi. Pavyzdžiui, „Oppo“ atrakinimas užtruko apie 40 minučių, o „Samsung Galaxy S10+“ - nuo 73 minučių iki 2,9 valandos. Sunkiausiai atrakinamas „Android“ išmanusis telefonas buvo „Mi 11 Ultra“. Tyrėjų teigimu, jį atrakinti prireikė maždaug 2,78–13,89 valandos.

Bandydami atrakinti „iPhone“, tyrėjai negalėjo pasiekti savo tikslo. Tai tikrai nereiškia, kad „Android“ pirštų atspaudai yra silpnesni nei „iPhone“. Taip yra daugiausia todėl, kad „Apple“ užšifruoja „iPhone“ vartotojų duomenis. Naudojant užšifruotus duomenis, „BrutePrint“ ataka negali pasiekti „iPhone“ pirštų atspaudų duomenų bazės. Dėl šios priežasties ši atakos forma niekaip negali nulaužti „iPhone“ pirštų atspaudų.

Kaip galutinis vartotojas, jūs mažai ką galite padaryti, išskyrus slaptažodžių ir kitų apsaugos formų naudojimą. Tačiau „Android“ kūrėjai turi imtis papildomų priemonių, kad užtikrintų naudotojo duomenų saugumą. Atsižvelgdami į tai, tyrėjai Yu Chen ir Yiling pateikė keletą rekomendacijų. Jie pasiūlė, kad kūrimo komanda apribotų apėjimo bandymus. Jie taip pat paragino „Google“ užšifruoti visus duomenis, siunčiamus tarp pirštų atspaudų skaitytuvo ir mikroschemų rinkinio.

Turbūt pastebėjote, kad mokslininkai šiai vadinamajai „BrutePrint“ atakai naudojo senus išmaniuosius telefonus. Taip yra todėl, kad šiuolaikiniai „Android“ išmanieji telefonai yra labiau apsaugoti naudojant griežtesnius programų leidimus ir programų saugos duomenis. Sprendžiant iš šių tyrinėtojų naudojamo metodo, „BrutePrint“ atakai bus labai sunku prasiskverbti pro šiuolaikinę „Android“ apsaugą.

„Security Boulevard“ taip pat patikino naujausių „Android“ išmaniųjų telefonų naudotojus, kad jie gali nesijaudinti, nes„BrutePrint“ ataka gali neveikti „Android“ išmaniuosiuose telefonuose, kurie atitinka naujausius „Google“ standartus.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Pranešimas spaudai

2024-04-20, 11:59

0 komentarų

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Vyriausybės kanceliarija su dezinformacijos analizės centru „Debunk.org“ organizuoja moksleiviams skirtą egzaminą: gegužės 3 d. visi iš anksto užsiregistravę 9–12 kl. moksleiviai su dezinformacijos analizės meistrais paskaitoje diskutuos apie dezinformaciją, dirbtinį intelektą ir socialinių tinklų algoritmus, o po paskaitos dalyvaus egzamine, pasitikrins savo įgytas žinias ir, žinoma, gaus prizų.

„Dezinformacija nėra tik keistas nesuprantamas žodis ar kažkas, kas manęs nepalies – iš tiesų, kiekvieno iš mūsų telefone, socialiniuose tinkluose nuolat dūzgia didžiuliai informacijos ir dezinformacijos srautai, kuriuos turime atskirti, kad nepasimestume, kad nepakliūtume į sukčių rankas ar kitaip nenukentėtume. Svarbu suprasti, kad dezinformacija – tai priešiškai nusiteikusių šalių hibridinio karo ginklas, nukreiptas į mūsų šalies žmones ir naudojamas su tikslu silpninti visuomenę ir Lietuvą kaip valstybę.

Manau, kad dezinformacijos raštingumas šiais laikas toks pat būtinas kaip ir nuovoka informacinės technologijose, teksto suvokime ar kitose moksleiviams gerai žinomose srityse. Tikiuosi, kad šis egzaminas taps ne tik gražia tradicija, bet ir paskatins dezinformacijos raštingumo integraciją į mokymosi programas“, – sako Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Kaip viskas vyks?

  • Visus 9–12 kl. mokytojus (auklėtojus) iki balandžio 30 d. kviečiame registruoti savo mokomas (auklėjamas) klases dalyvauti Dezinformacijos raštingumo egzamine užpildant šią registracijos anketą. Kiekvienam mokiniui suteiksime individualų identifikacinį kodą (atsiųsime jūsų nurodytu el.paštu pasibaigus registracijai). Todėl prašome pildant formą pateikti kuo tikslesnį dalyvių skaičių iš jūsų klasės.
  • Egzaminas vyks interaktyviu būdu virtualioje erdvėje.
  • Geriausių rezultatų pasiekusi klasė bus pakviesta į Vyriausybės rūmus ir apdovanota.
  • Prieš egzaminą vykstanti paskaita bus transliuojama viešai Vyriausybės „Youtube“ ir „Facebook“ paskyrose.
  • Renginio pradžia – 10 val., trukmė – iki 1 val.

Nesate moksleiviai, bet norite mokytis dezinformacijos raštingumo?

Išbandykite „Debunk.org“ sukurtą skaitmeninį, nemokamą kursą, skirtą išmokti atpažinti melagingą ir klaidinančią informaciją. Lietuvoje „InfoSkydą“ jau išbandė 2 tūkstančiai žmonių!

45 minučių trukmės kurse apžvelgiama daugybę temų: kas yra dezinformacija ir kaip ji veikia, kas yra botai ir troliai, kaip dirbtinis intelektas gali būti naudojamas manipuliuoti jumis, kaip veikia socialinių tinklų algoritmai, ir dar daugiau.

Atlikę visas užduotis, išmoksite vadovautis trimis paprastomis taisyklėmis, kurios padės išvengti informacinių pinklių: įvertinti šaltinį, patikrinti turinį, ir apsvarstyti kontekstą.

Programą sudaro trumpi straipsniai, vaizdo įrašai ir „Kahoot“ žaidimai. Turėkite omenyje: kuo greičiau pateiksite teisingą atsakymą, tuo daugiau taškų surinksite!

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas