Skandalingas tyrimas: populiariausios „iPhone“ programėlės neretai yra elementariausias virusas

Lukas Snarskis

2021-06-12, 16:00

0 komentarų
Skandalingas tyrimas: populiariausios „iPhone“ programėlės neretai yra elementariausias virusas

Teismų duris varstančios kompanijos „Epic“ ir „Apple“ dar ne greitai užkas karo kirvį, o tai vartotojams nuolat suteikia vis įdomesnės informacijos. Viename iš teismo posėdžių dalyvavęs „Apple“ vadovas Timas Cookas atskleidė, jog be griežtų saugumo priemonių ir įvairiausių patikrinimų, jų valdoma „App Store“ parduotuvė taptu tikru „toksišku chaosu“.

Dar įdomesne informacija pasidalino „Washington Post“, kurie skelbia, jog atliktas tyrimas rodo, jog iš maždaug 1000 populiariausių programėlių, kurios skirtos „iOS“ platformai, maždaug 2 proc. jų daro vienokią ar kitokią žalą vartotojams, o tai jiems gali kainuoti nemažai pinigų. Aiškėja ir kokia forma dažniausiai pasireiškia kenksmingos aplikacijos.

Daugelis programėlių siunčia pranešimus į paveiktus išmaniuosius telefonus su pasiūlymu įsidiegti neva labai veiksmingą antivirusinę programinę įrangą. Tarp pavojingiausių aplikacijų, kurios dažniausiai siekia vienaip ar kitaip pakenkti jų naudotojui, patenka pažinčių programėlės, QR kodų skaitytuvai, kameros ar kitos panašios aplikacijos. Skaičiuojama, kad žalingos aplikacijos yra padariusios žalos už maždaug 48 mln. JAV dolerių, įskaitant ir 30 proc. komisinį mokestį, kurį gauna „Apple“.

„Deja, tačiau niekas nėra tobulas. Kaip bebūtų, aš esu įsitikins, jog dienos pabaigoje mes darome žymiai geresnį darbą nei daugelis kitų. Mano nuomone, viena didžiausių rizikų būtų leisti į „iOS“ įrenginius parsisiųsti programėles iš įvairiausių trečiųjų šalių parduotuvių, kas suteiktų galimybę šiai problemai dar labiau augti“, - kalbėjo „Apple“ atstovas Kyle‘as Andeeras.

Remiantis „Apple“ komentarais, „App Store“ parduotuvėje yra taikomi aukščiausi standartai, kurie leidžia užtikrinti šios programėlių prekybvietės saugumą bei patikimumą. Pažymima ir tai, jog bendrovė nuolat imasi įvairiausių saugumo veiksmų, jog apsaugotų vartotojus. Įdomu ir tai, jog praėjusiais metais JAV milžinė užblokavo pervedimų už daugiau nei 1,5 mlrd. JAV dolerių, kurie potencialiai galėjo pakenkti varotojams.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas