Sukurta atominė baterija, kuri gali veikti 20 metų

Sukurta atominė baterija, kuri gali veikti 20 metų

Rusijos nacionalinis mokslinių tyrimų technologinis universitetas „MISiS“ praneša apie pažangios branduolinės baterijos vystymą. Dar 2017 metais centrinis mokslo tyrimų institutas „Elektronika“ apdovanojo už šį išradimą universiteto 2 kurso magistrantes Maria Sineva ir Anastasiya Kočkova „Inovatyvios elektronikos“ konkurse „Technologinio proveržio“ nominacijoje 1 vieta.

Darbai nesustojo ir išradimas nedulkėjo lentynose, kiti universiteto mokslininkai sugebėjo ženkliai patobulinti anksčiau sukurtos baterijos keitiklį, kas ir atvėrė kelius į platesnę rinką bei pastatė universitetą į gretas su šios atšakos lyderiais „City Labs“, „BetaBatt“, „Qynergy Corp“ ir „Widetronix“.

Pagrindinis patobulinto gaminio bruožas yra originali nikelio beta-voltatinio elemento mikrokanalinė 3D struktūra. Radioaktyvusis elementas (Ni-63) yra dedamas iš abiejų mikrokanalinės plokštelės pusių, o tai leidžia supaprastinti baterijos gamybos technologiją, taip pat valdyti atvirkštinę srovę, dėl kurios iššvaistoma daug energijos.

Tvirtinama, kad siūlomas sprendimas, palyginus su panašiais analogais, leidžia tris kartus sumažinti elemento dydį, 10 kartų padidinti galią, sumažinti gamybos sąnaudas 50%, o mikrokanalų struktūra padidina β radiacijos efektyviosios konversijos plotą 14 kartų.

Tokia baterija, nepertraukiamai gali veikti iki 20 metų, o jos panaudojimo scenarijai gali atverti langus į naujus pasaulius. Šį energijos elementą galima būtų naudoti, kaip avarinį maitinimo šaltinį ir temperatūros jutiklį įrenginiuose, kurie veikia esant ekstremalioms temperatūroms ir naudojami sunkiai prieinamose ar iš viso iki šiol nepasiekiamose vietose, pavyzdžiui, kosmose, giliai po vandeniu ar dideliame aukštyje.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas