„Huawei FreeBuds Pro 2” apžvalga: geriausios belaidės ausinės rinkoje, taškas

Ignas Petrikonis

2022-07-22, 12:21 (atnaujinta 2022-11-29, 01:56)

0 komentarų
„Huawei FreeBuds Pro 2” apžvalga: geriausios belaidės ausinės rinkoje, taškas

Visiškai belaidžių ausinių prieš porą-trejetą metų išgyveno tikrą sprogimą. Kol išmaniųjų telefonų pardavimai stabiliai mažėjo, šie daikčiukai nuo lentynų buvo graibstomi kaip ledai karštą vasaros dieną, o juos pradėjo gaminti kas tik netingi. Vis dėlto bėgant metams, progresas šioje rinkoje paspaudė stabdžius, tad gamintojai pradėjo konkuruoti tik kaina, dizainu ir triukšmo slopinimo kokybe. Vien ko vertas faktas, kad nuo „AirPods Pro” pristatymo praėjo jau beveik treji metai, o jos vis dar dominuoja geriausiųjų topuose ir apie jų atnaujinimą dar rimtai net nekalbama.

Žinote, kas tokioms tendencijoms demonstruoja imunitetą? O gi „Huawei”. Bendrovė dėl JAV sankcijų nukreipė visą dėmesį nuo išmaniųjų telefonų ir susikoncentravo į visiškai belaides ausines ir laikrodžius. Ir kai tokius pajėgumus turinti įmonė žengia tokį žingsnį, galima tikėtis ne juokais išlaižytų produktų.

Tad visiškai nenuostabu, kad šios vasaros pradžioje morališkai senti pradėjusios „FreeBuds Pro” greitai buvo pakeistos naujomis „Huawei FreeBuds Pro 2”, kurios žada atnaujinimus visose pagrindinėse srityse. Tačiau ko iš tiesų verti tokie atnaujinimai ir ar tikrai vienos geriausių ausinių „Android” telefonams gali būti dar geresnės?

Dizainas

Vos išsipakavęs „FreeBuds Pro 2”, likau šiek tiek nusivylęs. Ta pati užapvalintos cigarečių dėžutės forma, toks pats atidarymo mechanizmas, netgi ta pati mano mėgstama „Silver Frost” spalva. Kai nubėgau nuo lentynos pasiimti pirmąsias „FreeBuds Pro”, šiokius tokius skirtumus visgi pastebėjau.

Naujųjų ausinių dėklo matmenys minimaliai mažesni, jis šiek tiek lengvesnis, o galinėje dalyje, ant žvilgančių metalinių dangtelio vyrių, greta „Huawei” pripaišytas garsios prancūzų technologijų įmonės „Devialet” pavadinimas. Jei norite daugiau skirtumų, rekomenduoju pasirinkti naująją „Blue Silver” spalvą, kuri biznio solidumą atskiedžia vasariška gaiva, o jei esate klasikos mėgėjas, „Huawei” tebesiūlo ir baltą spalvą. Visgi aš likčiau prie „Silver Frost” - dėl matinės apdailos ji geriausiai paslepia pirštų antspaudus ir ant jos praktiškai nesimato mikroįbrėžimai, neišvengiamai atsirandantys nuo ausinių pasivaikščiojimų mūsų kišenėse ir krepšiuose.

Neabejotinai man ir daugeliui pirmųjų „FreeBuds Pro” savininkų maloniausias dalykas - pagaliau išspręstas galvos skausmas su ausinukų išėmimu iš dėklo. Naujausiame modelyje juos sugriebti pirštais daug lengviau. Be to, automobilių terminais tariant, ausinės tapo aerodinamiškesnės, nes gamintojas jas suapvalino toje vietoje, kur susijungia kotelis ir į ausį lendanti dalis. Ir žinote ką, toks kosmetinis veiksmas „FreeBuds Pro 2” suteikė daug papildomo komforto. Jei jų pirmtakes po valandėlės dviejų norėdavosi išsiimti ir pailsinti ausis, tai šios nesukelia jokio diskomforto ir jas be pertraukų galima dėvėti dvi ir, turbūt, daugiau valandų. Jos taip pat mažiau linkusios išslinkti iš ausies, kad ausinukus tektų pirštu įstumti atgal į ausies kanalą.

Prie to prisideda sumažintas ausinukų svoris, kuris minimaliai atpigino jų pojūtį rankoje, bet užtat suteikė minėtą dėvėjimo komfortą. Esu išbandęs nemažai tokio tipo gaminių, bet „FreeBuds Pro 2” turbūt kelčiau į pirmą vietą. Aišku, geriausius rezultatus tiek komforto, tiek garso kategorijose svariai nulemia teisingo guminės pagalvėlės dydžio pasirinkimas. Jį palengvina telefonui skirtoje „AI Life” programėlėje įdiegta speciali funkcija, kuri garso bangomis nuskenavusi jūsų ausies kanalą pasako, kokį pagalvėlės dydį pasirinkti. Tačiau yra viena problema - pagalvėlės linkusios ganėtinai lengvai atsikabinti nuo ausinukų, tad nemaža tikimybė, kad ilgainiui būsite priversti naudoti ne sau tinkamas, o likusias nepamestas.

Taip pat džiaugiuosi, kad „Huawei” išlaikė pirmtakių turėtą originalų kampuotą kotelį, kuris dailiai atrodo jūsų ausyse ir neleidžia aplinkiniams susidaryti įspūdžio, kad dėvite kokius nors pigius kiniškus „AirPods” klonus. Na ir šiaip, „FreeBuds Pro 2” atrodo kaip labai kokybiškas daiktas - puiki surinkimo kokybė, tvirti dangtelio ir ausinių prilaikymo jo viduje magnetai, jokių atsitiktinių atsidarymų ar barškėjimo. Net ir šiokią tokią IP54 apsaugą nuo prakaito ir aptaškymo vandeniu turi. Gerai padirbėta, „Huawei”!

Garso kokybė

Viena priežasčių, kodėl pirmosios „FreeBuds Pro” buvo mano favoritės tarp visiškai belaidžių ausinių, buvo puikus garsas. Tiesą sakant, net keletas mano pažįstamų geriausiomis garso srityje tituluojamų „AirPods Pro” savininkų, pabandę mano maloniai jiems paduotą „Huawei” analogą, likdavo lengvai nustebę. „FreeBuds” pasiūlydavo šiltesnį bei nuotaikingesnį garsą su šiek tiek daugiau žemų dažnių ir, nors taip preciziškai nesusitvarkydavo su aukštaisiais, išlaikydavo gana tikslų atkūrimą. Tačiau panašu, kad „Huawei” nesiruošia taikytis su antra vieta ir dėl to savo jėgas suvienijo su mano jau minėtais „Devialet”.

Bene didžiausias patobulinimas, kuriuo „FreeBuds Pro 2” skiriasi nuo savo pirmtakių, yra LDAC garso perdavimo kodeko palaikymas, pakeitęs AAC. Paprasčiau tariant, jei turite naujesnį „Android” telefoną ir esate audiofilas, klausantis FLAC kokybės muzikos, naujasis „Huawei” kūrinys jums leis išgirsti kur kas daugiau detalių ir geriau girdėti kiekvieną muzikos instrumentą. Skirtumas yra net ir klausant to paties „Spotify” ar „YouTube Music” - garsas tampa pastebimai šiltesnis. Žodžiu, geriausia kokybė, kokia tik galima pasiekti muzikos klausantis be laidų.

Kalbant apie pačius mini garsiakalbius, kurių kiekvienoje ausinėje yra po du, tiesiog sunku rasti, prie ko prisikabinti. Kinai giriasi, kad „Devialet”, kurie turbūt nei man, nei jums prieš tai nebuvo girdėti, prie „FreeBuds Pro 2” garso derinimo plušėjo visus metus, ir panašu, jog čia nėra tik reklaminė pasakėlė. „Huawei” šedevras atkuria turbūt maloniausius žemuosius dažnius, kokius tik girdėjau visiškai belaidėse tokio dydžio ausinėse.

Jie yra ne pigūs metaliniai, kaip pas kai kuriuos konkurentus, o lyg malonios vibracijos, panašios į tas, kurias jaučiame stovėdami klube kiek atokiau nuo galingų kolonėlių. Ne veltui šios ausinės gali atkurti vos 14 Hz siekiančius bosus, kurių net negali išgirsti žmogaus ausis. Kas klausotės elektroninės, hiphopo ar roko muzikos - liksite maloniai nustebinti. Su aukštaisiais ir vidutiniais dažniais taip pat buvo puikiai padirbėta - aukštieji dabar atkuriami kur kas aiškiau, o vidutiniai nėra užgožti ir yra labai malonūs ausiai.

Vyšnia ant torto yra dirbtiniu intelektu paremta „Triple Adaptive EQ” funkcija, kuri garsą idealiai sureguliuoja pagal vartotojo ausies kanalo ypatumus, ausinės poziciją ir garso lygį. Abejoju, ar garso srityje galima padaryti dar kažką, kad vartotojo ausys būtų dar laimingesnės.

Triukšmo slopinimas

Triukšmo slopinimas buvo dar viena sritis, kur „FreeBuds Pro” iki „AirPods Pro” trūko tik žingsnelio. Kadangi ši funkcija pastaruoju metu yra ant bangos ir savotiškas pagrindinis ringas, kuriame mušasi aukščiausios klasės belaidės ausinės, „Huawei” vėl paserviravo saują naujienų.

Pirmoji jų - patobulintas aplinkos garso paėmimas. Kaip teigia kompanija, du išoriniai ausinių mikrofonai priima triukšmą iš aplinkos, o vidinis - perteklinį triukšmą ausies kanale. Tai leido pasiekti įspūdingą 47 dB slopinimo efektyvumą. Kalbant žmonių kalba, „FreeBuds Pro 2” praktiškai iki minimumo užtildys triukšmingą gatvę, autobusą ar kavinę. Ir taip, kalbu ne apie švelnų pritildymą, kurį siūlo naujesnės „Galaxy Buds” ar „Xiaomi”, o kone apie visišką užtildymą, kurį anksčiau pasiekdavo tik didžiosios ausis apgaubiančios „Sony” ar „Bose”.

Kadangi šią vasarą kaip tik teko šiek tiek paskraidyti lėktuvu, galiu patvirtinti, jog „FreeBuds Pro 2” aplinkinį triukšmą nusodino nedaug prasčiau, nei mano turimos aukščiausios klasės ant ausų dedamos „Sony WH-1000XM3”. Jei Soniai suteikė 9 iš 10 prilygstančią tylą, tai „Huawei” vertinčiau kokiais 7-8 iš 10. Teneapgauna jūsų skaičiai, tai pasakiškai geras rezultatas tokio tipo produktui. Be to, „Huawei” telefonų savininkai įsijungę lėktuvo režimą ateityje netgi galės automatiškai „FreeBuds Pro 2” pervesti į dar aktyvesnį „Ultra” triukšmo slopinimo režimą ir taip gauti maksimalią apsaugą nuo nepageidaujamų garsų.

Bendrovė taip pat giriasi sugebėjusi šias ausines priversti slopinti visai rinkai neįkandamą 400 Hz - 3 kHz dažnių diapazoną, kuriame gyvena žmonių balsai. Taip, „FreeBuds Pro 2” tai daro geriau už pirmtakes, bet turiu įspėti, jog reikia būti realistams - jei biure šalia jūsų sėdi kalbus kolega, o jūs tikitės sau ramiai paklausyti kokios tinklalaidės, jo balsą vis tiek aiškiai girdėsite. Turbūt geriausiai visa tai veikia kokioje kavinėje, kai vienu metu girdima daug balsų ir jie susilieja į bendrą masę.

„FreeBuds Pro 2” triukšmą gali slopinti trimis skirtingais lygiais, bet jų programėlėje nuolat junginėti nereikia, nes ausinės yra pakankamai išmintingos, kad tai situacijai tinkamiausią režimą parinktų pačios. Jos taip pat turi ir galimybę aplinkos garsą perduoti į jūsų ausis, jei, pavyzdžiui, klausydamiesi muzikos ir eidami gatve nenorėtumėte papulti po automobilio ratais.

Vos nepamiršau paminėti ir dar vienos naujovės - triukšmo slopinimo skambučių metu. Ausinėse esantis specialus „kaulo laidumo” mikrofonas padeda joms atskirti, kur yra jūsų balsas, o kur - aplinkos triukšmas, ir taip jo nenuslopinti. Rezultate kalbant per ausines nebereikia rėkti ir gąsdinti aplinkinių. Deja, kalbant telefonu, man kažkodėl vis tiek intuityviai norisi vieną ausinę išsitraukti iš ausies. Matyt, ši funkcija dar neveikia pakankamai gerai.

Veikimas

Kai pasirodė pirmosios „FreeBuds Pro”, negalėjau nuslėpti savo nuostabos, kaip kinai gali taip akivaizdžiai perimti „AirPods Pro” pristatytą kotelio suspaudimu paremtą valdymą. Na, bet kam kurti savo, jei gali pavogti gerą, ar ne? „Huawei” tikrai pritaria ir „FreeBuds Pro 2” nusprendė valdymo nekeisti. Vienas stiprus suspaudimas dviem pirštais paleidžia arba sustabdo grojimą/pakelia ragelį, du - perjungia dainą į priekį/atmeta ragelį, trys - perjungia į prieš tai klausytą dainą, o ilgesnis palaikymas suspaudus - leidžia reguliuoti triukšmo slopinimą.

Visa ta valdymo mechanika veikia tiksliai ir patikimai, tačiau netikėtai nusivyliau garsumo reguliavimu. „Huawei” sugalvojo prie nuo „Apple” nukopijuoto valdymo pridėti kažką nuo savęs ir suteikė galimybę pirštu braukant aukštyn/žemyn per viršutinę kotelio pusę garsinti arba tylinti muziką. Nežinau, ar čia mano egzemplioriaus problema ar kažkokie naujo modelio ypatumai, bet pastaroji galimybė veikė labai nejautriai ir netiksliai. Bent jau automatinis grojimo stabdymas ir paleidimas, išėmus ausinuką iš ausies ir įdėjus jį atgal, nė karto neklydo.

Deja, su „FreeBuds Pro 2” pasikartojo ta pati istorija, kaip ir su kiek anksčiau bandytomis „FreeBuds 4”. Prie naujesnių „Huawei” telefonų „FreeBuds Pro” turėtų prisijungti lygiai kaip ir „AirPods”. Tiesa, atvėrus dangtelį iššokančio suporavimo lango man kažkodėl vėl reikėjo laukti pernelyg ilgai - apie 10 sekundžių. Jei būčiau mažiau kantrus, turbūt būčiau bandęs tai atlikti rankiniu būdu - elementariai palaikęs dėklo šone esantį mygtuką - šį procesą pirmąkart teks atlikti likusių „Android” bei „iPhone” savininkams. Na, bet viskas galiausiai pavyko.

Smagu, jog ausinukai vėliau su telefonu vėliau susijungia akimirksniu, dar net nespėjus jų įsidėti į ausis. Taip pat „FreeBuds Pro 2” gali būti suporuoti su dviem įrenginiais, o ir netgi automatiškai prisijungti prie to, kurį tuo metu naudojate. Labai patogu ir mano knygoje privaloma visoms naujoms Bluetooth ausinėms. Bet va su telefonu „FreeBuds Pro 2” Bluetooth ryšį palaikė ganėtinai vidutiniškai. Nežinau, ar čia kaltas aukštesnės kokybės garso perdavimo kodekas, ar dar kažkas, bet palikus telefoną ir su ausinėmis paėjėjus už kambario sienos ir žengus dar keletą žingsnių, garsas pradėdavo trūkinėti ar net sustodavo. Kitos pastaruoju metu testuotos ausinės veikė pastebimai didesniu atstumu.

Norint išnaudoti visą ausinių išmanumą, „Huawei”, įvairių kitų gamintojų „Android” bei „Apple” įrenginių savininkai gali įsidiegti „AI Life” aplikaciją, kurioje galima atnaujinti ausinių programinę įrangą, matyti baterijos įkrovą, reguliuoti valdymo gestus ir įjungti garso slopinimą. Be to, programėlėje galima reguliuoti „FreeBuds Pro 2” garso profilį, pridedant žemų dažnių ar ko kito.

„FreeBuds Pro 2” mikrofonų kokybei rašyčiau dešimtuką. Per kompiuterį vykdytos vaizdo konferencijos metu pašnekovo pasiteiravęs, kaip girdžiuosi, gavau atsakymą, jog „geriau, nei be ausinių”, o paplūdimyje, siaučiant stipriam vėjui, sugalvojęs paskambinti artimiesiems, galėjau susikalbėti be jokių problemų. Tik, kaip ir minėjau, tetrūksta atsikratyti reflekso pokalbio metu tas ausines išsitraukti iš ausų.

Baterija

OK, neneigsiu, „FreeBuds Pro 2” šioje apžvalgoje gavo pagyrimų tiek, kad jų kūrėjai jau turbūt tik šypsotųsi, demonstruodami iš drovumo įraudusius žandukus. Bet palaukite, niekas čia dar nebaigė, nes neaptarėme baterijos. Galiu atskleisti, jog šis aspektas paskutiniais naudojimo mėnesiais buvo didžiausias „FreeBuds Pro” Achilo kulnas, nes kartą šios ausinės mano ausyse sugebėjo mirti vos po 2,5h muzikos klausymosi sesijos. Belieka apgailestauti, bet „FreeBuds Pro 2” ne ką geresnės.

Gamintojas deklaruoja, kad su įjungtu triukšmo slopinimu „FreeBuds Pro 2” vienu įkrovimu turėtų ištverti 4h, dėkle esanti baterija - suteikti dar papildomas 14h (18h iš viso). Išjungus triukšmo slopinimą, ištvermė atitinkamai padidėja iki 6h ir 30h. Popieriuje viskas skamba neblogai, bet mano naudojimo patirtis rodo ką kitą.

Muzikos klausausi maždaug 70 proc. garsumu, triukšmo slopinimą laikau įjungtą, o ausinukai visada yra prisijungę prie dviejų įrenginių - o kaip kitaip naudoti tokio kalibro ausines? Juk sunkiai uždirbtus beveik 200 eurų išleidote ne tam, kad „FreeBuds Pro 2” naudotumėte kaip kokias „Redmi” už 20 eurų. Žodžiu, taip naudojant naujausią „Huawei” kūrinį, jo baterija pasidavė po 3h ir poros minučių.

Aišku, kalbu apie kelionę - taip ilgai muzikos be pertraukų klausomės tikrai ne kasdien, jei išvis kada nors klausomės. Tačiau toks rezultatas vis tiek nedžiugina, ypač turint galvoje tai, kad po metų ir ilgesnio naudojimo ausinukų baterijos pasidėvės ir nebelaikys tiek, kiek naujos. Nežinau, kas dėl to kaltas - ar nuolatinis susijungimas su dviem Bluetooth įrenginiais, ar labai stropiai dirbantis triukšmo slopinimas, bet tikrai galėtų būti geriau.

Gerai, kad bent krovimo srityje „FreeBuds Pro 2” nenuvilia. Grąžinti į dėklą ausinukai įsikrauna per kiek daugiau, nei pusvalandį, o pilnas dėklo įkrovimas, naudojant USB-C laidą, trunka apie valandą. Kaip ir būdinga aukščiausios klasės įrenginiui, čia rasime ir belaidžio krovimo funkciją, tik tiek, jog kraunant šiuo būdu ausinės krausis ilgiau už jūsų telefoną. Na, bet patogu, kai daugumą šiuolaikinių telefonų palaiko atvirkštinio belaidžio įkrovimo galimybę. Patogumo suteikia ir šalia įkrovimo jungties įrengta nedidelė spalvota LED lemputė, informuojanti apie įkrovimo būseną.

Verdiktas

Būsiu atviras - iš pat pradžių pamatęs, kad „FreeBuds Pro 2” išoriškai nuo savo pirmtakių praktiškai nesiskiria, tikėjausi, jog čia bus tas eilinis atvejis, kai gamintojas atnaujintą gaminį išleidžia ne todėl, kad gali pasiūlyti kažką naujo, o dėl to, kad „atėjo laikas”. Tačiau pabaigęs testuoti šias ausines turiu apsibarstyti galvą pelenais ir pripažinti, jog labiau klysti negalėjau.

Nedideli „FreeBuds Pro 2” dizaino pokyčiai ne tik išsprendė „FreeBuds Pro” kliurką su ištraukimu iš dėklo, bet ir leido ausyse įsitaisyti kur kas patogiau. Ausinės skamba ne šiaip „truputį geriau”, bet taip gerai, jog „AirPods Pro” ir kitus konkurentus tiesiog pučia nuo vaizdo. Bosai, aukštieji dažniai ir garso gylis šiuo metu neturi lygių rinkoje, kaip ir įspūdingas triukšmo slopinimo pajėgumas. Gal kažko trūksta iš išmanių funkcijų? Susijungimas su dviem įrenginiais vienu metu - yra, visus parametrus reguliuoti leidžianti programėlė - yra, belaidis įkrovimas - yra. Mano šūvių neatlaiko tik silpnoka baterija.

„FreeBuds Pro 2” neabejotinai yra labiausiai patobulintos bei geriausios visiškai belaidės ausinės, kokias tik kada nors testavau ir turbūt testuosiu artimiausiu metu. Visos įspūdingos technologijos, kurias panaudojo „Huawei”, leidžia „FreeBuds Pro 2” rekomenduoti kiekvienam, norinčiam absoliučiai geriausių tokio tipo ausinių - nesvarbu, turite „Huawei”, „Samsung”, „Xiaomi” ar net „iPhone” telefoną. Ech, kad tik „Huawei” būtų kažkaip sugebėjusi sutvarkyti tą nelemtą bateriją...

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas