Kaip sužinoti ar prie „iPhone“ prijungtų ausinių garsas gali pakenkti klausai?

Ramūnas Kavaliauskas

2020-01-13, 01:00 (atnaujinta 2021-05-08, 14:34)

0 komentarų
Kaip sužinoti ar prie „iPhone“ prijungtų ausinių garsas gali pakenkti klausai?

Per garsiai ar per ilgai klausantis muzikos (nebūtinai tik muzikos) per ausines rizikuojama sugadinti klausą ar net apkursti. Kaip sužinoti ar prie „iPhone“ pajungtų ausinių garsas yra nesaugus?

„Pasaulio sveikatos organizacijos“ teigimu daugiau nei vienas milijardas paauglių ir jaunų žmonių rizikuoja apkursti dėl ilgai per garsiai klausomos muzikos, taip pat ir naudojant ausines susietas su mobiliais telefonais. Tai galėtų atrodyti nereikšminga, tačiau per garsiai klausoma muzika gali tapti negrįžtamu klausos sugadinimu ar net visišku jos praradimu.

Nors „Health“ aplikacija didžia dalimi skirta fiziniam aktyvumui, „Apple“ po truputį aplikaciją pildo ir kitu sveikatingumo kontrolės funkcionalumu, taip pat ir klausos. „iOS 13“ įdiegtas ausinių garso sekimo funkcionalumas. „Health“ aplikacija seka ausinių garsumą ir informuoja naudotoją kai muzikos, tinklalaidės, filmo ar bet ko kito klausomasi per garsiai.

Kaip pridėti ausinių garso lygį prie mėgstamų?

Jei niekada nenaudojote „Health“ aplikacijos, informacija apie ausinių garso lygį, greičiausiai, jums nebus prieinami aplikacijos Summary puslapyje. Norėdami pridėti ausinių lygio parodymus prie mėgstamų (taip šiuos parodymus bus paprasčiau pasiekti), savo aplikacijos profilio puslapyje paspauskite Edit (lango dešinėje viršuje po profilio nuotrauka) → paspauskite žvaigždės piktogramą esančią šalia „Headphone Audio Levels“ (rasite „Hearing“ skirsnyje.

Kaip peržiūrėti jūsų klausymosi įpročius naudojant ausines?

Kai „Health“ aplikacija surinks ausinių audio lygio duomenis ir juos parodys „Summary“ skirsnyje, norėdami pamatyto išsamesnę informaciją paspauskite ant šių parodymų. Puslapio viršuje pamatysite paragrafą, kuriame pamatysite valandomis, dienomis, savaitės dienomis, savaitėmis, mėnesiais ir metais suskirstytus jūsų naudotus garsumo lygius.

Jei vidutiniškai jūsų rodikliai yra neblogi — pamatysite žalią apskritimą ir OK šalia garso indikatoriaus. Tai reiškia, kad naudodamiesi ausinėmis neperžengiate 80 dB (decibelų) ribos. Jei garsumo lygis yra kenksmingas — pamatysite geltoną trikampį su Loud šalia indikatoriaus. Tai reiškia, kad periodiškai peržengiate 80 dB garsumo lygį arba naudodamiesi ausinėmis ilgą laiką klausėtės muzikos ar panašiai 74 dB ar didesniu garsu.

Svarbu žinoti koks garsumas yra saugus ir koks gali pakenkti jūsų klausai ir kaip ilgai galima klausytis tam tikru garsumu norint nepakenkti savo klausai:

  • 75 dB - 127 valandos per 7 dienas
  • 80 dB - 40 valandų per 7 dienas
  • 90 dB - 4 valandos per 7 dienas
  • 100 dB - 24 minutes per 7 dienas
  • 110 dB - 2 minutes per 7 dienas
  • 120 dB - 14 sekundžių per 7 dienas

Ausinių garsumo grafike rasite informaciją apie vidutinį jų garsumą decibelais bei trukmę. Paspaudę ant Exposure mygtuko esančio po grafiku galėsite peržvelgti garsumo informaciją pasirinktam laikotarpiui.

Paslinkę lange rodomą informaciją iki „Headphone Audio Levels“ puslapio pamatysite informaciją, kurioje palyginama ankstesnė ausinių garsumo informacija su dabartine. Pavyzdžiui galėsite palyginti ar šią savaitę muzikos klausėtės garsiau nei praėjusią.

Paspaudę ant „Show All Data“ mygtuko galite peržiūrėti visą surinktą ausinių garsumo informaciją suskirstytą dienomis, o kairiau datos bus tos dienos garsumo vidurkis. Paspaudę ant kurios nors dienos — pamatysite kaip buvote nustatę ausinių garsumą dienos bėgyje.

Garsumas dar ne viskas

Muzikos klausymasis garsiai dar ne viskas. Jei „pasuksite garso rankenėlę“ kiek daugiau, bet neilgam — tai neturėtų pakenkti jūsų klausai. Nors „Pasaulio sveikatos organizacijos“ duomenimis 80 dB yra sveikatai nekenkiantis garsumas, tačiau tai nereiškia, kad ilgas muzikos ar kito garso klausymasis tokiu garsu naudojant ausines yra visiškai saugus. „Pasaulio sveikatos organizacijos“ teigia, kad jei ausinėmis ilgam klausymuisi naudojamas 74 dB garsas — jis laikomas dideliu.

Geriausias dalykas yra nenaudoti ausinių ilgai ir jas naudojant neviršyti sveiko garsumo.

Stebėkite savo ausinių garsumo įpročius ir atminkite, kad ausinės, nors ir patogus įrenginys — gali tapti pablogėjusios klausos ar net visiško jos praradimo priežastimi. Reikalas tas, kad prarastos klausos, greičiausiai, jums nepadės susigrąžinti net medikai. Pablogėjusi klausa tai reiškia, kad galite nebegirdėti tam tikrų garsų (žadintuvo, durų skambučių ir panašiai), kitų žmonių balsų (ypač kalbant telefonu) ar bendraujant triukšmingoje aplinkoje (restorane, bare).

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Taip pat skaitykite

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Pranešimas spaudai

2024-04-20, 11:59

0 komentarų

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Pirmą kartą Lietuvos istorijoje rengiamas dezinformacijos raštingumo egzaminas

Lietuviai supranta, kad kasdienėje aplinkoje juos supa ne tik naudinga, bet ir melaginga informacija, tačiau labiausiai paplitę dezinformacijos naratyvai ne vieną vis dar suklaidina.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje

Vyriausybės kanceliarija su dezinformacijos analizės centru „Debunk.org“ organizuoja moksleiviams skirtą egzaminą: gegužės 3 d. visi iš anksto užsiregistravę 9–12 kl. moksleiviai su dezinformacijos analizės meistrais paskaitoje diskutuos apie dezinformaciją, dirbtinį intelektą ir socialinių tinklų algoritmus, o po paskaitos dalyvaus egzamine, pasitikrins savo įgytas žinias ir, žinoma, gaus prizų.

„Dezinformacija nėra tik keistas nesuprantamas žodis ar kažkas, kas manęs nepalies – iš tiesų, kiekvieno iš mūsų telefone, socialiniuose tinkluose nuolat dūzgia didžiuliai informacijos ir dezinformacijos srautai, kuriuos turime atskirti, kad nepasimestume, kad nepakliūtume į sukčių rankas ar kitaip nenukentėtume. Svarbu suprasti, kad dezinformacija – tai priešiškai nusiteikusių šalių hibridinio karo ginklas, nukreiptas į mūsų šalies žmones ir naudojamas su tikslu silpninti visuomenę ir Lietuvą kaip valstybę.

Manau, kad dezinformacijos raštingumas šiais laikas toks pat būtinas kaip ir nuovoka informacinės technologijose, teksto suvokime ar kitose moksleiviams gerai žinomose srityse. Tikiuosi, kad šis egzaminas taps ne tik gražia tradicija, bet ir paskatins dezinformacijos raštingumo integraciją į mokymosi programas“, – sako Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Kaip viskas vyks?

  • Visus 9–12 kl. mokytojus (auklėtojus) iki balandžio 30 d. kviečiame registruoti savo mokomas (auklėjamas) klases dalyvauti Dezinformacijos raštingumo egzamine užpildant šią registracijos anketą. Kiekvienam mokiniui suteiksime individualų identifikacinį kodą (atsiųsime jūsų nurodytu el.paštu pasibaigus registracijai). Todėl prašome pildant formą pateikti kuo tikslesnį dalyvių skaičių iš jūsų klasės.
  • Egzaminas vyks interaktyviu būdu virtualioje erdvėje.
  • Geriausių rezultatų pasiekusi klasė bus pakviesta į Vyriausybės rūmus ir apdovanota.
  • Prieš egzaminą vykstanti paskaita bus transliuojama viešai Vyriausybės „Youtube“ ir „Facebook“ paskyrose.
  • Renginio pradžia – 10 val., trukmė – iki 1 val.

Nesate moksleiviai, bet norite mokytis dezinformacijos raštingumo?

Išbandykite „Debunk.org“ sukurtą skaitmeninį, nemokamą kursą, skirtą išmokti atpažinti melagingą ir klaidinančią informaciją. Lietuvoje „InfoSkydą“ jau išbandė 2 tūkstančiai žmonių!

45 minučių trukmės kurse apžvelgiama daugybę temų: kas yra dezinformacija ir kaip ji veikia, kas yra botai ir troliai, kaip dirbtinis intelektas gali būti naudojamas manipuliuoti jumis, kaip veikia socialinių tinklų algoritmai, ir dar daugiau.

Atlikę visas užduotis, išmoksite vadovautis trimis paprastomis taisyklėmis, kurios padės išvengti informacinių pinklių: įvertinti šaltinį, patikrinti turinį, ir apsvarstyti kontekstą.

Programą sudaro trumpi straipsniai, vaizdo įrašai ir „Kahoot“ žaidimai. Turėkite omenyje: kuo greičiau pateiksite teisingą atsakymą, tuo daugiau taškų surinksite!

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas