Europoje ruošiamasi svarbiam balsavimui: jau kitą savaitę Europos Sąjunga gali suduoti galingą smūgį Kinijai ir šios šalies automobilių gamintojams, pasekmes pajus ir kai kurios kitos kompanijos

Lina Snarskienė

2024-09-18, 13:00

0 komentarų

Europos Komisija nustatė, kad Kinijos elektromobilių gamintojų gaunamos subsidijos iškreipia konkurencines sąlygas ir pamažu žlugdo vietos gamybą. Dėl šios priežasties buvo nuspręsta taikyti papildomus mokesčius, kol vyksta derybos su Kinijos valdžios institucijomis.

„Aliexpress“ įsibėgėjo išpardavimų maratonas – spauskite čia ir įsigykite populiariausias prekes už rekordiškai žemą kainą
Europoje ruošiamasi svarbiam balsavimui: jau kitą savaitę Europos Sąjunga gali suduoti galingą smūgį Kinijai ir šios šalies automobilių gamintojams, pasekmes pajus ir kai kurios kitos kompanijos

Pasak su planu susipažinusių asmenų, Europos Sąjunga rugsėjo 25 dieną ketina surengti balsavimą, dėl galutinių tarifų įvedimo iš Kinijos importuojamoms elektrinėms transporto priemonėms. Balsavimas atvertų kelią muitams įsigalioti nuo lapkričio mėnesio, nebent kvalifikuota dauguma - 15 valstybių narių, atstovaujančių 65 proc. visų ES gyventojų - tam prieštarautų.

Balsavimo data dar gali pasikeisti, teigė anonimiškumą pasirinkę asmenys. ES pasiūlė „SAIC Motor“, „Volvo“ patronuojančiajai bendrovei „Geely“ ir BYD taikyti atitinkamai 36,3, 19,3 ir 17 proc. muitus, kurie papildytų 10 proc. tarifą, jau taikomą eksportuotojams iš Kinijos.

Tikimasi, kad šie tarifai bus šiek tiek sumažinti, anksčiau pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“. Prie bazinio muito „Teslai“ būtų taikomas papildomas šiek tiek mažesnis nei 8 proc. tarifas.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pernai pradėjo tyrimą dėl elektromobilių, teigdama, kad Kinijos bendrovės nesąžiningai naudojasi valstybės subsidijomis ir užtvindo Europą pertekline produkcija.

Atsakydamas į tai Pekinas pradėjo antidempingo tyrimus dėl ES eksportuojamų brendžio, pieno ir kiaulienos produktų.

Kinija ir ES vedė derybas, siekdamos ieškoti alternatyvų muitams, tačiau jos kol kas nebuvo vaisingos. Briuselis mano, kad bet koks sprendimas turi būti pagrįstas Pasaulio prekybos organizacijos taisyklėmis ir juo turi būti sprendžiami ES tyrimo metu nustatytų žalingų subsidijų klausimai.

Diskusijos bus tęsiamos kitą savaitę, kai Kinijos prekybos ministras Wang Wentao atvyks į Europą ir susitiks su ES prekybos vadovu Valdžiu Dombrovskiu.

Kinija teigia, kad priemonės yra protekcionistinės, ir pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų, nustatydama muitus įvairiuose sektoriuose, kartu siekdama susitarimo, kad visi ginčai būtų sprendžiami kompleksiškai.

Pekinas taip pat ginčija PPO priemones. ES mano, kad Kinijos tyrimai yra atsakomieji veiksmai, ir ketina ginti savo interesus visuose trijuose tyrimuose, teigė minėti asmenys.

Ispanijos Ministras Pirmininkas Pedro Sanchez anksčiau šią savaitę sukėlė ažiotažą, kai per vizitą Kinijoje pareiškė, kad ES turėtų peržiūrėti savo planą įvesti muitus.

Vokietija taip pat ragino Briuselį rasti alternatyvą muitams, nes jos automobilių pramonė išreiškė susirūpinimą dėl šių priemonių.

Tiek Vokietija, tiek Ispanija turi didžiulių finansinių paskatų, kad išvengtų Kinijos atsakomojo keršto. Vokietijos automobilių gamintojai, įskaitant „Volkswagen Group“ ir „BMW Group“, labiausiai nukentėtų nuo prekybos nesutarimų, nes 2022 m. jie bendrai ten pardavė 4,6 mln. automobilių.

Ispanija yra antra pagal dydį ES automobilių gamintoja ir siekia pritraukti investicijų iš Kinijos, kad galėtų plėtoti savo elektromobilių pramonę – tai viena iš priežasčių, dėl kurių Sančesas šią savaitę ten nuvyko.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas