Lietuviai nerimauja dėl situacijos automobilių rinkoje: esantis trūkumas kelia nerimą kas antram šalies gyventojui

Pranešimas spaudai

2022-11-08, 07:45

9 komentarai (-ų)

Daugiau nei pusę (54 proc.) Lietuvos gyventojų daugiau ar mažiau neramina tai, kad automobilių pramonėje šiuo metu trūksta ne tik naujų, bet ir mažai naudotų automobilių – atskleidė tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta apklausa.

Gaukite ‎100€ kuponų rinkinį ir 30% nuolaidą pirmam apsipirkimui „Temu“ parduotuvėje
Lietuviai nerimauja dėl situacijos automobilių rinkoje: esantis trūkumas kelia nerimą kas antram šalies gyventojui

Automobilių trūkumas, tyrimo duomenimis, labai neramina 15 proc. apklaustųjų, o iš dalies neramina 39 proc. respondentų. Daugiau ar mažiau ši problema verčia nerimauti jauniausius (18-29 m.) apklausos dalyvius ir nekvalifikuotus darbininkus (71 proc.).

„Visuose naujuose automobiliuose įmontuota daugybė mikroschemų, kuriomis valdomi visi elementai – nuo langų valytuvų variklių iki navigacijos sistemų. Būtent dėl mikroschemų trūkumo sulėtėjo naujų automobilių gamyba, todėl automobilių pramonė patyrė didelį smūgį. Vartotojams, norintiems įsigyti naują transporto priemonę, tai reiškia, kad jų pasirinkimas yra gerokai apribotas. Dabar pirkti automobilį – naują ar naudotą, yra gerokai sunkiau nei įprastai“, – komentuoja Izīda Gerkena, tyrimą užsakiusios bendrovės „Moller Auto“ vyriausioji veiklos vadovė Baltijos šalyse.

Ji prognozuoja, kad tiekimo problemos automobilių gamybos pramonėje greičiausiai išliks iki 2024-ųjų. Todėl šiandien vartotojai turi tris pasirinkimus: apžiūrėti modelius, kurių anksčiau nė nesvarstė, atidėti pirkimą arba sutvarkyti savo seną automobilį, jei jo būklė prasta.

Remiantis apklausos rezultatais, pagrindinė priežastis, dėl kurios tyrimo dalyviai atsisakytų pirkti mažai naudotą automobilį, yra per didelė kaina (74 proc.) ir ribota automobilių pasiūla (10 proc.). Per didelė kaina svarbiausia priežastis atidėti automobilio įsigijimą būtų namų šeimininkėms (87 proc.), bedarbiams (86 proc.) ir studentams (84 proc.). Ribotą automobilių pasiūlą daugiausiai nurodė mažiausias (iki 150 eurų) vienam namų ūkio nariui per mėnesį pajamas gaunantys respondentai.

„Viena pagrindinių priežasčių, kodėl gyventojai perka naudotus automobilius, yra mažesnė kaina ir noras sutaupyti. Todėl natūralu, kad per didelė kaina juos atbaidytų nuo naudoto automobilio įsigijimo, o tai labiausiai paliestų mažiausias pajamas gaunančius šalies gyventojus. Tačiau nepamirškime ir automobilių entuziastų, ieškančių tam tikrų specifinių modelių, kuriuos galima rasti tik naudotų automobilių rinkoje. Akivaizdu, kad juos galintis sustabdyti veiksnys yra būtent ribota automobilių pasiūla“, – aiškina I. Gerkena.

Ji priduria, kad automobilių gamintojų užduotis šiandien yra prisitaikyti prie esamos situacijos ir kurti tokias transporto priemones, kurios yra įmanomos pagal turimas galimybes ir priemones.

„Pirmenybė bus teikiama naujesnėms ir didesnės apimties transporto priemonėms – sunkvežimiams, naujesniems visureigiams bei elektra varomiems automobiliams“, – reziumuoja „Moller Auto“ atstovė.

„Norstat“ ir „Moller Auto“ apklausoje gegužės mėnesį dalyvavo 710 šalies gyventojų nuo 18 iki 74 m. amžiaus

9 komentarų

jonas

pilni skelbimai automobilių ir pilna turguose jokios problemos nėra neturi kas rašinėti priviso per daug rašytojų.

O vistik ,

Kame 🐕 šuo pakastas tie ištisiniai rašiniai , kad trūksta naudotų automobilių? Ar jūs tikrai kvaili, ar čia koks specialus proto trynimas apie tą trukuma , nors internetas lūžta nuo pasiūlymų pirkti automobilius, - kokiu tik nori ir kiek nori ?

Mindaugas

Visiška nesamonė ir smegenų plovimas. Pilna, tik pirkit, kokių norit ir labai neblogom kainom.

Lietuvis

Žurnalistui, rašančiam straipsnį, būtų privalu žinoti, kad žodžio "neramina" reikšmė naudojama neteisingai. Neramina - tai tada kai, tarkim, vaikas verkia ir jo niekas neramina. O Jūsų aprašomu arveju reikia rašyti: "kelia nerimą". Negerai, kai rašantys viešai negerbia savo kalbos.

Psichiatro asistentas

Klausimas ar tas rašeiva tikrai „žurnalistas“. Tokį varda oficialiai gali naudoti tik žurnalistų sąjungos nariai, o visi kiti-rašeivos. Kartais grafomanai. Nebūtinai raštingi.

Lukas Snarskis

Komentarus rašančiam asmeniui būtų neprošal pastebėti didžiulį mėlyną informacinį skydelį, kuriame parašyta, cituoju: „Tai yra pranešimas spaudai, o jo turinys nebūtinai atitinka redakcijos nuomonę, požiūrį ar įsitikinimus. Už pranešimo turinį neatsakome.“.

jonas

yra automobilių ir nereikia verkšlenti visi turi ir dauguma net po du auromobilius ar net tris taip kad rašinėja samdyti gamintojų atstovai be to senesni daug patikimesni nei nauji svarbu tvarkingi

Oliveris

Visiškai teisingai automobilių yra ir senesni daug patvaresnis,o elektronikos pilna viena naujovė naujuose,tai beraktinė sistema,pamesi raktą ir kukuosi nežinodamas ką daryti,nebent turi atsarginį,o taip kruva pinigų išeis

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas