Norvegijoje fiksuojami dalykai, kokių nematė niekas pasaulyje: vidaus degimo varikliais varomi automobiliai netrukus išnyks, kaip kadaise išnyko dinozaurai

Tomas Eidukevičius

2024-06-13, 07:54

20 komentarai (-ų)

Norvegijoje jau kuris laikas yra parduodama daugiau elektrinių automobilių nei tų, kurie aprūpinti vidaus degimo varikliais. Šioje šalyje kai kurie gamintojai jau kuris laikas net nepardavinėja benzininių ar dyzelinių modelių. To priežastys ganėtinai akivaizdžios.

Prasidėjo mega „Aliexpress“ išpardavimai – sutaupykite net iki 70 proc.
Norvegijoje fiksuojami dalykai, kokių nematė niekas pasaulyje: vidaus degimo varikliais varomi automobiliai netrukus išnyks, kaip kadaise išnyko dinozaurai

Norvegija jau ne vienerius metus pagal parduodamus elektrinius automobilius yra lyderė visame pasaulyje. Šioje šalyje netrukus gali būti užfiksuotas ir dar vienas istorinis įvykis, kokio dar nepasiekė jokia kita pasaulio valstybė.

Analitikų skaičiavimais, Norvegijoje dar šiemet gali nutikti taip, jog šalies keliuose bus daugiau elektromobilių nei tokių transporto priemonių, kurios naudoja benzininius variklius. Tikimasi, kad tai įvyks dar šiemet, o blogiausiu atveju – kitų metų pradžioje.

Naujausiais duomenimis, Norvegijos viešųjų kelių administracijos duomenimis, elektriniai automobiliai sudarė 24,3 proc. iš 2,9 mln. automobilių Norvegijoje, palyginti su 26,9 proc. benzininių automobilių.

„Jei ši tendencija nesikeis ir per ateinančius 12 mėnesių, ir atsižvelgiant į tai, kad dabar benzininių automobilių pardavimai yra nedideli, kitais metais elektromobilių kelyje bus daugiau nei benzininių, tikriausiai, tai įvyks dar iki šių metų pabaigos", - sakė klimato kaitos tyrimų centro CICERO vyresnysis tyrėjas Robbie Andrewas.

Viena pagrindinių priežasčių, lemiančių tokius transporto rinkos pokyčius, yra įvairios paskatos, kurias suteikė didžiuliai šalies naftos ir dujų ištekliai. Tiesa, ekspertai pažymi kad prireiks dar keleto metų, kol elektrinis transportas pralenks dyzelinius automobilius, kurie vis dar yra populiarūs Norvegijoje.

Verta paminėti ir tai, jog Norvegija netrukus taps ir pirmąja šalimi, kuri nutrauks naujų benzininių ir dyzelinių automobilių prekybą. Toks sprendimas įsigalios jau 2025 metais ir tai neturėtų stebinti, nes šalyje net devyni iš dešimties parduotų naujų automobilių yra būtent elektriniai.

Jei daugiau šalių paseks Norvegijos pavyzdžiu, naftos paklausa visame pasaulyje gali pasiekti aukščiausią tašką anksčiau, nei numatyta. Tarptautinė energetikos agentūra mano, kad šis pikas bus pasiektas iki 2030 metų, o lengvieji automobiliai ir sunkvežimiai sudarys daugiau kaip 25 proc. naftos poreikio.

20 komentarų

Grybų karo gerbėjams

Ką jūs čia pezat kaušai, niekur nedings tie dbenz ir dyz auto, jau yra atšaukti tie 25metų planai, rašot šūdus kaip visada, norvegai niekaip neišgyvens su el auto,žiemą spjaudosi visi kurie turi tuos tipo ekologiškus lygintuvus,kurių baterijų nutilizavimas kainuoja kosmosą..slava debylam.

Jo

Realybė ta kodėl norvegai perka el.aut. kad jiems nėra mokeščiu ,gali važiuoti visuomeniniui transportui skirta juosta ir parkuotis nemokamai, bet Norvegijos valstybinė transporto inspekcija (statvegvesen) ruošia ivesti mokeščius ir el.mobil. kuriu savinikai turės mokėti kaip ir paprastu aut.sav. tik gal bus truputi mažesni taip ,kad greitai baiksis auksiniai laikai el.aut.sav.kaip ir baikėsi auksinai naftos laikai.
Patis norvegai perka el.aut.vien tik dėl to ,kad jiems nerikia mokėti jokiu mokeščiu ,bet jei viskas pasikeis ir bus ivesti mokeščiai tai dauguma vėl sės prie paprastu aut.vairo. Ir pagal dabartine statistika stipriai sumažėjio el.aut.pardavimai norvegijoje.
Straipsins neatitinka realios tiesos nes šioje šalije gyvenu jau labai ilgai ir tiesa matau kasdien.

Ekspertas vaje

Vargšas beraštis, dar automobilių ir Norvegijos ekspertas.

Vladimir

Nekniskite protas žmonem, aš dirbu Norvegijoje ir čia labai daug iš viso pasaulio dirba žmoniu pas kuriu buvo ir bus ne elektriniai avto.

Jonas

Straipsnio pavadinimas neatitinka turinio. Pavadinime kalba apie vidaus degimo variklius o straipsnyje - apie benzinu varomus.

Lankytojas

Jei kas nebuves ir nemates norvegisko gyvenimo,gal tegul patyli.
Yra ir pliusu ir minusu ju politikoje.
Bet zmones ir ten gyvena,tik pagal esamus istatymus.

Andrius

Gerai, kad gamina. Bet Lietuvai lauko toleto dydžio valstybei tik mašinos su malkomis varomos tinkamos. Pagirūnų politikai, Sauliaus Skvernelio lopšio supėjai ir pakalikai. Elektrinių mašinų užsimanė kur greitis keliuose tik 70 KM/h. Ir kur važiuoti, tik su Volga 24 tinka, tada gerai. O lietuvelė tik plepėjimu gyvena, Vilnius, juokas, viso pasaulio pletkų sprendėja, jiems tik arklį pasirinkti, ir važiuoti su samanės butelių rankoje ir agituoti ,kad rinktų į seimą , tegul prezidentui Algirdui Brazauskui paminklą pastato Česlovas Juršėnas, prie seimo rūmų, ir eidami pro šalį esami ir buvę seimūnai kaip Petras Gražulis nulekia galvą, o Č.Juršėnas tegul galvoja kaip gražu, kad man kada tokį pastatytų !

To Andriui

Verksnys esi ir zūzala, iš tavo komentaro viena aišku, kad esi šiknius.

As

Na dar pradėkite Norvegiją su LT lyginti 🤣 Ten kalnuose tualetai su elektra ir šiltu vandeniu rankoms nusiplauti 🤣 o pas mus viešieji - lygumose - baisu duris atidaryti 🤣 nuo to reikėtų pradėti, o ne kiek ir kokių auto jie turi ir kokiais važinėja 😉

Gh

Gerai,kai žemėj dykai pinigai užkasti ,kasi ir leidi kasi ir leidi,čia aš apie dujas ir nafta
O šiaip na kas tie norvegai nulis be tu turtų

Sergej

Kam jus klaidinate žmonės, ka tik buvau Norvegijoje, teko pravažiuoti virš 1500km po Norvegijos teritoriją, nėra taip daug elektromobilių ten ir nelabai daug žmonių norinčių jų įsigyti.
Žiema, tai išvys netinkanti transporto priemone šitai šaliai...

Lankytojas

Taip ir daug kur mažėja elektromobilių pardavimas. Nežino kaip utilizuoti beterijas. Tai kokia čia ekologija?

Vitas

Greit ir norvegai išniks nes dauginasi kaip kralikai tar pusavi ,ne eltui baltus vaijus atimineja iš europiečiu.

Vidmantas

Šiose džiugiose prognozėse nepaminėtas vienas mažmožis, kur dings 2.3 mln. vidaus degimo variklių automobilių iš Norvegijos? O jie niekur ir nedings. Eilinis norvegas neatsisako jų, jo kieme dabar stovi vienas benzininis, vienas dizelinis ir vienas elktromobilis ir visi jie puikiai eksploatuojami.

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas