Gyventojams – fantastiškos naujienos iš Seimo posėdžių salės: suduotas smūgis šalyje veikiančių bankų godumui, sužinokite, kas netrukus pasikeis

Pranešimas spaudai

2024-06-15, 17:54

9 komentarai (-ų)

Seimas priėmė Mokėjimų įstatymo pakeitimus, kurie sudarys galimybę nuo 2025 m. trečdaliu sumažinti bankų pagrindinės mokėjimų sąskaitos paslaugų krepšelio kainą.

Prasidėjo mega „Aliexpress“ išpardavimai – sutaupykite net iki 70 proc.
Gyventojams – fantastiškos naujienos iš Seimo posėdžių salės: suduotas smūgis šalyje veikiančių bankų godumui, sužinokite, kas netrukus pasikeis

Įstatyme sutarta fiksuoti maksimalų komisinį atlyginimą ir susieti jį su minimalia mėnesine alga (MMA), peržiūrint jį kas trejus metus. Kaip yra anksčiau pažymėjęs finansų viceministras Darius Sadeckas, tokiu atveju bazinis paslaugų krepšelis nuo kitų metų kainuos apie 1 eurą. Šiuo metu komisinio atlyginimo dydis nustatomas Lietuvos banko ir siekia 1,47 eurus.

Įstatyme papildomai įtvirtinama bankų pareiga aiškia ir suprantama forma informuoti mokėjimo paslaugų vartotojus apie galimybę pasinaudoti pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslauga. Pagal priimtas pataisas, mokėjimo paslaugų teikėjas, keisdamas vartotojams teikiamų su mokėjimo sąskaita susijusių paslaugų komisinių atlyginimų dydžius, vartotojui taip pat turės pateikti informaciją apie galimybę taikomą kainodarą pakeisti į kitą mokėjimo paslaugų teikėjo siūlomą būdą.

Įstatyme apibrėžiami konkretūs kriterijai, kaip nustatoma paslaugų, kurios turi būti teikiamos pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelyje, apimtis. Pavyzdžiui, minimali iš sąskaitos išimama grynųjų pinigų suma per mėnesį bus nustatoma taip, kad tenkintų ne mažiau kaip 90 proc. šalyje gyvenančių fizinių asmenų, turinčių mokėjimo sąskaitą, poreikius išsiimti grynųjų pinigų iš mokėjimo sąskaitos Lietuvoje.

Priimtomis pataisomis taip pat nutarta išplėsti kredito įstaigų, kurioms numatoma prievolė teikti pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą, ratą. Papildomai bus įtraukiamos ir tos įstaigos, kurios neteikia grynųjų pinigų įmokėjimo į sąskaitą paslaugos.

Verslas taip pat sulauks aktualių pakeitimų – bus sukurta lyginamoji mokėjimo paslaugų įkainių svetainė, skirta smulkiajam verslui palyginti aktualių mokėjimo paslaugų įkainius ir pasirinkti geriausiai jų poreikius atitinkančius paslaugų tiekėjus. Čia be kitų privalomų dalykų turės būti nurodyti objektyvūs ir aiškūs kriterijai, kuriais remiantis bus lyginamas komisinis atlyginimas, informacija pateikta paprasta ir nedviprasmiška kalba.

Už šiuos teisės akto pakeitimus (projektas Nr. XIVP-3697(2) balsavo 97 Seimo nariai, susilaikė 4 parlamentarai.

9 komentarų

Rasa

Privertė atlyginimus,pensijas ir kt išmokas pervesti tol į banką, o kai reikia issigryninti tai nemokamai tik 550e,o už likusius plėšia didelį %. Tai gaunasi už aptarnavimą visai ne 1e o padori suma. Ir nėra kito pasirinkimo

Petras

Kodėl nenori valdantieji pažaboti maximinių apetitą , vis keliant kainas ,o uždėti kokius 20% antkaini ir nedaugiau?

edas

anais laikais primokėdavo bankas kad pinigus laikai banke o dabar pasiimant savo pinigus reikia mokėti bankui

Tomas

Va jė! Milijonieriais žmogeliai pataps dėl 0.47cnt sutaupymo. O kad iž kiekvieną operaciją bankams kapsi ir ne centais o eurais - čia viskas gerai, anot šimon: mes negalime kištis į "laisvą" rinką...😉 Klaunai

Cesla

Je kovoja su bankais del 1 eur. Telia Bite Tele2 pakelie ikainis normmalu visi maisto prekiu tinklai pakele prekiu kainos kur perki kek viena dienena kiek euro gaunasi i menesi bet je herojai viena eura sutaupis zmogi.

VDdi

Matai, mobilkos gali atsisakyt, o banko ne, nes grynais alga moket uzdrausta .

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas