Apeliacinis teismas panaikino teismo nutartį, kuria atsisakyta priimti „CityBee“ klientų grupės ieškinį

Pranešimas spaudai

2022-12-16, 15:21

0 komentarų

2022 m. gruodžio 15 d. Lietuvos apeliacinis teismas panaikino Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria buvo atsisakyta priimti „CityBee“ klientų grupės ieškinį UAB „Prime leasing“.

„Poco F6 Pro“ išmanusis dabar kainuoja tik 412,02 eurus su nuolaidos kodu DHJULYPROMOTIO55. Spauskite čia, kad įsigyti.
Apeliacinis teismas panaikino teismo nutartį, kuria atsisakyta priimti „CityBee“ klientų grupės ieškinį

Vartotojų aljansas, atstovaudamas vartotojų interesams, inicijavo grupės ieškinį dėl žalos atlyginimo „CityBee“ klientams, nukentėjusiems dėl asmens duomenų apsaugos pažeidimo. Vilniaus apygardos teismas ieškinį atsisakė priimti argumentuodamas, kad Vartotojų aljansas šiuo atveju nėra tinkamas fizinių asmenų atstovas.

Vartotojų aljanso nuomone, teismo dokumente vadovaujamasi iki 2020 m. galiojusia tvarka dėl atstovavimo taisyklių bei susiformavusia praktika, teismų taikyta iki teisės aktų pakeitimų dėl grupės ieškinių, todėl nutartis buvo apskųsta.

Lietuvos Apeliacinis teismas konstatavo, kad 2020 m. priimtais Civilinio proceso kodekso (CPK) bei Vartotojų teisių apsaugos įstatymo (VTAĮ) pakeitimais buvo sudarytos palankesnės sąlygos teikti grupės ieškinius bylose dėl vartojimo teisių santykių. Pavyzdžiui, kai grupės ieškiniu reiškiami reikalavimai kyla iš vartojimo teisinių santykių, įgaliotoji vartotojų asociacija turi teisę būti grupės atstove grupės ieškinio bylose, netaikant reikalavimo dėl grupės narių narystės vartotojų asociacijoje. Taigi, nuo 2020 m. liepos 1 d. įsigaliojus CPK ir VTAĮ pakeitimams, Vartotojų aljansas turi teisę pateikti ieškinį grupės narių (fizinių asmenų) vardu, kurie nėra asociacijos nariai.

Apeliacinio teismo sprendimu, dėl netinkamai taikytų civilinio proceso teises normų, reglamentuojančių ieškovo atstovo teisinį statusą, pirmosios instancijos teismas nepagrįstai atsisakė priimti Vartotojų aljanso pateiktą ieškinį, taip pat netinkamai taikė specialiąsias proceso normas dėl grupės ieškinio bylų nagrinėjimo ypatumų, todėl Vilniaus apygardos teismo nutartis panaikinta ir ieškinio priėmimas bus nagrinėjamas iš naujo.

Vartotojų aljanso viceprezidento, kuruojančio nukentėjusių „CityBee“ klientų grupės ieškinio klausimą, Ryčio Jokubausko manymu, grupės ieškinio institutas Lietuvoje žengia pirmuosius žingsnius, teisinių procedūrų praktika tik formuojasi, todėl kyla įvairių nesklandumų. Dabar svarbiausia – juos laiku ir tinkamai spręsti. „Tikimės, kad vartotojai netrukus įvertins grupės ieškinio privalumus ir šis mechanizmas mūsų šalyje, kaip ir daugelyje Europos valstybių, taps patrauklia vartotojų interesų gynimo priemone, – sako R. Jokubauskas.

0 komentarų

Rašyti komentarą

Prašome gerbti kitus komentatorius. Gerų diskusijų! Apsauga nuo robotų rūpinasi reCAPTCHA ir yra taikoma „Google“ privatumo politika ir naudojimosi sąlygos.

Populiarios naujienos

Taip pat skaitykite

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas